A pornit în afaceri dintr-o joacă, în timpul liceului, și cum a fost contactat de un client tocmai din California.”Am scris niște programe-experiment și le-am pus pe internet. Au început să vină reacții de la persoane și instituții din diferite țări care le foloseau. Țin minte că inclusiv centrala atomică din Argentina folosea în sistemele lor unul dintre programele mele, lucru care m-a entuziasmat”, a dezvăluit antreprenorul la antrepV.
Tot din joacă, a hotărât să treacă de la oferirea de programe gratuite la cele pe bani. A făcut un site, a pus produsul alături de un preț și… s-a dus la ore. ”Într-o zi a venit un email ciudat, așa, ca un fel de raport, cu niște date. O persoană de undeva, din California, și o cifră – un preț. Era prima persoană care cumpărase produsul”, a povestit Horațiu Tănescu.
A pus la punct o afacere, alături de un coleg de liceu, axându-se pe programe de software. A intrat la facultate și într-o zi a fost contactat de un client, un cunoscut fotograf din Statele Unite, care le-a propus să promoveze și să distribuie în America un produs de securitate a datelor produs de firma celor doi orădeni, care ștergea definitiv urmele unui fișier. I-a invitat la negocieri în SUA, astfel că, la 19 ani, Horațiu Tănescu pleca spre Tărâmul Făgăduinței, alături de prietenul său, consultantul în afaceri Dacian Palladi.
”A fost o propunere de preluare tipic americană, cu vinderea ”visului american”, cu limuzine. Dar am luat o decizie personală: să mă întorc în țară și să continui de aici, unde aveam putere de decizie – acolo trebuia să fim angajați într-o structură”, și-a amintit antreprenorul orădean.
Horațiu Tănescu a mai povestit despre colecția inedită de reviste în care a apărut și pe care le păstrează din nostalgie, dar și despre începuturile afacerilor cu software în România, când nici măcar nu existau legi care să definească acest domeniu. ”Era la modă o întrebare amuzantă: din punct de vedere fiscal, cum contabilizezi software-ul? Unii trimiteau cutii goale prin vamă… sau cutii cu dischete ca să existe ceva concret.”
Afacerea lui Horațiu Tănescu a crescut și s-a extins la nivel global, produsele create de el fiind folosite, printre alții, de Departamentul de Justiție sau Departamentul Muncii al Statelor Unite ori de serviciile de informații ale armatei franceze. Dar ca să ajungi la acest nivel, trebuie să experimentezi, să creezi și să lași piața să reacționeze, spune Horațiu. “Joaca este un proces în urma căruia trebuie să iasă ceva, un MVP (minimum viable product). În orice domeniu ar fi să încerce să scoată aceste prototipuri pieței, întregii lumi spre validare. Să existe o componentă globală în mintea lor, chiar dacă produsul, la început, este unul local.”
Horațiu Tănescu spune că a continuat să experimenteze și a încercat tot felul de programe. Recunoaște că din joacă a ajuns că creeze o aplicație care face un lucru simplu: pune un filtru de culoare peste ecrane. ”Părea nefolositoare, dar am primit reacții de la instituții de învățământ din Marea Britanie și din alte părți care îmi transmiteau să softul respectiv este foarte folositor elevilor cu dislexie.”
Reacții impresionante a primit și după ce a creat o aplicație care face ca fundalul ecranului unui telefon să fie de culoare neagră. Aparent banală, aplicația a fost descărcată de milioane de ori, are recenzii ”de parcă ar salva planeta”, iar utilizatorii sunt entuziasmați, susținând că în acest fel bateria mobilului durează mai mult, fapt care uneori chiar le-a salvat viața.
Rainbow Shifter cea mai nouă aplicație realizată de orădean permite transformarea oricărui cuvânt în culori unice, personalizate. Pe telefon, laptop sau PC, poți tasta orice – de la numele tău ori mâncarea preferată, până la o poezie sau citatul preferat – și vei urmări cum ecranul se transformă instantaneu datorită acestui nou creator de culori. Poți afla în ce culoare se transformă orașul în care stai sau numele animalului tău de companie. Ori iubita/iubitul sau destinația favorită de vacanță. Practic, utilizatorul poate tasta orice – fie că e vorba de propriul nume, oraşul din care face parte sau citatul preferat – iar ecranul capătă instantaneu culori diferite.
“Pare o joacă, dar e una creativă, care îţi permite să explorezi acest univers vast al culorilor şi să înveţi amănunte inedite despre ele. Minţile curioase vor descoperi, de exemplu, care este “reţeta” culorii lor personalizate prin intermediul informaţiilor afişate despre codurile de culoare HEX, RGB, CMYK, HSL, HVB şi HSV. Pe lângă informaţie educativă, rezultatul final al transformării textului în culoare dezvăluie şi cea mai apropiată culoare cu un nume asociat, ceea ce aduce surpriză şi încântare utilizatorilor”, mai explică informarea.
Aplicaţia este accesibilă atât de pe telefon, putând fi descărcată din magazinul de aplicaţii Google Play, cât şi de pe laptop sau PC
“În total, peste 16 milioane de culori, din care ochiul uman distinge undeva pe la 10 milioane, constituie vocabularul colorat, la propriu, pe care îl poate accesa şi utiliza oricine datorită Rainbow Shifter, primul app dezvoltat de compania din Oradea cu acelaşi nume. Creată de Horaţiu Tănescu, un orădean pasionat de software, aplicaţia transformă cuvintele în culori unice şi permite utilizatorilor să exploreze universul vast al culorilor”, se explică într-un comunicat transmis de Oana Mudura, cea care a contribuit la dezvoltarea aplicaţiei în calitate partener fondator al start-up-ului care a lansat-o.