Vicepreşedinte al AUR Bihor şi candidat la Senatul României, Ciprian Blejan vorbeşte în interviu despre provocări locale, reforme urgente și viziunea unei economii sustenabile pentru județul Bihor și întreaga Românie.
În vârstă de 43 de ani, căsătorit și tatăl unui băiețel de 6 ani, Ciprian Blejan este de profesie inginer, cu un masterat în Managementul Sistemelor Energetice, şi face parte din din generația tânără de antreprenori, având priorităţi scăderea taxării și suprataxării salariaţilor şi reducerea birocrației, condiţii esenţiale pentru dezvoltarea afacerilor locale.
Multinaţionalele strivesc producătorii locali
– Domnule Blejan, veniți de pe teren. Ce vă spun oamenii, ce ați simțit de la ei?
– Am ajuns de pe teren de câteva minute. Am fost în piața Salonta, ne-am întâlnit cu producătorii locali. Lumea este destul de nemulțumită pentru că avem multe magazine multinaționale care nu respectă legislația în vigoare, adică nu oferă spre vânzare produse tradiționale din zona unde sunt deschise magazinele.
– Ați intrat în contact cu producătorii care v-au spus necazurile și lipsa unor oportunități….
– Am intrat în contact cu producători locali. Ei sunt la baza producției, țăranii români care ne-au pus de atâtea ori mâncare pe masă care nu este ajutat de autoritățile naționale și locale pentru a putea să aibă un beneficiu din partea acestor autorități mai ales că avem o concurență foarte mare….sunt multe produse pe care România le importă de la mere până la cartofi si legume din Polonia. Un producător care trimite tot ce e excedent la ei trimit în România la un preț de dumping, doar pentru a nu scădea prețul la ei în țară.
– Considerați că e nevoie de o susținere mai aplicată pentru producătorii locale, pentru fermierii noștri în așa fel încât să poată desface marfa și să reușească să mențină economia locală?
– Avem nevoie de o susținere mai aplicată a producătorului local. Avem nevoie ca statul să-i încurajeze prin norme legislative pentru ca aceste persoane să lucreze la noi în județ să dezvolte economia județului și, la rândul lor, cei care lucrează pentru ei să nu plece din țară. Avem nevoie de forță de muncă la noi în țară și avem nevoie ca economia să se dezvolte aici la noi în județ prin susținerea acestor producători.
„Suntem țara din Europa cu cel mai mare ceva impozit pe salariu”
– Ați ales să candidați pentru funcția de senator. De ce ați ales să vă implicați?
– Am ales să candidez la Senat. Sunt cel care deschide lista pentru Bihor. Am decis acest lucru pentru că am în spate 20 de ani de muncă în domeniul privat si cred că pot să vin cu un aport pozitiv pentru a aduce un plus legislației pe care mi-o doresc să o schimbăm sau care ar trebui să fie abordată într-o altă măsură. Să vină în ajutorul cetățeanului român. Eu lucrez în domeniul construcțiilor în care sunt foarte multe probleme pentru a putea trece peste această criză. Nu avem bani la stat. Investițiile sunt aproape de a fi stopate. Ne dorim ca noi să fim susținuți, mai ales că noi suntem cei care susținem economia României. Economia României funcționează doar datorită faptului că există oameni de afaceri. Antreprenorii privaţi plătesc salarii şi ţin ca acest ciclu și acest lanț să nu se rupă, ca această țară să nu ajungă într-un colaps.
– Deci ați fi pentru o scădere importantă a taxelor pe muncă? Oamenii să aibă mai mulți bani în buzunar.
– Noi ne dorim să schimbăm în prima parte a mandatului meu de parlamentar: scăderea impozitului pe salariu, adică omul să rămână cu mai mulți bani în buzunar. Nu să plătim 47% din salariu la stat. Suntem țara din Europa cu cel mai mare ceva impozit pe salariu. Nu este posibil așa ceva. Iar noi ca parlamentari AUR cred că ne dorim cu toții ca această măsură să fie luată în primele luni în care vom fi într-o posibilă guvernare.
