Adunarea Generală a Acționarilor Transelectrica a stabilit, la ultima ședință din decembrie, noua indemnizație plătită fiecăruia dintre cei șapte membri ai Consiliului de Supraveghere: 42.350 lei / brut lunar.
În mai 2022, aceeași indemnizație era de 13.976 lei/brut lunar, iar în martie 2024 a crescut la 28.000 lei/brut lunar.
Pe 10 decembrie 2024, Adunarea Generală a Acționarilor Transelectrica – adică statul român, prin Secretariatul de Stat al Guvernului, Paval Holding și Fondul de Pensii NN – au aprobat raportul Comisiei de Supraveghere privind activitatea companiei pe primele șase luni ale anului trecut.
Și, pentru că datele financiare arătau bine, acționarii au decis majorarea indemnizației pe care o primesc lunar membrii Comisiei.
„Remunerația este justificată în raport cu îndatoririle specifice ale persoanelor respective şi cu situaţia economică a societăţii”, scrie în hotărârea Adunării Generale a Acționarilor (AGA) Transelectrica.
„Menționăm că, în cursul anului, au avut loc 22 ședințe ale Comitetului de Nominalizare și Remunerare, opt sedințe ale Comitetului de Audit și 27 ședințe ale Consiliului de Supraveghere. În cadrul acestor ședințe, membrii Consiliului de Supraveghere au luat peste 40 decizii referitoare la activitatea de investiții a Companiei însumând peste 500 milioane lei”, mai scrie în justificarea acționariatului.
În acest moment o parte din banii din PNRR sunt blocați din cauza numirilor preferențiale făcute de Guvern la conducerile companiilor de stat, printre care și Transelectrica, scrie europalibera.ro
„E scandalos să le mărească indemnizatiile celor care sunt acolo numiți prin încălcarea angajamentelor față de Comisia Europeană. Să respecte întâi angajamentele”, spune experta în energie Otilia Nuțu, pentru Europa Liberă.
De două ori salariul de ministru
Indemnizația pe care o vor primi membrii Consiliului de Supraveghere al Transelectrica este de două ori mai mare decât salariul de bază al ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
„Din perspectiva mea, trebuie să existe o standardizare clară a indemnizațiilor la nivelul tuturor companiilor de stat, ținând cont de fiecare sector în parte, și de criterii stricte de performanță, adaptate la specificul fiecărei companii”, spune Sebastian Burduja, ministrul Energiei, pentru Europa Liberă.
„Pentru sectorul energetic, cea mai mare parte din remunerație ar trebui să fie variabilă si să depindă de atingerea obiectivelor privitoare la investiții”, adaugă ministrul.
Indemnizația fixă a membrilor Consiliului de Supraveghere a Hidroelectrica, o altă companie deținută de stat, este de 13.350 de lei/lunar.
Cine sunt cei șapte membri ai Consiliului de Supraveghere?
Pe 1 martie 2024, Secretariatul General al Guvernului a transformat mandatele provizorii ale membrilor Consiliului de Supraveghere (CS) al Transelectrica în mandate pline, de patru ani.
Cine conduce acum Transelectrica
Consiliul de Supraveghere
- Cătălin Andrei Dascăl. Practicianul în insolvență a fost urmărit penal de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București pentru bancrută frauduloasă, după ce ar fi ascuns bunuri ale clubului Dinamo București, în dosarul de insolvență al SC Dinamo 1948 SA. A fost achitat de instanță în 2022.
- Teodor Atanasiu. De profesie inginer mecanic, membru al PNL a fost ministru al Apărării. Înainte de Transelectrica a fost membru în Consiliul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei.
- Costin Mihai Păun. Licențiat în inginerie electrică, are o experiență de peste 30 de ani în îndustria energetică europeană și națională.
- Alexandru Cristian Vasilescu. De profesie inginer constructor. Potrivit avertizorului de integritate Ștefan Jicol, fost director în SGG, Vasilescu este finul lui Marian Neacșu, șeful SGG.
- Rareș Stelian Rusu. Membru PNL, de profesie jurist, este vicepreședintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici din anul 2021. A mai fost director al Transelectrica între 2008-2012.
- Luminița Zezeanu. Absolventă de ASE, este din 2020 director la Autoritatea de Management „Programul Operațional Regional Sud – Muntenia 2021 – 2027” – Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia.
- Dumitru Virgil Orlandea. Profesor de sport, Orlandea are un master la Academia de Poliție din București și un master Integrarea Turismului și Serviciilor, la Universitatea Lucian Blaga Sibiu, Facultatea de Științe Economic. A trecut pe la mai multe partide – UNPR – PNG – PMP – PDL – PSD; a fost consilierul foștilor miniștri Ion Ariton și Dan Nica, dar și al fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu.
Membrii Comitetul de Supraveghere primesc o indemnizație anuală de 173.477 lei.
Directoratul
- Ștefăniță Munteanu
Director general. Licențiat economist la Universitatea Româno-Americană. Timp de zece ani, până în 2016 a lucrat la mai multe firme private, apoi până în 2017 a fost inspector la o primărie comunală din județul Buzău. A plecat apoi la București, la Guvern, mai întâi, la Ministerul Turismului, apoi consilier personal al premierului de atunci, Mihai Tudose, funcție pe care a ocupat-o până în 2018. În 2020 a fost ales consilier județean în Buzău, iar din 2023 este director la Transelectrica. - Cătălin Constantin Nadolu. Absolvent al Academiei de Poliție. De la academie ajunge direct la Ministerul Tineretului și Sportului. În 2009 e numit șef de departament la Regia Protocolului de Stat, iar din 2021 e consilier în Guvern.
- Florin Cristian Tătaru. Licențiat al Academiei de Științe Economice. Între 2012 și 2016 a fost deputat PSD de Maramureș. Între 2009 și 2011, 2016 și 2017 a fost director al Direcției Silvice Maramureș. Din 2017 e membru al Directoratului la Transelectrica.
- Bogdan Toncescu. Absolvent de Drept în SUA, în 2007. Din 2002 a început să lucreze la Consulatul Român din New York, stagiar, iar între 2004 a fost consultant la Banca Mondială și stagiar al Misiunii României la ONU. În 2006 era vice-decan la Școala de Drept a Universității Hofstra, poziție din care este cooptat consilier prezidențial al lui Traian Băsescu, în 2012. A lucrat și la Ministerul Afacerilor Externe și cel al Transporturilor, iar din 2014 e membru în directoratul Transelectrica.
Și directoratul are parte de beneficii
Adunarea Generală a Acționarilor a stabilit, pe lângă noile indemnizații pentru membrii CS, și beneficii pentru directorat:
- pentru membrii directoratului care nu au locuință în municipiul Bucuresti sau pe o rază de 60 km față de Capitală, societatea va deconta contravaloarea cuantumului chiriei lunare aferente folosinței unei locuințe în limita echivalentului în lei a unei sume nete de până la 1.250 euro/lună.
- pentru membrii directoratului care nu locuiesc în municipiul Bucuresti, societatea va deconta contravaloarea transportului aerian, feroviar și/sau rutier, de la domiciliu până la sediul societății și retur în limita echivalentului în lei a unei sume nete de până la 3.500 lei/lună.