Consulul Slovaciei la Salonta, Miroslav Iabloncsik s-a lansat în afaceri în urma cu 25 de ani, cu un teren cumparat langa Salonta pe care l-a amenajat, l-a îngrădit, l-a pregătit pentru ospitalitate. Acolo a început, împreună cu cumnata sa, sa facă primul gulaș pe care să-l vândă trecătorilor. L-a vândut în câteva ore și aceasta a fost prima scânteie. Era în urma cu 25 de ani. În 2006, când Salonta sărbătorea 400 de ani de existenta a realizat împreună cu angajații săi cel mai mare gulaș din lume, a intrat în Cartea Recordurilor cu un gulaș de 5045 l. „Acela a fost un moment unic pentru mine, prima data când am avut încredere în mine, mi-a dat speranță ca se poate mai mult”, a povestit consulul onorific al Slovaciei la Salonta, Miroslav Iabloncsik la I love Hop Oradea. Între timp, un alt proiect gastronomic al consulului onorific al Slovaciei la Salonta, proiectul gastronomic de la Sinteu, a revitalizat comunitatea din „Mică Slovacie”, singurul sat 100% slovac, Sinteu. A scris acolo povestea slovacilor pe o suprafață de peste 22 ha.

A făcut acolo inclusiv un muzeu al sticlei și o moara de apa. Nu a fost însă întotdeauna atât de simplu cum pare. In urma cu 26 de ani avea nevoie de o Dacia Papuc. A luat un credit . Și-a amintit ca pentru asta a trebuit sa garanteze cu casa sa și cu încă o casa. Împreună cu soția sa, o doamna prea discreta pentru realizările sale, Miroslav Iabloncsik are doua fete. Prezente la fel de discrete. „Una este mare, are 31 de ani, este medic la Viena, este acolo de peste 13 ani. Mai am o fetiță de 26 de ani, s-a întors langa mine, după 7 ani de studii la Budapesta în gastronomie și ospitalitat”, mărturisit consulul la I love Hop Oradea, un eveniment marca Ionuț Coman.









