Primul decan al Facultății de Științe Economic din Oradea, considerat fondator al învățământului superior economic din oraș, profesorul Gheorghe Olah, a murit duminică, la vârsta de 81 de ani. Anunțul a fost făcut de instituția de învățământ superior pe care a condus-o din 1995 până în 2004. Surse din apropierea familiei spun că profesorul Olah a suferit un atac vascular cerebral, urmat de o pneumonie și s-a stins pe patul de spital.
“Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității din Oradea se desparte azi de cel care i-a fost profesor, conducător de doctorat, decan fondator – prof. univ. dr. Gheorghe Olah. A fost un fin intelectual si un mentor pentru nenumărați studenți și mulți dintre actualii profesori ai facultății, dar a avut și o contribuție decisivă la înființarea învățământului superior economic la Universitatea din Oradea, conducând Facultatea până în anul 2004. Îi suntem și îi vom rămâne datori”, se arată în necrologul postat de conducerea facultății.
Cine a fost profesorul universitar doctor Gheorghe Olah
Originar din comuna Cosniciu de Jos, județul Sălaj, profesorul universitar Gheorghe Olah a fost absolvent al Liceului Emanuil Gojdu și student, în perioada 1960-1965, la Facultatea de Economie Generală din cadrul ASE Bucureşti. Între 1970-1972 a fost director adjunct la Liceul Economic din Oradea.
Între 1973 și 1984 a fost asistent universitar la Institutul de Învățământ Superior Oradea, iar din 1998 – profesor universitar.
În 1995 a fost ales decan al Facultății de Științe Economice din Oradea, funcție pe care a deținut-o până în 2004. Începând cu 2002, profesorul universitar doctor Gheorghe Olah a fost conducător de doctorat la Universitatea din Oradea, iar după 2006 a activat ca director al Şcolii Doctorale orădene.
Pentru o perioadă a fost o prezență activă și în viața politică. În perioada 1992-1994 a fost preşedintele filialei Bihor a Frontului Salvării Naționale, iar în perioada 1991-1992 – membru în Consiliul Județean Bihor.
”Un om care spunea lucrurilor pe nume”
Pentru foarte mulţi, profesorul universitar Gheorghe Olah a fost ”proful de Macro”. Pentru actualul decan al Facultății de Științe Economice, Alina Bădulescu, “a fost Profesorul al cărui asistent am fost şi Decanul al cărui prodecan am fost”.
”Avea o vorbă bună pentru tinerii de la vremea respectivă printre care mă număram și eu. Atât generației precedente, cât și generației noastre ne-a dat încredere. Îmi amintesc cu plăcere despre acea perioadă, despre primii ani petrecuți la Universitatea Oradea și despre încrederea necondiționată dată nouă”, a rememorat profesorul universitar Alina Bădulescu.
Fost cadru universitar, consultantul în afaceri Dacian Palladi își amintește profesorul Olah ca fiind un om “care spunea lucrurilor pe nume, franc în exprimare. Am abordat multe subiecte cu domnia sa și pot să spun că era un om citit, o companie plăcută.”
Profesorului universitar Gheorghe Olah i-a plăcut mereu să pună lucrurile în făgașul real. Atunci când Facultatea de Științe Economice sărbătorea 25 de ani de la înființare, a simțit nevoia să precizeze: “Dacă anul de naștere al Facultății de Științe Economice a Universității din Oradea este considerat 1991, când au apărut primele două specializări economice la Oradea, atunci nu am fost eu primul ei decan. Înaintea mea au mai fost doi: prof. univ. dr. Teodor Jurcuț și regretatul prof. univ. dr. Gheorghe Măhăra. Facultatea de Științe Economice, ca instituție independentă, a fost înființată în anul universitar 1995/1996. Eu am fost ales decan la sfârșitul anului 1995. Dacă sunt considerat primul ei decan, atunci în 2016 Facultatea împlinește 20 de ani, și nu 25.”
Profesorul universitar doctor Gheorghe Olah este autor a aproximativ 80 de lucrări, a semnat trei monografii şi patru manuale universitare.
O poveste de la primul examen
O întâmplare relatată cu umor de profesorul Olah a rămas în memoria celor care l-au cunoscut:
”Povestea aceasta cu primul… îmi amintește de primul meu examen la Economie Politică în calitate de profesor examinator. Era înainte de 1989. La răspuns se afla o studentă care nu prea cunoștea subiectele. Întrucât voiam totuși s-o ajut să promoveze, i-am pus o întrebare ajutătoare. Am întrebat-o cum l-a chemat pe primul mare economist al lumii, considerat totodată și părintele economiei politice. Trebuia să răspundă Adam Smith. N-a răspuns. Atunci am întrebat-o, dorind s-o ajut în continuare, cum l-a chemat pe primul bărbat. Oarecum stingherită și privind spre parchet, a răspuns: Petrică…”, își amintea profesorul.
Printre ultimele postări ale fostului decan, activ și pe rețelele de socializare, se află versuri din „Împărat și proletar”, poezia lui Mihai Eminescu, care îi caracterizează spiritul: ”Spuneți-mi ce-i dreptatea?- Cei tari se îngrădiră/ Cu-averea și mărirea în cercul lor de legi;/ Prin bunuri ce furară,în veci vezi cum conspiră /Contra celor ce dânșii la lucru-i osândiră/ Și le subjugă munca vieții lor întregi.”
Dumnezeu să-l odihnească în pace…