Profesorii care au fost condamnați penal definitiv pentru infracțiuni contra persoanei săvârșite în legătură cu profesia nu mai au voie să predea ori să ocupe funcții în sistemul de învățământ. Interdicțiile sunt prevăzute în Legea nr. 184/2020 pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, care a intrat în vigoare pe 23 august 2020.
Potrivit noilor reglementări, sunt vizați dascălii care au fost condamnați definitiv pentru fapte comise cu intenție ce fac parte din categoria infracțiunilor contra persoanei. Este vorba despre infracțiuni contra vieții sau contra integrității corporale sau sănătății (de exemplu, lovirea sau alte violențe ori vătămarea corporală). Dacă au suferit o condamnare penală definitivă pentru astfel de delicte, profesorii nu mai au voie să fie încadrați și menținuți într-o funcție didactică sau didactică auxiliară, precum și într-o funcție de conducere, de îndrumare și de control.
Interdicția este valabilă până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.
Proiectul de lege a fost inițiat de 15 deputați și senatori ai USR, PMP, PNL și PSD. Aceștia au invocat mai multe cazuri în care cadre didactice condamnate penal pentru infracțiuni comise cu intenție și care, totuși, continuau să predea elevilor sau studenților.
În expunerea de motive este prezentat cazul unui profesor de educație fizică și sport din comuna Șanț, județul Bistrița-Năsăud, care a comis infracțiunea de purtare abuzivă față de elevii școlii, punându-le în pericol integritatea corporală. ”Comportamentul abuziv este evidențiat și de antecedentele de natură penală săvârșite cu intenție încă din anul 2015”, au arătat inițiatorii proiectului de lege.
Aceștia au mai dat exemplul a 13 profesori de la o școală din județul Neamț, care au falsificat cataloagele pentru a-și păstra catedra. În plus, spun parlamentarii, ”au apărut situații dificil de rezolvat atât la Universitatea din București, cât și la Universitatea Ovidius din Constanța cu privire la situația unor cadre didactice condamnate penal la pedepse privative de libertate cu suspendarea executării pedepsei, pentru infracțiuni săvârșite cu intenție”.
DOCUMENT – Legea nr. 184/2020 pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011: