Persoanele care nu au contribuit suficient la sistemul public de pensii vor avea din nou posibilitatea de a-şi cumpăra vechime la pensie, în limita a şase ani, se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă propus de Ministerul Muncii. Cumpărarea vechimii a fost sistată de la 1 ianuarie 2019 și a fost reintrodusă în noua lege a pensiilor, cu aplicare de la 1 ianuarie 2021.
În proiectul de ordonanţă de urgenţă se arată că persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale.
Plata contribuţiei de asigurări sociale se va putea efectua într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 1 septembrie 2021.
Contractul de asigurare socială se va încheia între persoana interesată şi casa teritorială de pensii competentă, în funcție de domiciliul sau reşedinţa persoanei.
La încheierea contractului de asigurare socială, solicitantul completează o declaraţie din care să reiasă că, în perioada înscrisă în contractul de asigurare socială pentru care se solicită asigurarea, îndeplineşte următoarele condiţii cumulative:
- nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia;
- nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii;
- la data încheierii contractului de asigurare socială nu are calitatea de pensionar.
Proiectul mai prevede că perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în perioada cuprinsă între data împlinirii vârstei de 18 ani şi cea a încheierii contractului de asigurare socială. ”Baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială”, se arată în ordonanța de urgență propusă de Ministerul Muncii.
DOCUMENT – Proiect de ordonanță de urgență privind unele măsuri din domeniul pensiilor publice:
Daca eu nu ma incadrez in nici u a din situatiile mentionate in lege referitor la limita de varsta, anticipat sau anticipat partial, avand doar 14 ani lucrati dar intre varsta de 18 si 26 ani nu am lucrat, nu pot sa cumpar cei 6 ani – preventiv.. pentru a-mi ajuta candva…?