Rețeta plăcintelor pe care le face tanti Paraschiva este din Bihor, de la Băile Felix și a fost culeasă de fostul ei soț care lucra în domeniul comerțului.
„Rețeta este de la Bihor, de la Felix. El mergea la stațiune, la Felix, a luat rețeta de la o doamnă de acolo. Eu i-am zis așa, să aducă la Sibiu ceva care nu exista, el a fost un mare comerciant, aproviziona tot Sibiul”, mai explică aceasta.Când vine vorba despre secretul rețetei, Tanti Paraschiva nu dă prea multe din casă, dar spune în schimb că plăcintele ei sunt „șmechere” pentru că au două fețe. Cea mai căutată este cea cu cartofi, smântână, mujdei de usturoi și telemea sau cașcaval ras deasupra. Pe lângă acestea, Paraschiva face plăcinte cu mere, cartofi, dar și cu urdă și mărar, scrie turnul sfatului.ro. „O frământ și las un ceas și ceva să dospească, cantitate fac cam din două kilograme de făină, dar se mai întâmplă să rămână. Compoziția o pun la ochi. Dacă le cântărești au 250 de grame când sunt gata. Le burdușesc. Le spun că sunt plăcinte șmechere, au două fețe, într-o tigaie le coc fără ulei, iar apoi pe fața cealaltă le mut într-o tigaie cu ulei, ulei puțin ca la clătite”, explică aceasta în timp ce pregătește plăcintele pentru clienți.
Un spațiu mic, dar plin de suflet. Un suflet care la 76 de ani are o energie debordantă, glumește și în câteva minute te face să te simți de-al casei. După ce a lucrat 40 de ani ceasornicar, Paraschiva Vulcu, căci despre ea este vorba, aduce în centrul Sibiului plăcintele bihorene pe care le face în „prăvălia” ei de pe strada Avram Iancu, aproape de Biserica Ursulinelor. Râde și face glume cu fiecare client în parte, iar când o întrebi cum de mai poate duce o afacere la cei 76 de ani pe care îi are spune că doar Dumnezeu este cel care îi dă putere.
Tanti Paraschiva este născută la Miercurea Sibiului, dar a copilărit la Apoldu de Jos. A făcut școala de ceasornicar, trei ani, la Galați, și a urmat cursurile Liceului Gheorghe Lazăr din Sibiu, la seral. A lucrat 40 de ani ceasornicărie, la început la Cooperativa Tehnica Nouă, iar apoi în atelierul pe care l-a deschis chiar ea.
„Sunt aici de 38 de ani, am lucrat la Tehnica Nouă 20 de ani, iar apoi în 84 mi-am făcut atelierul meu particular de ceasornicărie. Primul atelier l-am avut pe 9 mai, m-au demolat acolo și mi-au dat spațiul aici. Până în 2003 am plătit chirie, iar apoi l-am cumpărat. Eu am fost curajoasă și dacă pe vremea comuniștilor am reușit să fac prăvălia mea înseamnă că acest lucru nu îl putea face oricine”, povestește cu mândrie Paraschiva.
Plăcintăria aflată la doar doi pași de centrul Sibiului a deschis-o în anul 2010 și a lucrat aici zece ani, neîntrerupt. În pandemie, însă, s-a îmbolnăvit, iar o vreme nepoata ei a încercat să-și deschidă aici o mică afacere.
„A stat un an jumătate prăvălia închisă, apoi am o nepoată de la fratele cel mic și am vrut să-i predau firma, a zis că e cam greu cu plăcintele. Mi-a spus că vrea să facă un second hand. Am lăsat-o și a deschis un an și patru luni second hand. Am revenit cu toate documentele în 3 iunie. N-am crezut că mai intră cineva în prăvălie, dar cu ocazia festivalului de teatru a intrat extraordinar de multă lume. Prima zi am început cu cinci plăcinte vândute, apoi în timpul festivalului a fost extraordinar.