61 de Percheziții în Bihor, Arad, Timiș, 30 de mandate de aducere puse în aplicare la finalizarea perchezitiilor, 12 persoane reținute printre care și patronul Nova Euro, Marius Fildan. Totul ar fi început în 2018 prin 181 de firme „bidon”. O afacere în care se vorbește de un prejudiciu de 9 milioane de lei, dar despre care presa a vorbit din fașă. Au fost filmate utilaje care exploatau ilegal, iar aceleași utilaje au fost filmate apoi în curtea lui Fildan care pus în fata acestei situații a spus ca ” nu știu ce înseamnă imagini…au fost controale..” Doar ca Fildan știa întotdeauna când se fac controale spunea Viorica Grâu, comisar șef al Gărzii de Mediu Arad . Dana Dănoiu, directorul APM Arad spunea din 2015 ca a informat toate autoritățile ca la exploatarea lui Fildan de la Sambateni a început dezastrul. „Nu s-a constatat suprafață exploatata ilegal. Din informațiile pe care le-am primit de la primarul din zona respectiva sunt peste 100 ha exploatate ilegal…Mi se pare ca ilegalitățile din zona respectiva sunt de o amploare foarte mare și nu e normal sa se întâmple așa ceva fără ca autorii[‘ale statului sa ia o poziție”, spunea șeful APM Arad. Femeia spunea ca s-au încercat presiuni asupra ei și au fost și amenințări verbale. Adrian Anescu de la ANRM Timișoara excludea faptul ca acolo situația e scăpată de sub control. „Anul asta am fost am fost în control cu Garda de Mediu si IPJ Arad și nu s-au constatat alte ilegalitați decât cele constatate pana în prezent”, spunea Anescu într-un reportaj marca Exces de putere, difuzat de Antena 3. Desi pășunile din zona dispăreau vizibil sub asaltul cupelor de escavator, șeful Direcției Agricole Arad, Ioan Martin spunea nonșalant ca nu cunoaște situația, „nu ne-a sesizat nimeni…Poate apărea (și în presa nr…) nu am văzut nimica”, spunea acesta filmat cu camera ascunsa, în 2023. Atunci, presa semnala ca de 5 ani de zile nu a fost rezolvată nici o plângere penala făcută în acest caz.









„Un jaf de proporţii inimaginabile se petrece sub ochii autorităţilor statului care mimează că luptă să îşi apere resursele şi să impună respectarea legii. Vorbim despre o mafie despre care se ştie până la vârful Guvernului şi care are atâta putere încât a modificat până şi formele de relief!”, semnala emisiunea Exces de putere de pe Antena 3, cu un an în urma. Atunci s-a afirmat ca jaful de la Sambateni făcut de cel supranumit Bihoreanu avea loc ziua în amiaza mare, și totul era atât de evident încât acolo se fura pana se schimba relieful. După ce jaful se termina, dealurile erau remodelate cu buldozerele. Peste 100 de ha ar fi exploatat Marius Fildan pe malul Mureșului, la Sambateni. Primarul spunea ca peste 3400 de camioane trec zilnic pe drum cu ce exploata Fildan ilegal.
Presa din Arad atrăgea atenția încă din 2019 ca una dintre balastierele amplasate pe raza localității Sâmbăteni a fost verificată de polițiștii economici și de lucrători ai Gărzii de Mediu Arad și deși nu avea licență, balastiera funcționa în continuare. „Activitatea balastierei a încetat deoarece polua, însă ea a funcționat în continuare, fără licență. Inspectoratul de Poliție Județean Arad a informat că „polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice împreună cu lucrători ai Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Arad au desfășurat o acțiune la o balastieră de pe raza localității Sâmbăteni, care efectua activități de exploatare minieră fără a deține licență în acest sens, după ce a fost dispusă încetarea activității poluatoare. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de continuare a activității care a cauzat poluarea după dispunerea încetării acestei activități, conform Legii 195/2005, pentru stabilirea situației infracționale, a persoanelor responsabile și tragerea acestora la răspundere penală”.Balastieră din Sâmbăteni, în funcțiune deși rămăsese fără licență Fildan Marius Florian este un patron din Oradea jud .Bihor”, scria în 2019 critic Arad.
Unul dintre cititori descria în comentariu ca firma lui Fildan lucra prin ” mai multe srl uri și la fiecare 3 luni își schimbă angajații de pe o firma pe alta, nu plătește concediile medicale, la el nu exista concedii medicale . Concediu de odihna fara plata se poate lua doar .In rest sapa in neștire și da nu are autorizație de excavare decât până la 4 m, sapa apoi le astupa iarăși sapa alta iarăși le astupa .In legătură cu Poliția, Mediu… au fost la el dar șefii de schimb au fugit repede de acolo, au rămas doar câțiva angajați. Oricum se lucrează fraudulos la maxim acolo, mașini și utilaje varza, stare tehnica 0, medievală.incadrare minima de baza 2080 lei, dar tu iei bani săptămânal cate 700-950 lei ,contract de munca 8 ore, dar lucru 10-12 ore”.
