Vor să reintroducă în circuitul turistic Ansamblul Abației din Sâniob printr-un proiect finanțat prin PNNR. Clădirea bisericii, reședința abațială, ruinele cetății și mănăstirii medievale Benedictine ar urma să fie puse în valoare și introduce în circuitul Ruta Sfântului Ladislau pe teritoriul României. Investiția e de peste 13 milioane de lei și ar urma să fie finalizată în vara lui 2026.
Săpăturile arheologice recente au ca scop găsirea de dovezi care să redea așezarea circuitului turistic religios prin acordarea titlului de sanctuar diecezan de pelerinaj, datorită dovezilor deja existente care vorbesc despre un important centru regional de pelerinaj al Sfintei Fecioare.
Localitatea Sâniob se află printre cele mei importante locuri de cult de pe teritoriul Diecezei Romano-Catolice de Oradea. Rangul acestui centru religios se bazează pe două tradiții de importanță majoră: mănăstirea benedictină aflată în acest loc a adăpostit timp de trei secole mâna dreaptă îmbălsămată a Sfântului Ștefan, cea mai importantă relicvă a creștinismului medieval din Ungaria (de aici se trage și numele localității: Szentjobb = Sfânta Dreaptă).
Cealaltă tradiție s-a conturat în jurul unei piese de altar de epocă barocă, icoana Sfintei Fecioare cu pruncul Isus, procurată în secolul al XVIII-lea. Icoana se păstrează astăzi în biserica parohială a localității, care până în 1948 a fost un important loc de pelerinaj de importanță regională.