Mai mulţi parlamentari USR vor să acorde absolventului de liceu care a promovat examenul de bacalaureat dreptul să susţină din nou examenul, în cadrul unei sesiuni viitoare, la materia, materiile la care vrea să-şi mărească nota. Dacă nota obţinută la a doua sesiune a examenului e mai mică decât cea obţinută la prima sesiune, parlamentarii propun să fie menţinută prima notă, cea mai mare. Dacă absolventul de liceu obţine medie mai mare la a doua sesiune a examenului, parlamentarii propun să-i fie anulată prima diplomă de bacalaureat şi să-i fie emisă una nouă, cu media mărită, reiese din propunerea legislativă consultată de Economica.net. Ministerul Educaţiei critică dur aceste propuneri care ar conduce la afectarea securităţii circuitului civil, la probleme majore în învâţământul superior şi la afectare bugetară.
Mai mulţi parlamentari USR au scris o propunere legislativă pentru modificarea Legii învăţământului superior nr. 198 din 2023, care le permite absolvenţilor de liceu să-şi mărească notele obţinute la examenul de Bacalaureat în sesiuni viitoare ale acestui examen.
Iată in extenso ce prevede propunerea de modificare a legii învăţământului superior:
Absolvenţii de liceu care au promovat examenul de bacalaureat şi care vor să-şi mărească nota obţinută la cel puţin una dintre probe se pot prezenta, la cerere, la a doua examinare în cadrul unei sesiuni de bacalaureat viitoare.
Rezultatul reexaminării nu poate conduce la scăderea notei obţinute la prima sesiune a examenului.
În urma reexaminării pentru mărirea notei, rezultatul se modifică doar dacă nota obţinută este mai mare decât cea obţinută la prima examinare.
Dacă rezultatul reexaminării conduce la creşterea notei obţinute în prima sesiune a examenului, atunci absolventului de liceu i se eliberează o nouă diplomă de bacalaureat cu nota obţinută în cadrul reexaminării, se arată în proiectul de lege.
De ce sunt importante aceste modificări, în accepţiunea iniţiatorilor propunerii legislative:
Parcursul profesional al absolvenţilor de liceu e determinat, de multe ori, de cele trei zile de probe din timpul examenului de bacalaureat, fiindu-le a priori blocat accesul în anumite instituţii de învăţământ superior, unde admiterea se face exclusiv pe bază de dosar, spun parlamentarii care au scris propunerea antemenţionată.
Viziunea asupra bacalaureatului pune un verdict asupra valorii absolvenţilor de liceu, bazându-se pe un singur examen, cu o singură ocazie de susţinere. Parlamentarii USR dau exemplu SUA, unde examenul SAT, care permite accesul la învăţământul superior, poate fi susţinut de mai multe ori, chiar înainte de finalizarea
Schimbările propuse de parlamentari ar afecta securitatea circuitului civil, susţine Ministerul Educaţiei, care le dezaprobă ferm.
Efectele juridice ale acestei măsuri sunt imposibil de cuantificat, putând conduce chiar la afectarea securităţii circuitului civil prin afectarea unor raporturi juridice care au avut loc deja, răspunde Ministerul Educaţiei la o interpelare a unui parlamentar PSD.O diplomă de bacalaureat care a intrat în circuitul civil produce efecte juridice. Acest act administrativ (diploma) poate fi revocat dacă nu a fost comunicat titularului sau poate fi anulat de instanţa de contencios administrativ dacă a fost comunicat titularului. Nu poate fi emisă o altă diplomă de bacalaureat care să producă efecte juridice retroactiv. Prima diplomă de bacalaureat nu poate fi anulată decât pentru vicii în emiterea ei, explică Ministerul Educaţiei
Efectele anulării actului administrativ (a diplomei de bacalaureat în cazul analizat) se produc nu numai pentru viitor, ci şi pentru trecut, din momentul emiterii actului respectiv. Actul de anulare a unei diplome desfiinţează efectele juridice ale acestei diplome, considerându-se că nici nu a existat, explică Ministerul Educaţiei.
Aceasta înseamnă anularea în lanţ a tuturor actelor emise în temeiul diplomei de bacalaureat.
Anularea diplomei de bacalaureat produce efecte pentru absolventul de liceu care îşi continuă studiile în învăţământul postliceal, universitar, precum şi la angajare.
studiilor liceale.