Anul trecut, în preajma Paștelui, Mitropolitul Banatului a dăruit o casă unei familii cu 11 copilași. Acum mitropolitul Banatului a făcut un nou gest demn de toată lauda. Astfel, pentru un bătrân din localitatea Grăniceri, comuna Foeni, a fost construită o casă nouă în doar trei zile.
„Vizitând localitatea respectivă, Înaltpreasfinția Sa a constatat că o casă aflată la marginea satului, lângă granița României cu Serbia, se află în pericol de prăbușire, fiind susținută doar de suporți de lemn amplasați sub acoperiș. Din cauza greutății acoperișului, ușile și ferestrele casei nu se mai puteau închide, condițiile de locuit fiind, așadar, nu doar improprii, ci și periculoase pentru viața locatarului. Contactat de Părintele Mitropolit, credinciosul care locuiește singur în acea casă, a arătat că este urmaș al unei familii cu 11 copii, se află în imposibilitatea de a-și reabilita locuința și nu are nicio sursă de venit. Luând cunoștință de această situație gravă, Înaltpreasfinția Sa a hotărât că este necesară construirea unei noi case și imediat a luat măsuri pentru începerea lucrărilor, casa fiind construită în doar 3 zile”, a informat Mitropolia Banatului.
De asemenea, ÎPS Ioan Selejan s-a îngrijit de dotarea casei cu obiectele de uz casnic necesare și a plătit la magazinul alimentar din sat suma necesară aprovizionării cu alimente a acelui bătrân și bolnav, pentru o lungă perioadă de timp.
„Acțiunea filantropică derulată de către Părintele Mitropolit Ioan, împreună cu credincioși făcători de bine, se înscrie în șirul lung al faptelor de milostenie săvârșite de Chiriarh de-a lungul anilor și constituie un exemplu demn de urmat, mai ales în această perioadă a Postului Învierii Domnului nostru Iisus Hristos”, a transmis Mitropolia Banatului.
Invitat la Beiuș, în mai multe rânduri, de Ioan Degău, fostul director al sucursalei Bihor a BNR, înalta față bisericească a spus cum a reușit să-și depășească condiția.
„Îmi pare rău că nu am reținut locul unde tatăl meu a fost slugă în Banat. M-aș fi dus cu pioșenie și demnitate acolo. Am fost și eu slugă în Banat, ani de zile nu am venit acasă și vă mărturisesc că tatăl meu nu știa de mine, pierdusem legătura oarecum… El era prin țară. Când am intrat la Teologie, la Sibiu, mai întâi a venit mama și m-a vizitat, nu a crezut că am intrat. Și apoi, în ianuarie, când au tăiat ceva din curte, mama i-a spus tatei și mi-a adus ceva din cele pregătite. L-am așteptat pe tata în gară, trebuia să vină cu trenul de cinci dimineața. Am stat până au coborât toți oamenii din tren pe peron și nu l-am văzut pe tata. Speram să vină cu trenul următor. Am rămas până la ora 7 pe peron. Pe la 7 am intrat în sala de așteptare, nu l-am văzut pe tata…și la un moment dat eram foarte, foarte aproape pe un coridor. M-a întrebat: „Pruncule, tu ești?” Și-a tras căciula de pe frunte și l-am sărutat pe tata…Amândoi am fost slugi în Banat … Și apoi am ajuns mitropolit de Banat. De la slugă, la mitropolit… De aceea am fost primit azi la Școala Nicolae Popoviciu, o spun și aici, am spus-o și acolo, este bine că vă îngrijiți de copiii dumneavoastră, să aibă pâine, să aibă hăinuțe, să aibă cele de trebuință. Dar iubiți părinți, îngrijiți-vă de mintea copiilor dumneavoastră! Lăsați harul lui Dumnezeu să le sfințească mintea că este mare focul păcatului din lume și pierim ca neam de nu vom avea nimic sfințit de harul Duhului Sfânt, de Dumnezeu. Din nefericire, bate un vânt al pustiirii peste Carpați. Se miră cei din Vest că știu că suntem creștini-ortodocși, apropiați de biserică, și în România se fac mai multe avorturi decât în țările din Vest”, a spus înalta față bisericească la Beiuș.
Înaltpreasfinţia Sa Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, s-a născut la data de 16 noiembrie 1951, în localitatea Pietrani, fiind al patrulea copil al părinţilor săi, Ioan şi Ilca. Şcoala primară a urmat-o în satul natal Pietrani, iar gimnaziul l-a urmat în localitatea Pocola.A absolvit liceul „Constantin Brâncuşi” din Oradea, promoţia 1971 şi Facultatea de Instalaţii şi Automatizări din Bucureşti, promoţia 1976.
În anul 1980 a intrat ca vieţuitor la Mănăstirea Lainici, judeţul Gorj.