Constantin Duma consideră că fotografia este modul său de a trăi și de a păstra vie memoria unor momente importante din istoria recentă a României.
Fotojurnalistul timișorean, născut în Viisoara, Bihor, care și-a început cariera la Crișana, Constantin Duma a primit aseară Premiul de Excelență în Jurnalism la Gala Premiilor de Excelență ale Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Evenimentul de marcă a avut loc în Sala Teatrului Ion Creangă din București cu participarea unora dintre cele mai importante personalități din jurnalismul românesc. Felicitări Costi Duma! Duma Constantin
Se spune ca o fotografie e cât o mie de cuvinte. 1000 de instantanee realizate în timpul Revoluției din 1989 de la Timișoara sunt semnate de fotoreporterul Constantin Duma care a scris 1.000.000 de cuvinte, adică de 1.000 de ori 1.000 de cuvinte cele mai multe nu straluminate de blitz-ul clasic, ci strafulgerate de trasoarele ucigașe ale kalasnikoavelor, așa cum sublinia amfitrionul evenimentului.
“Constantin Duma, colegul nostru, a tras în acele zile fierbinți de decembrie,peste 30 de filme multe din aceste fotografii revoluționare ilustrând primele reportaje din Timișoara și apoi primele expoziții internaționale dedicate Revoluției: Belgrad, Londra, Viena…Pasionat de fotografie încă din copilărie, cred ca a condus cercul de fotografie de undeva din Bihor, este un performer: Constantin Duma are vreo 13 milioane de fotografii, dar cele 1000 sunt cele mai fierbinți “, s-a arătat în Laudatio.
” Timișoara a fost și este o stare de spirit, acesta a fost și motorul pentru care oamenii, împotriva tuturor riscurilor, au ieșit în strada. In ceea ce mă privește, mă consider un mic soldat între oamenii aflați acolo, un soldat neinrolat în armata. Am considerat ca prin a fotografia nu îmi fac decât datoria fata de riscurile și de oamenii care atunci isi caută marea libertate. Despre momente neplăcute nu îmi place sa vorbesc, fiecare isi cunoaște riscurile. Eu în 1981 aveam un frate fugit și eram în atenție, eram privit mai cu atenție ca sa spun numai atât. Perioada din 1981 pana în 1989 m-a învățat cum sa mă feresc. La Revoluție am fotografiat cu 5 aparate, pe fiecare dintre ele lăsându-le în locuri diferite acolo unde simteam ca nu e bine sa merg cu ele mai departe. Am simțit ca am o mare responsabilitate prin imaginile pe care oamenii le aveau prin aparatul meu, fiindcă dacă aparatele îmi erau luate fiecare om din imagine putea deveni victima a sistemului. Nu mă plâng, eu am trecut prin câteva teste despre care nu am vorbit și nu îmi place sa vorbesc. Am lăsat fotografiile ca o mărturie a lucrurilor care s-au întâmplat. Niciodata nu am comentat mai mult la ele decât locul si dacă am putut ora la care s-a întâmplat. Restul e istorie. Am învățat acest mod de lucru la Muzeul Banatului unde am învățat valoarea istorică a unei fotografii. Am publicat prima fotografie în ziarul Crișana în 2 noiembrie 1972, când am fost corespondentul pentru fotografie al orașului Marghita. A fost o onoare, așa cum a fost o onoare sa fiu în momentele importante ale Revoluției, așa cum acum a fost o onoare sa fiu corespondentul de după Revoluție a majorității presei naționale și internaționale care dorea imagini de la Timișoara, este o onoare sa reprezintă clubul de presa din Timișoara în care mă simt parte integranta, așa cum a fost o onoare 21 de ani sa fiu corespondentul Agenției Naționale de Presa. Dacă veniți în Timișoara o sa mă găsiți cu doua grupuri a câte 40 de copii care învață fotojurnalism. Nu va fi greu sa mă găsiți, am fost acolo unde istoria și-a făcut prezenta. Vreau sa va mulțumesc pentru acordarea acestei distincții onorante”, a spus Constantin Duma în cadrul festivității de premiere.
