Primarul municipiului, Ilie Bolojan, a anunțat, pe facebook, instalarea unei a treia linii de testare PCR Real Time.
“Săptămâna trecută a fost instalată a treia linie de testare PCR Real Time, o donație către Spitalul Judeţean în valoare de 70.000 euro din partea companiei RCS-RDS. Mulţumesc companiei RCS-RDS şi tuturor celor care au contribuit cu donaţii către spitale. Sprijinul acordat ne ajută să trecem mai ușor peste greutăți”, scrie primarul.
“Linia, a cărei capacitate de prelucrare a extractorului este de 16 probe pe şarjă, a fost instalată lângă cea de-a doua linie de testare, în laboratorul amenajat în curtea Maternităţii. Capacitatea de testare zilnică a celei de-a treia linii este de 128 de teste pe zi, în condiții normale.
În paralel, Spitalul Municipal a mărit capacitatea de prelucrare a extractorului primei linii de testare, de la 40 la 52 de probe.
A doua linie de testare are o capacitate de 48 de probe a extractorului. În condiţii normale, o linie de testare operează 4 şarje pe zi, fiecare având durata de 4 ore.
Cu toate cele trei linii în operare, în laboratoarele spitalelor noastre pot fi prelucrate între 500 și 660 de probe pe zi”, a mai spus Ilie Bolojan.
Toți pacienții care sunt internați la Oradea sunt testați, cu scopul de a proteja personalul medical și bolnavii internați, și pentru a menține buna funcționare a spitalelor orădene.
Având în vedere că pe zi ce trece scade numărul carantinaților, există capacitate de testare și în afara cazurilor impuse de procedurile standard.
Pentru a susține economia orașului și păstrarea a cât mai multe locuri de muncă și pentru a limita răspândirea COVID-19, se intenționează adoptarea unei hotărâri la nivel local. Aceasta va face posibilă testarea angajaților, la solicitarea companiilor, contra cost. În acest fel se vor putea depista cazurile de infectare cu SARS-COV-2, iar restul angajaților, fiind negativi, nu vor mai fi obligați să stea 14 zile în izolare la domiciliu. Aceste teste se vor realiza în limita capacității liniilor de testare, cazurile recomandate epidemiologic având prioritate. Costul unui astfel de test va fi de 200 de lei.
(Sursa foto: facebook)