Tribunalul Bihor a dispus, vineri, încetarea procesului penal în cazul fostului decan al Facultății de Mediu din Oradea, Vasile Bara, ca urma a morții acestuia survenită în luna martie a acestui an. Bara a fost trimis în judecată în 2016 sub acuzația că a cerut mită de la trei foști studenți pentru a-i ajuta să promoveze examenele. Alături de foști trei angajați ai facultății, ex-decanul a fost acuzat de trafic de influență, abuz în serviciu contra intereselor publice și luare de mită.
Minuta Tribunalului Bihor:
În baza art. 396 alin.6 Cod procedură penală cu referire la art. 16 alin. 1 lit. f Cod procedură penală, dispune încetarea procesului penal, cu referire la inculpatului B.V., ca urmare a intervenţiei decesului inculpatului, trimis în judecată pentru săvârșirea infracţiunilor:
- trafic de influenţă în formă continuată prev. de art. 257 alin. 1 din vechiul Cod penal, cu aplicarea art. 41 alin. 2 din Vechiul Cod penal (patru acte materiale), cu aplicarea art. 5 C.p.;
- luare de mită în formă continuată prev. de art. 254 alin. 1 V.C.p., cu aplicarea art.41 alin. 2 Vechiul Cod penal, cu aplicarea art. 5 C.p.;
- abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit prev. de art. 248 alin. 1 Vechiul Cod penal rap. la art. 132 din Legea nr. 78/2000 (forma veche, în vigoare în perioada anilor 2007-2013), cu aplicarea art. 41 alin. 2 Vechiul Cod penal şi art. 5 C.p.,
În temeiul art. 398 raportat la art. 275 alin. 3 Cod proc.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat în faza de urmărire penală şi în faza de judecată rămân în sarcina statului.
Cu drept de apel la Curtea de Apel Oradea în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii. Pronunţată prin punerea hotărârii la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 10.09.2021.
Familia lui Vasile Bara ar fi dorit continuarea procesului penal pentru a dovedi nevinovăția fostului decan. ”Deși familia Bara ar fi dorit continuarea procesului pentru dovedirea nevinovăției, legislația din România nu permite un astfel de demers judiciar. Adică te fac inculpat, iar dacă mori pe parcursul procesului, nimeni nu îți poate repara onoarea pătată. Îmi doream și eu și domnul profesor Bara să dovedim nevinovăția sa. Cei din spatele dosarului știu asta…”, a declarat, pentru BihorJust, avocatul Răzvan Doseanu.
Acuzațiile formulate de procurori:
Dosarul în cazul fostului decan Vasile Bara și a celor trei ex-angajați ai Facultății de Mediu vizează fapte comise între 2007 și 2011, descoperite într-o anchetă pornită în 2013 în urma unei plângeri depuse de Universitatea din Oradea. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au aflat că Bara ar fi luat mită de la trei foști studenți pentru a-i ajuta să treacă examene, în ciuda absențelor și a restanțelor la plata taxelor.
În plus, ar mai fi cerut câte 500 de euro de la fiecare din cei trei studenți pentru a-i ajuta cu lucrările de licență și cu promovarea examenului de final de studii.
Alături de Vasile Bara, au fost trimiși în judecată fosta secretară șefă a Facultății de Mediu, Zorița Cap, administratorul de patrimoniu Nicolae Pregon și Ionel Oșvat, șef de lucrări. În același dosar sunt judecați și cei trei foști studenți, acuzați de dare de mită.
Dosarul lui Vasile Bara a fost disjuns din cel inițial, care se află în prezent pe rolul Tribunalului Bihor și are programat un nou termen pe 15 septembrie.
Comments 1