Născut în 1955 în Viișoara, județul Bihor, Constantin Duma a reușit să-și facă un nume în domeniul fotojurnalismului, fiind recunoscut pentru documentarea Revoluției de la Timișoara din 1989. Acesta a surprins imagini care reflectă lupta timișorenilor pentru libertate și a reușit să imortalizeze momente istorice de o importanță majoră.
Constantin Duma a povestit că în timpul Revoluției a trăit momente de groază, fotografiind cu rapiditate și ascunzând filmele pentru a evita repercusiunile. Cu toate acestea, el nu s-a lăsat învins de frică și a continuat să documenteze evenimentele cu curaj și determinare.
De-a lungul a peste trei decenii de activitate în fotografie, Constantin Duma a continuat să surprindă momente semnificative și să aducă în prim-plan amintiri despre sacrificiile făcute pentru libertate. Recunoașterea sa prin obținerea “Premiului de Excelență în Jurnalism” reprezintă un simbol al valorii sale în domeniul fotojurnalismului.
Juriul care a evaluat materialele jurnalistice a fost alcătuit din Ruxandra Săraru (preşedinte), Mădălina Corina Diaconu, Viorel Popescu, Teodora Marin, Monica Zvirjinschi şi Cornel Cepariu.
Premiul pentru jurnalism şcolar – proiectul Logopaper – Platformă Media Online – Colegiul Naţional “Onisifor Ghibu” Oradea
Alături de Constantin Duma, bihoreanul din Timișoara, revista liceului orădean Onisifor Ghibu, Logopaper, a fost premiata. Sufletul acestei reviste e fost membru al redacției Jurnal bihorean, profesorul Nicolae Ardelean.
Ruxandra Săraru, membru al Consiliului Director al UZPR, a precizat că sarcina juriului nu a fost uşoară.
“Anul 2024 este un an special din multe puncte de vedere, dar mai ales prin faptul că se împlinesc 35 de ani de la Revoluţia Română. A fost o muncă în care ne-am străduit să îi celebrăm pe cei mai buni dintre cei buni, pentru că noi toţi suntem foarte buni. (…) A fost dificil să îi selectăm pe cei mai buni dintre cei buni, dar fiind o gală a excelenţei, excelenţa a primat”, a afirmat Ruxandra Săraru.
Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj de felicitare pentru organizatorii şi laureaţii galei.
“Salut evenimentul de astăzi al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, gala premiilor acordate celor mai talentate condeie jurnalistice, (…) ediţie consacrată anul acesta excelenţei în jurnalism. De asemenea, mă bucură foarte mult că există interes al jurnaliştilor de carieră de a atrage tineri spre această nobilă profesie, devotată adevărului şi închinată binelui public prin informare. Misiunea jurnalistului profesionist nu a fost niciodată uşoară. A presupus un spirit de sacrificiu în numele adevărului, dar provocările au fost mereu altele, de la o epocă la alta. Cele mai mari provocări ale prezentului sunt legate de volumul imens de informaţie, de viteza cu care circulă aceasta şi, mai ales, de varietatea pe care o îmbracă dezinformarea, utilizată ca armă în conflictele fierbinţi la care asistăm şi în jocurile de interese subterane. De aceea, ca societate democratică ne bazăm mai mult ca oricând pe calitatea, rigoarea şi integritatea dumneavoastră jurnalistică pentru consolidarea democraţiei şi protejarea valorilor noastre fundamentale. În calitate de premier, îmi reafirm angajamentul pentru susţinerea libertăţii presei şi a unui mediu care să favorizeze jurnalismul de calitate, astfel încât să existe transparenţă, corectitudine şi încrederea cetăţeanului în viaţa publică”, a transmis Marcel Ciolacu în mesajul prezentat de preşedintele UZPR, Sorin Stanciu