„Avem studenți, dar nu avem cadre didactice care să-i învețe”
– Dacă nu avem venituri din salarii bune tinerii nu sunt stimulați să rămână în țară…
– Degeaba avem infrastructură si drumuri de centură, de mare viteză dacă tinerii nu sunt stimulați să rămână la noi în țară. Dacă puterea de cumpărare este foarte mică degeaba le oferim aceste lucruri pentru că nu putem să-i ținem acasă. Investim în tinerii noștri pentru a-i educa iar ei, după facultate, merg să lucreze în străinătate. Avem un mare deficit în sistemul medical, unde avem aparatură modernă, luată prin fonduri europene, dar nu avem persoane care să opereze si să lucreze pe ele. Avem școli dotate cu aparaturi performante, mai ales școlile duale. Am avut un proiect care a fost implementat în Bihor pentru o scoală profesională. Avem studenți, dar nu avem cadre didactice care să-i învețe. Avem nevoie ca tinerii să fie stimulați să rămână acasă, iar acest lucru se poate face prin politici parlamentare și guvernamentale ca să dăm anumite facilități pentru acești tineri.
– Dacă am da salarii mai bune, dacă oamenii ar rămâne cu mai mulți bani în buzunar, poate si tinerii s-ar întoarce acasă, nu?
– Dacă am reuși să reducem taxarea pe salariu, iar banii care rămân în mâna tinerilor, adică să avem un minim de 5000-6000 de lei cu siguranță și tinerii care se află acum în străinătate s-ar întoarce acasă pentru că si ei își doresc să se întoarcă la familiile lor, la casa lor, la părinții lor care sunt bătrâni si care ar vrea să îi ajute cât mai mult timp în măsura în care pot si ei. Ne trebuie politici fiscale pentru ca oamenii, tinerii să rămână cu cât mai mulți bani.
– Această resursă din diaspora poate fi mult mai bună decât alții din Asia. Ar fi mult mai bine integrată acasă….
– Cred că românii față de cei care vin să lucreze în această țară, adică mă refer la partea de Asia și de India, cred că ai noștri, s-ar integra mai bine chiar dacă sun de mai muți ani plecați în străinătate. Sunt cei cu care noi ne-am dori să lucrăm, nu să importăm forță de muncă.
Parlament cu 300 de parlamentari
– Veți vota ca parlamentul să fie format din 300 de parlamentari?
– Noi vom susține ce si-a dorit poporul în urmă cu mai mulți ani când a fost un referendum prin care parlamentul să fie format din 300 de parlamentari și să fie o singură Cameră. Este un alt proiect pe care noi ni-l dorim să îl implementăm în momentul în care noi ne dorim să ajungem la guvernare.
– De ce nu vor politicienii să renunțe la numărul de parlamentari, la această organizare teritorială învechită, la primării cu 400 de de locuitori?
– Aceste partide care s-au perindat de 34 de ani la guvernare au ținut ca acest sistem pe care îl avem în momentul de față cu primării care au 400, 500 de locuitori, 1000-1500 să funcționeze ca să aducă voturi către ei. Noi ne dorm ca aceste primării să nu fie mai mică de 5000 de locuitori. Pentru că avem o problemă: cheltuim foarte mult cu angajații primăriei iar primăriile la acest nivel nu-și permit să plătească angajații fără să mai vorbim de întreținerea si minimul de cheltuială pentru a funcționa comuna: iluminat public, la cheltuielile legate de ajutorul social. Primăriile trebuie să aibă minimum 5000 de locuitori.
– De ce nu facem această reformă?
– Sperăm ca AUR să convingă și celelalte partide că această reformă este cea mai bună pentru România pentru ca România să iasă din acest colaps pe care guvernanții nu au reușit s-o facă. Avem probleme de plăți salariale, avem un aparat bugetar foarte încărcat pe care ar trebui să-l subțiem un pic. Cred că si ceilalți viitori colegi ai noștri din parlament vor fi de acord cu această soluție. Este singura soluție pentru România.
