Evenimentul va avea loc la Statuia Regelui Ferdinand I, situată în Piața Unirii, începând cu ora 12:15.Scopul e de a ne reaminti de sacrificiile înaintașilor noștri și de importanța unității naționale. Astăzi, poate mai mult ca oricând, suntem chemați să rămânem uniți în fața provocărilor prezentului și viitorului.
Unirea Principatelor Române, realizată în 24 ianuarie 1859, reprezintă un moment de cotitură pentru istoria românească. Evenimentul simbolizează voința poporului, exprimată prin Adunările Ad-hoc și dusă la îndeplinire de elitele vremii. Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei și Țării Românești a deschis calea spre crearea Statului Național Român modern. Sub conducerea sa, s-au pus bazele unei agende politice liberale, inspirate din modelele administrațive francez și belgian, care au inclus reforme ample ce au consolidat fundamentele statului modern.
Această zi, cu o semnificație profundă, marchează nu doar un moment istoric, ci și unul de inspirație pentru unitatea națională. Idealurile revoluționarilor de la 1848 și sacrificiile lor trebuie întotdeauna onorate.
Programul evenimentului:
- 12:15-12:17 – Întâmpinarea persoanei oficiale, prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă;
- 12:17-12:20 – Intonarea Imnului Național al României;
- 12:20-12:35 – Oficierea serviciului religios;
- 12:35-12:50 – Alocuțiuni privind însemnătatea evenimentului, susținute de:
- Marcel Daniel Dragoș, Prefectul județului Bihor;
- Cristian Culiciu, muzeograf la Muzeul Țării Crișurilor Oradea;
- 12:50-13:10 – Festivitatea depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori la Statuia Regelui Ferdinand I;
- 13:10-13:15 – Defilarea detașamentului de onoare;
- 13:15-13:25 – Hora Unirii și un scurt moment artistic organizat de Antonela Ferche-Buțiu, acompaniată de un grup instrumental al orchestrei Rapsodia Bihoreană, sub conducerea domnului Buțiu Liviu Florin.