Internarea într-o unitate spitalicească nu ar trebui condiționată de testarea prealabilă pentru depistarea unei eventuale infectări cu virusul SARS-CoV-2, a transmis, vineri, Avocatul Poporului. Reprezentanții instituției susțin că cei care au trecut printr-o astfel de situație au posibilitatea să se adreseze instanței. Interesant este faptul că reacția Avocatului Poporului vine la mai bine de două luni de la sesizarea în media a acestor aspecte.
Avocatul Poporului face referire la un articol din 1 iunie, potrivit căruia ”multe persoane au reclamat faptul că li s-a cerut drept condiţie pentru internare să-şi facă înainte testul pentru noul coronavirus, fapt considerat nu doar un abuz, dar şi un pericol de izbucnire a unor noi focare, în condiţiile în care nu toţi îşi permit costurile testării pe cont propriu”.
În urma demersurilor făcute la Ministerul Sănătății, Avocatului Poporului i s-a transmis că ”la prezentarea în spital se realizează triajul tuturor persoanelor și, în funcție de simptomatologia prezentată, cazurile suspecte vor fi internate în zone speciale de izolare (zone-tampon), urmând a fi testate prin RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2. În zona-tampon vor primi toată asistența medicală necesară pentru afecțiunea/afecțiunile lor până la sosirea rezultatului acestui test.”
Potrivit Ministerului Sănătății, testele RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2 făcute în cazul pacienților suspecți sunt decontate unităților sanitare prin Programul Național de Boli Transmisibile Prioritare.
Dacă în urma triajului se stabilește că nu au motiv să fie considerați cazuri suspecte, pacienții vor fi internați, fără să li se mai facă un test RT-PCR, în ”secțiile aferente patologiei pe care o prezintă, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între pacienți”.
”Așadar, persoanele care reprezintă urgențe medicale sau sunt programate pentru internare, nu trebuie să fie condiționate de efectuarea unui test COVID-19 în prealabil și de prezentarea rezultatului acestuia la internare, iar în situația în care o unitate spitalicească solicită unei persoane altceva, aceasta are inclusiv posibilitatea de se adresa instanței judecătorești”, a concluzionat Avocatul Poporului.