DAAD-Serviciul German de Schimb Academic unește oamenii cu știința. Fondat în 1925 la Heidelberg din inițiativa unui singur student, DAAD este în prezent una din cele mai importante organizații pe plan mondial, care sprijină mobilitățile pentru studenți și cercetători. A sprijinit aproximativ două milioane de persoane cu studii superioare din Germania și din străinătate. Organizația este susținută de universități germane și de asociații studențești. Activitatea sa este cuprinzătoare: pe lângă acordarea de burse DAAD sprijină internaționalizarea universităților germane, studiile de limbă și cultură germană în străinătate, țările în curs de dezvoltare în eficientizarea universităților locale și oferă consultanță factorilor de decizie în domeniul educației, relațiilor academice și politicilor de dezvoltare.Invitat al Serviciul German de Schimb Academic Eduard-David Diosadi a vorbit despre experiența sa la studii în Germania.
Tânărul care a absolvit cursurile Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea, profilul matematică-informatică – intensive informatică este proaspăt absolvent al Facultății de Inginerie Mecanică, al Universității Transilvania Brașov, profilul Autovehicule Rutiere în limba engleză, dar nu oricum: ca șef al promoței 2023. <Alegerea acestui domeniu de studiu se datorează profesiei tatălui meu, care are un service auto. Astfel, am avut oportunitatea de mic să învăț de la el și sădeprind această pasiune. Practic, am crescut printre mașini. Datorită prestigiului pe care îl are Universitatea Transilvania din Brașov, îndeosebi specializarea deautovehicule rutiere, am ales să vin la Brașov pentru a mă specializa în domeniul care mă pasionează.Pe parcursul anilor de studiu am avut oportunitateasă deprind cunoștințele necesare unui bun inginer, fiind asistat de profesori experimentați și de o pregătire excelentă. În al treilea an de facultate am ales să plec în Germania într-un semestru de schimb, având în cadrul universității oportunitatea de a accesa o bursă Erasmus. Acolo am urmat echivalentul disciplinelor din Brașov, de unde m-am întors cu rezultate foarte bune, studiind totul în limba germană. După ce m-am întors la Brașov, am ales să aplic pentru o bursă DAAD (finanțată de statul german) pentru a efectua un masterat în Germania. Am reușit să obțin această bursă, am finalizat studiile la Universitatea Transilvania din Brașov…Mereu o să-mi amintesc cu drag de anii petrecuți la Brașov, de experiențele minunate și de oamenii pe care i-am întâlnit. Țin să le mulțumesc tuturor care m-au susținut și aș dori să închei cu un citat, care mi se pare reprezentativ: „Cei care au prilejul de a ști, au datoria de a acționa” (Albert Einstein)>, spunea tânărul Eduard David Diosadi într-o prezentare dedicată șefilor de promoție ai Universității Transilvania Brașov.
În urmă cu câteva zile, bihoreanul a fost invitat al Serviciului German de Schimb Academic, ca bursier DAAD, masterand la Universitatea de Științe Aplicate din München. Iată aici primele sale impresii de la München:
“Mulțumită bursei de studiu obținută în cadrul DAAD am oportunitatea ca începând cu acest semestru să urmez cursurile unui program de masterat în domeniul ingineriei autovehiculelor la Universitatea de Științe Aplicate din München. În cadrul universității mi se oferă posibilitatea de a alege liber specializarea pe care doresc să o urmez din cadrul ingineriei autovehiculelor. După aproape o lună de la începerea studiilor am observat buna dotare a laboratoarelor, respectiv accesul larg către informații de actualitate din industrie.Un oraș internațional precum München îmi oferă din punct de vedere social oportunitatea să întâlnesc oameni din toate colțurile lumii, care au același scop ca și mine, anume dezvoltarea pe plan profesional, respectiv să descopăr mai multe culturi și să leg prietenii.
Cultura germană m-a fascinat de altfel din copilărie, iar acum am oportunitatea să o descopăr. Cea mai bună cale de a cunoaște o cultură este aceea de a o observa de aproape. Nu în ultimul rând, aș dori să îmi adresez mulțumirile către DAAD pentru oportunitatea pe care mi-a oferit-o și să încurajez cât mai mulți studenți să urmeze calea pe care eu am urmat-o.”