Un an și 10 luni de închisoare cu suspendare – este pedeapsa dată de Tribunalul Bihor unui subofițer din cadrul Detașamentului de Pompieri Beiuș, acuzat de braconaj și nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Ioan Marinel Șandor a fost anchetat de Parchetul Militar Oradea după ce membrii unei asociații de vânătoare l-au surprins pe un fond de vânătoare de la Curățele.
Ancheta în cazul pompierului a fost începută de procurorii militari la sesizarea Clubului de vânătoare Beiuş al Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi. Pe 20 martie 2018, pe când se aflau lângă satul Şoimuş, membri ai clubului au auzit împușcături și au văzut urme de pași în zăpadă.
Au început căutările și l-au găsit în scurt timp pe braconier, care tocmai punea în rucsac un animal împușcat. De teama unei reacții violente, l-au lăsat să plece, dar l-au urmărit până în satul Șoimuș, de unde bărbatul a fost ridicat a doua zi de polițiști.
La percheziție, anchetatorii au găsit o pușcă, despre care s-a stabilit că aparține tatălui pompierului. Reținut pentru 24 de ore de procurorii militari, Ioan Marinel Șandor a fost plasat ulterior sub control judiciar sub acuzațiile de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, uz de armă fără drept, braconaj cinegetic și transportul vânatului dobândit prin braconare.
Judecătorii Tribunalului Bihor l-au condamnat, miercuri, la un an și 10 luni de închisoare, prin contopirea pedepselor date pentru infracțiunile de care era acuzat și au decis suspendarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de doi ani. În această perioadă, Șandor are de îndeplinit mai multe obligații.
Trimis în judecată pentru complicitate la nerespectarea regimului armelor muniţiilor și la braconaj, tatăl pompierului a fost achitat.
Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile.
Minuta hotărârii de condamnare pronunțată de Tribunalul Bihor:
I.În baza art. 342 alin. (1) Cod penal, condamnă pe inculpatul Ş. I.M. pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, la o pedeapsă de 1 an închisoare.
În baza art. 343 alin. (1) Cod penal, condamnă pe inculpatul Ş. I. M. pentru săvârşirea infracţiunii de uz de armă fără drept, la o pedeapsă de 1 an şi 3 luni închisoare.
În baza art. 42 alin. (1) lit. a), c) şi l) din Legea nr. 407/2006, a vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic, condamnă pe inculpatul Ş. I. M. pentru săvârşirea infracţiunii de braconaj cinegetic, la o pedeapsă de 6 luni închisoare.
În baza art. 44 lit. d) din Legea nr. 407/2006, condamnă pe inculpatul Ş. I. M. pentru săvârşirea infracţiunii de transportul vânatului dobândit în condiţiile art. 42, la o pedeapsă de 3 luni închisoare.
Constată că infracţiunile deduse judecăţii în prezenta cauză au fost săvârşite în concurs ideal (infracţiunea de uz de armă fără drept şi braconaj cinegetic) şi real (faţă de celelate două infracţiuni), drept pentru care, în temeiul art. 38 alin. 1 şi 2 C.pen., art. 39 alin. 1 lit. b) C.pen. contopeşte pedepsele de anterior stabilite în pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 3 luni închisoare pe care o sporeşte cu 7 luni reprezentând o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite (de 1 an, 6 luni şi 3 luni închisoare), pedeapsa rezultantă fiind de 1 an şi 10 luni închisoare.
În baza art. 91 Cod penal dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei închisorii, stabilind un termen de supraveghere de 2 ani, potrivit dispoziţiilor art. 92 alin.1 Cod penal, care începe să curgă de la data rămânerii definitive a prezentei sentințe.
În baza art. 93 alin. 1 Cod penal, obligă pe inculpatul Ş. I. M. ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bihor, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art. 93 alin. (2) Cod penal, pe durata termenului de supraveghere, impune inculpatului să execute următoarea obligaţie: a) să frecventeze un program de reintegrare socială, derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.
În baza art. 93 alin. (3) Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere, obligă pe inculpat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Or. Beiuş sau Primăriei com. Remetea, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.
În baza art. 94 alin. (2) Cod penal, supravegherea executării măsurilor şi obligaţiilor stabilite în sarcina inculpatului Ş. I. M., se va face de Serviciul de Probaţiune Bihor, care va sesiza instanţa de judecată în cazurile prevăzute de art. 94 alin. 4 din Codul penal.
În baza 404 alin. (2) C.proc.pen. şi art. 91 alin. 4 C. pen. atrage atenţia inculpatului Ş. I. M. asupra necesităţii unei bune conduite viitoare şi asupra dispoziţiilor art. 96 C. pen. privind revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere dacă va mai comite infracţiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere ori obligaţiile care îi revin pe durata termenului de supraveghere.
În baza art. 72 Cod penal, scade din pedeapsa rezultantă de 1 an şi 6 luni închisoare durata reţinerii de 24 ore din data de 22.03.2018, ora 10:00 până în 23.03.2018, ora 10:00, aspect ce va fi avut în vedere doar în situaţia executării pedepsei.
II. În baza art. 396 alin. (1) şi (5) raportat la art. 16 alin. (1) lit. a) C. proc. pen., achită pe inculpatul Ş. I., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la nerespectarea regimului armelor muniţiilor, prevăzută de art. 48 alin. (1) C.pen. raportat la art. 342 alin. (1) Cod penal şi complicitate la braconaj cinegetic, prevăzută de art. 48 alin. (1) C.pen. raportat la art. 42 alin. (1), lit. a), c) şi l) din Legea nr. 407/2006, cu aplicarea dispoziţiilor art. 38 alin. (2) din C.pen..
În baza art. 274 alin. 1 Cod procedură penală, obligă inculpatul Ş. I. M. să plătească statului suma de 4000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate în procesul penal (sumă care include suma de 3000 lei din cursul urmăririi penale).
În baza art. 274 alin. (3) Cod de procedură penală, restul cheltuielilor judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de apel, în 10 zile de la comunicarea minutei.
Pronunțată în ședința publică din data de 12 august 2020.
Comments 1