„Să fie așa cum ar trebui să arate această țară”
– Considerați că e necesară această reformă? Veți adera la o mișcare nouă?
– Cred că în momentul de față, după 35 de ani se guvernare PNL-PSD, o să vedem cum vor vota bihorenii. Cred că totuși își vor da seama că această guvernare la nivel național nu a fost benefică pentru ei. Noi încercăm să aducem către români un cadru legal ca toate aceste măsuri din Planul Simion să fie duse la bun sfârșit si ca bihorenii să ne dea această șansă să ne voteze la alegerile parlamentare si prezidențiale ca George Simion, un tânăr, un tată, un soț să poată să conducă această țară cum a condus acest partid care s-a ridicat de la 1,5 la sută la 22 la sută după cum spun sondajele în momentul de față.
– Poate fi această mișcare una care să facă mari reforme? Va trebui să vă şi aliați si să îi convingeți pe ceilalți să vă susțină reformele?
– Noi vom face tot ce ține de noi pentru a putea convinge celelalte formațiuni politice în momentul în care vom negocia o majoritate de guvernare să putem schimba aceste politici învechite si să putem schimba România. Să fie așa cum ar trebui să arate această țară. O țară care timp de 34-35 de ani a fost vândută străinilor, iar noi suntem mai rău văzuți decât sunt văzuți străinii, o țară în care 90 la sută din naționalul de stat pe care îl dăm societăților pentru a se dezvolta, merg la firme ca si Coca Cola, iar doar 10 la sute rămân la firme autohtone pe care ar trebui să le ajutăm ca să putem să creștem economia si să ajutăm antreprenorul local ca să se dezvolte.
– Sunteți o echipă pentru Bihor, aveți oameni de cultură, antreprenori, tineri. Credeți că sunteți o echipă sudată, v-ați omogenizat pe teren? Credeți că e echipa bună pentru Bihor?
– În Bihor avem o echipă tânără, dinamică, cu oameni de cultură cu oameni care au activat în diferite segmente de activitate. La Camera Deputaților lista este deschisă de domnul Mihail Neamțu, un scriitor cunoscut la nivel național, locul 2 este Samuel Zărnescu un activist pentru familia tradițională si pentru drepturile copiilor. Pe locul 3 îl avem pe Costel Moza, un coleg care a demonstrat că Aur poate să fie o putere si in Oradea, unde a intrat si in Consiliul Local. La Senat lista este deschisă de mine, iar pe locul doi este Raul Gherle care activează de mai mulți ani pe segmentul social, se ocupă de familiile care au probleme de a se integra. Adică avem o persoană care știe care sunt de fapt problemele oamenilor.
„Suntem oameni din popor”
– Deci puteți fi o voce în parlamentul României?
– Echipa Aur din Bihor va fi o voce în parlamentul României. Ne dorim ca problemele pe care le-am întâmpinat și despre care am vorbit cu cetățenii în campanie să fie duse acolo în parlament si să putem să le soluționăm problemele pentru o legislație si o viață mai bună pentru cetățenii acestui județ si ne dorim să fie din nou printre primele județe din România. Suntem la un nivel de salarizare medie pe economie pe la 22 la sută. Ne dorim ca Bihorul să fie printre primele județe din România.
– Cu siguranță vor veni si rezultatele!
– Noi suntem optimiști pentru că suntem oameni din popor, cu experiență și cu siguranță aportul nostru va fi unul pozitiv în parlamentul României. Vom face ca fiecare cetățean din acest județ să aibă o viață mai bună atât cât ține de noi pe partea de legislație și apoi legislațiile transformate și implementate la firul ierbii aici la noi în județ pentru a putem să susținem antreprenorii locali, să susținem economia locală si să o dezvoltăm. Să putem să aducem investiții în județ prin politici fiscale pe care dorim să le propunem ca și parlamentari.
CMF 11240014