Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si-a facut bilantul la 20 de ani de la înființare în cadrul unei ceremonii care a avut loc joi, 21 noiembrie 2024, la Palatul Parlamentului. Pe langa actuala conducere a DIICOT – in frunte cu procuroarea sefa Alina Albu , la eveniment au participat fostii sefi ai DIICOT Felix Banila, Gheorghe Muscalu, Codrut Olaru, Daniel Horodniceanu , Procurorul General al Romaniei Alex Florenta, presedinta CSM Denisa Stanisor sau vicepresedinta CSM Emilia Ion
„DIICOT a sarbatorit 20 de ani de activitate printr-un eveniment aniversar la Palatul Parlamentului
La data de 21 noiembrie 2024, in Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului, a avut loc evenimentul aniversar organizat cu ocazia implinirii a 20 de ani de la infiintarea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).
Evenimentul a reunit oficialitati de rang inalt, membri ai sistemului judiciar, parteneri nationali si internationali, precum si reprezentanti ai societatii civile.
Alocutiunile sustinute de doamna Alina Albu, procuror-sef DIICOT si domnul Alex Florenta, procuror general al Romaniei, alaturi de alti oficiali de rang inalt, au adus in prim-plan realizarile institutiei din ultimele doua decenii, punctand contributia sa remarcabila la combaterea criminalitatii organizate si a terorismului.
Infiintata la data de 23 noiembrie 2004, DIICOT a devenit rapid o institutie esentiala in combaterea celor mai severe forme de criminalitate organizata, trafic de persoane, trafic de droguri, criminalitate informatica, migratie ilegala, macro-criminalitate economico-financiara, respectiv infractiuni de terorism si a celor contra securitatii nationale, ajungand o structura de parchet cunoscuta si recunoscuta la nivel national si international.
In cei 20 de ani de activitate, procurorii DIICOT au solutionat 160.406 dosare penale si au emis 27.904 rechizitorii si acorduri de recunoastere a vinovatiei, prin care au dispus trimiterea in judecata a 70.281 de inculpati. In toata aceasta perioada, au fost instituite masuri asiguratorii de peste 8 miliarde de lei, iar eforturile concertate au condus la confiscarea a peste 24 de tone de droguri de risc si mare risc, peste 69 de tone de cannabis si fragmente vegetale THC si peste 10 milioane de unitati de droguri sintetice.
Inca de la infiintare, intelegand plus valoarea pe care cooperarea judiciara internationala in materie penala o ofera anchetelor nationale, procurorii directiei au asimilat si pus in practica fiecare nou instrument adoptat in timp in aceasta materie, dovedind inca o data, ca pentru a reusi cu adevarat in activitatea de destructurare a grupurilor infractionale organizate cu ramificatii transfrontaliere este nevoie de incredere, efort, resurse umane si materiale conjugate ale autoritatilor judiciare in care aceste grupuri infractionale opereaza. Incheierea la nivel institutional a unor parteneriate de asistenta judiciara cu structuri similare din alte state, constituirea unor echipe comune de ancheta punctuale, desfasurarea in paralel de investigatii penale alaturi de alte autoritati judiciare si nu in ultimul rand, schimbul constant de cereri de asistenta judiciara internationala cu state de pe aproape toate continentele, au condus la obtinerea unor rezultate deosebite in lupta impotriva criminalitatii organizate atat la nivel national, cat si la nivel international. Prin toate acestea, directia si-a dobandit si consolidat renumele de partener care conteaza, valoros si de incredere in lupta impotriva criminalitatii organizate, in oricare din formele sub care se manifesta.
La doua decenii de la fondarea sa, DIICOT a evoluat institutional si operational, adaptandu-se mereu prezentului. Beneficiile lumii moderne, precum tehnologiile digitale avansate, libera circulatie a marfurilor si persoanelor, anonimatul online, etc., sunt accesibile deopotriva organelor de aplicare a legii, dar si retelelor de crima organizata.
Prin urmare, lupta continua, iar generatiilor noi de procurori care se vor alatura structurii specializate le revine sarcina de a folosi cu intelepciune experienta acumulata de cei care au facut parte ori fac parte astazi din echipa noastra, de a performa si a duce mai departe valorile ce ne ghideaza.
DIICOT nu este doar o institutie, este o misiune!”