Marius Fildan a admis la Exces de putere, emisiunea difuzată de Antena 3, ca ” a fost o perioada când permisul de exploatare nu a fost valabil, dar atunci nu s-a lucrat. fost o perioada de un an și ceva de zile când permisul nu a fost în vigoare și atunci nu s-a exploatata. Noi exploatam doar în perimetrul care este reglementat”.
Ce spune Poliția
La finalizarea perchezițiilor domiciliare, 30 de persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, pentru audieri.61 de percheziții la grupul de firme Nova Euro patronate de Marius Fildan, notoriul exploatator de balast de pe Valea Mureșului.
61 DE PERCHEZIȚII DOMICILIARE, ÎNTR-UN CAZ DE EVAZIUNE FISCALĂ, CU UN PREJUDICIU DE PESTE 9 MILIOANE DE LEI – a anunțat Poliția Română pe site-ul oficial ieri dimineață, după ce peste 100 de oameni ai legii au descins la domiciliile a 35 de persoane și în sediile a 36 de societăți.
Este vorba despre omul de afaceri din Oradea, Marius Fildan, conoscut în Arad cu porecla „Bihoreanul”, care deține și exploatarea de la Sâmbăteni, din care a săpat ilegal pe o suprafață de peste 100 de hectare de ani buni… , scrie criticarad.
În final, față de 12 persoane, între care şi Marius Fildan, s-a dispus măsura preventivă a reținerii pentru 24 de ore. Rețeaua, axată pe exploatarea și comercializarea agregatelor minerale (nisip, pietriș, balast), a cauzat un prejudiciu de peste 9 milioane de lei la bugetul de stat, conform Poliției Bihor care spune ca patronul Nova Euro e artizanul unei fraude de 9 milioane lei, incepând din 2018. El ar fi creat și gestionat un mecanism infracțional complex în domeniul exploatării și comercializării de agregate minerale (nisip, pietriș, balast), implicând 44 de firme beneficiare și 137 de societăți „de sacrificiu”, numite și „bidon”, care erau utilizate ca intermediar pentru a acumula datoriile fiscale în locul firmelor beneficiare. Astfel puteau comercializa agregatele la prețuri competitive. După ce acumulau obligațiile fiscale, aceste firme erau lăsate să intre în insolvență și radiate, scăpând astfel de datoriile către stat.Firmele coordonate de Marius Fildan ar fi înregistrat în contabilitatea firmelor beneficiare achiziții fictive de 50 de milioane de lei de la cele 137 de firme fantomă. 73 dintre cele 181 de societăți controlate de el au fost radiate, lăsând în urmă datorii de peste 25 de milioane de lei, dintre care peste 13 milioane de lei reprezintă TVA.
COMUNICATUL DE PRESĂ AL POLIȚIEI ROMÂNE
La data de 6 decembrie a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, au pus în executare 61 de mandate de percheziție.
Activitățile au fost desfășurate în județele Bihor, Arad și Timiș, la sediile a 36 de societăți comerciale și la domiciliile a 35 de persoane, precum și la domiciliul unui bărbat, de 55 de ani, din municipiul Oradea, județul Bihor, reprezentant de fapt al 181 de societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală.
Din cercetările efectuate de polițiști a rezultat că, în perioada 2018 – prezent, bărbatul de 55 de ani, împreună cu reprezentanții în drept ai celor 181 de societăți comerciale, coordonați de bărbatul de 55 de ani, ar fi creat și coordonat un mecanism infracțional complex, în domeniul exploatării și comercializării de materiale agregate minerale (nisip, pietriș, balast), în care ar fi fost atrase și implicate 44 de societăți beneficiare și 137 de societăți de „sacrificiu”.
Implicarea societăților „de sacrificiu” ar fi avut atât rolul de a asigura și furniza documentele de livrare/achiziție scriptice pentru societățile beneficiare, obținerea unui preț competitiv pe piață, precum și rolul de a acumula obligațiile fiscale în sarcina acestor societăți, prin transferarea responsabilității achitării TVA-ului de la societățile beneficiare reale, la societățile de „sacrificiu”.
În acest sens, în mod repetat, bărbatul de 55 de ani ar fi înregistrat în evidențele contabile ale societăților beneficiare achiziții fictive de la cele 137 de societăți „de sacrificiu”, în valoare de aproximativ 50.000.000 de lei, în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului general consolidat al statului.
Prejudiciul total este estimat, până în prezent, la 9.000.000 de lei, reprezentând TVA.
În urma perchezițiilor domiciliare, efectuate pentru documentarea și probarea activității infracționale, polițiștii de la investigarea criminalității economice au descoperit și ridicat, în vederea cercetărilor, diferite înscrisuri, documente financiar-contabile, ștampile, corespondență și mijloace electronice.
La finalizarea perchezițiilor, vor fi puse în aplicare 30 de mandate de aducere.
Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor continuă cercetările, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, pentru documentarea întregii eventuale activități infracționale a celor în cauză și pentru recuperarea integrală a prejudiciului cauzat bugetului consolidat al statului.
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
