Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, legea recensământului populației și al locuințelor care va fi organizat în 2021. Potrivit noilor reglementări, operațiunile de recenzare vor avea loc, etapizat, în perioada iulie – noiembrie 2021. Perioada poate fi modificată în cazul unor pandemii, dezastre naturale ori stări de alertă sau de urgență.
Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 19/2020 privind organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021 arată că operatorii pot utiliza și interviurile proxy. Este vorba despre aflarea unor informații despre o persoană de la alți membrii ai familiei, dacă respectiva persoană nu a putut fi contactată în ciuda eforturilor repetate ale operatorului.
”Persoanele absente temporar din gospodărie sunt înregistrate la reşedinţa lor obişnuită, pe baza informaţiilor furnizate de celelalte persoane din gospodărie”, se arată în noul act.
Cei care sunt prezenți într-o locuință în momentul vizitei recenzorului sunt obligate să furnizeze acestuia, în condițiile în care contactarea persoanelor temporar absente care au reședința obișnuită la aceeași adresă nu a fost posibilă în urma unor vizite repetate, următoarele informații referitoare la aceste persoane: CNP, sex, data nașterii, nivelul instituției de învățământ absolvite de cel mai înalt nivel și statutul activității curente, precum și alte informații utile completării formularelor de recensământ.
Informațiile despre operațiunile de înregistrare a populației și locuințelor vor fi promovate și în limbile minorităților, precum și într-o limbă de circulație internațională. ”În unităţile administrativ-teritoriale unde ponderea populaţiei aparţinând unei minorităţi naţionale depășește pragul de 20% prevăzut de legislaţia în vigoare se vor asigura fiecărui recenzor chestionare-martor în formă tipărită în limba minorităţii naţionale respective”, prevede legea.
Cel mai recent recensământ al populației a avut loc în 20 octombrie 2011. Datele strânse au arătat că România avea atunci 20.121.641 de persoane, din care 10.333.064 femei (51,4%). Faţă de situaţia existentă la recensământul anterior, cel din 2002, populaţia stabilă a scăzut cu 1,5 milioane de locuitori.
Tot marți, președintele României a promulgat legea recensământului general agricol din România runda 2020. Acesta va fi efectuat în perioada 1 februarie – 30 aprilie 2021, la nivel național, în toate unitățile administrativ-teritoriale din România.
DOCUMENT – Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 19/2020 privind organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021: