În practica judiciară s-a pus problema modalității concrete în care se vor exclude fizic probele din dosarele penale. (Judecătoria Galați)
- Materia: penal
- Subcategoria: alte tipuri de cauze
- Cuvinte cheie: excludere probe
Într-o opinie s-a arătat că probele excluse în camera preliminară se vor exclude fizic din dosarul penal, fiind păstrate într-un plic sigilat la grefa instanței sau restituite la parchet.
Într-o altă opinie s-a susținut că probele nu se pot exclude fizic din dosar, pentru că în cauză pot fi declarate căi extraordinare de atac, la rejudecare putând să existe interes pentru analiza acestora.
Punctul de vedere al INM a fost în sensul că probele se pot exclude fizic prin îndepărtarea lor din dosar și păstrarea separată în arhiva instanței, într-un plic sau un supliment al dosarului. Restituirea lor la parchet apare ca excesivă, mai ales din perspectiva unei eventuale modificări a deciziei judecătorului cu privire la acestea, cu ocazia soluționării unei căi extraordinare de atac. S-a apreciat însă că problema nu este una de procedură penală, ci ține de organizarea la nivelul instanțelor.
Participanții la întâlnire au adoptat, în unanimitate, punctul de vedere al INM, cu precizarea că o modalitate de rezolvare a problemei a fost recomandată prin adresa nr. 6864/16.07.2018 a Consiliului Superior al Magistraturii, în care se face referire la toate demersurile necesare pentru înlăturarea fizică a actelor din dosar și constituirea unui dosar separat în care acestea vor fi păstrate.
În cadrul dezbaterilor a fost ridicată problema sancțiunii care intervine cu privire la probele constatate nule absolut ulterior procedurii camerei preliminare. Referitor la acest aspect, s-a opinat că sancțiunea excluderii nu mai poate fi dispusă formal în etapa judecății, probele urmând a fi înlăturate de la motivare.
Această problemă de drept a fost discutată cu ocazia întâlnirii președinților secțiilor penale ale Înaltei Curți de Casație și Justiție și curților de apel, dedicată discutării aspectelor de practică neunitară în materia dreptului penal și dreptului procesual penal – Curtea de Apel București, 16-17 mai 2019.