Primăria Oradea și CJ Bihor vor să preia stația de tratare mecano-biologică a deșeurilor si și-au făcut preventiv o firma. Aceasta fiindcă Girexim, societatea care se ocupa cu tratarea deșeurilor s-ar putea retrage din afacere, iar administrația ar risca o amenda usturătoare din cauza legislației europene. Vicepreședintele CJ Bihor Mircea Malan spune ca Girexim “probabil pentru a compensa faptul că la procedura de atribuire a serviciului a sublicitat vrea să recupereze acum. Reprezentanții firmei au spus că dacă nu le aprobăm ajustarea, care este mult prea mare, să considerăm contractul reziliat”.Administrația nu vrea sa cedeze șantajului pentru ca ar fi afectată și activitatea celorlalte firme care activează în domeniul gestionării deșeurilor dar și interesele cetățenilor în privința tarifelor ce trebuie să le plătească.
Stația de Tratare Mecanico-Biologică (TMB) din Oradea a finalizată în anul 2016 din bani europeni.Nu a funcționat pana în 2023 din cauză că primele licitații pentru gestionarea ei au fost contestate în instanță.A treia a fost câștigată de o firma specializată în tratarea si eliminarea deseurilor nepericuloase Girexim Universal S.A, care a fost acuzata ca a venit cu o oferta subevaluata.ceea ce pare ca era adevărat din moment ce solicita o creștere a tarifelor apreciata ca inacceptabila de vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Malan.Pentru a suplini rezilierea unilaterala a contractului de către Girexim, așa cum firma a amenintat ca va face dacă nu i se aproba tariful cerut, CJ și Primăria Oradea au anunțat ca iei fac firma care sa înlocuiască ieșirea din ecuație a piteștenilor. Anunțul s-a făcut în ședința CJ Bihor de ieri când subiectul de pe ordinea de zi viza acordarea unui mandat special reprezentantului U.A.T. Județ Bihor în Adunarea Generală a Asociaților Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group să voteze aprobarea tarifelor pentru gestionarea deșeurilor aferente activităților pe fluxul deșeurilor municipale în județul Bihor, desfășurate de operatorii: S.C. Eco Bihor S.R.L., S.C. Girexim Universal S.A., RER Vest S.A., S.C. Salubri S.A. și S.C. AVE România S.R.L.Aceasta după solicitările transmise de operatorii care activează în domeniul salubrizării în județ de ajustare a tarifelor practicate astfel încât să se acopere majorările de cheltuieli salariale generate de creșterea salariului minim în 2024 de la 3.300 la 3.700 lei. Singura firmă care a cerut o majorare considerată mult prea mare a venit de la firma care administrează Stația de tratare mecano- biologică a deșeurilor, Girexim Universal SA, prețul per tonă deșeuri prelucrate fiind majorat de la 137 la 288 de lei.Majorarea cerută este inacceptabil de mare și ar afecta activitatea operatorilor economici care se ocupă de preluarea și depozitarea deșeurilor, valoarea propusă fiind în comitetul director al ADI Ecolect fiind de 220 lei/tonă, spune Mircea Malan. Girexim a făcut o afacere profitabila din gunoaie . Conform termene.ro firma are o cifră de afaceri netă de 66.322.999 lei, un profit brut de 22.634.854 lei, un profit net de 20.716.491 lei, și nu înregistrează pierdere netă. Compania are un număr mediu de 289 angajați.
Curtea de Apel Oradea a decis, definitiv, pe 18 august 2023, să respingă contestația depusă de firma EcoBihor în legătură cu procedura de licitație pentru operarea Stației de Tratare Mecanico-Biologică (TMB) din Oradea. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I.) Ecolect Group a semnat contractul cu firma câștigătoare, dar a doua zi firma EcoBihor, una dintre firmele care a participat la licitație, a depus o contestație în instanță pentru suspendarea contractului și a procedurii de licitație.
După câștigarea procesului de Girexim, administrația locală anunță victorioasa ca toți locuitorii oraşului de pe Crişul Repede vor vedea o scădere a tarifului pentru colectarea şi transportul deşeurilor reziduale, având în vedere că staţia TMB are tarife mai mici decât Eco Bihor, administratorul depozitului ecologic Bihor.
Tariful anunțat practicat de Girexim Universal este de 107,59 lei/tonă, plus TVA, având inclusă taxa pentru economia circulară, în valoare de 80 lei/tonă (plus TVA), obligatorie în toată ţara pentru fiecare tonă de deşeuri care nu sunt valorificate. Prin comparaţie, la Eco Bihor, tariful de depozitare a unei tone de deşeuri reziduale este de 25,72 euro (plus TVA), la care se adaugă taxa de economie circulară, astfel că în final rezultă aproximativ circa 207 lei pe tona de deşeuri.
,,Prin punerea în funcțiune a acesteia, cantitatea de deșeuri reziduale care ajunge să fie depozitată la groapa de gunoi va fi semnificativ redusă. Deșeurile reziduale vor trece printr-un proces de dezumificare, ceea ce reduce cu aproximativ 30-40% cantitatea totală, apoi intră într-un proces de sortare, de unde rezultă între 3 și 5% deșeuri reciclabile. O bună parte din deșeurile care rămân, în jur de 30%, se incinerează, urmând să fie depozitat, la groapa de gunoi, doar ce rămâne”, a declarat atunci Mircea Mălan, președinte al ADI Ecolect Group și vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor.Cantitatea estimată de deşeuri care urmează a fi prelucrată în staţia de tratare mecano-biologică este de 60.000 t/an (estimat – 60% deșeuri biodegradabile, 7% hârtie și carton, 30% alte deșeuri). Cantitatea de compost (CLO) generată va fi de 22.200 t/an, iar cantitatea de reziduuri de 25.600 t/an.
Aici vor fi tratate deșeurile reziduale din patru zone ale județului: zona 1A – Municipiul Oradea, zona 1B – zona metropolitană Oradea, zona 5 – Marghita și zona 6 – Valea lui Mihai. Durata contractului cu SC Girexim Universal SA este de 96 de luni (8 ani), iar valoarea redevenței va fi de 18.000 euro/ an. Operatorul va vira anual această sumă către (A.D.I.) Ecolect Group, iar A.D.I. Ecolect o va transmite mai departe către Consiliul Județean Bihor.