Decretul privind starea de urgență este nelegal! Un avocat cere revocarea în parte
Avocatul Corneliu Liviu Popescu a formulat o plângere prin care solicită președintelui să revoce în parte Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României.
Acesta consideră că
”președintele României și primul-ministru au uzurpat puterea legiuitoare, au interzis practic funcționarea justiției și a Ministerului Public, au afectat grav drepturile omului, ceea ce juridic se cheamă o lovitură de stat”.
Corneliu Liviu Popescu invocă nelegalitatea dispozițiilor din capitolele V și VII din anexa nr. 1. Acestea măsuri au caracter legislativ, fiind norme de reglementară primară.
Conform Constituției, singurele autorități care au competența să adopte norme de reglementare primară sunt Parlamentul și Guvernul. Șeful statului nu are competențe de a adopta, modifica sau suspenda aplicarea vreunei legi sau ordonanțe, adică să legifereze.
Președintele României poate doar institui starea de urgență, prin decret contrasemnat de Primul-Ministru și poate solicita Parlamentului încuviințarea măsurii adoptate. Acesta nu poate stabili regimul stării de urgență sau restrângerea exercițiului drepturilor omului. Potrivit art. 53 alin. (1) și art. 73 alin. (3) lit. g) din Constituție decretul de instituire a stării de asediu nu are forță de lege și nu poate conține norme de reglementare primară.
Acuzații fără precedent și extrem de grave
Avocatul Corneliu Liviu Popescu a depus și o Petitie la Avocatul Poporului in care sesizeaza incalcarea drepturilor sale fundamentale prin aplicarea dispozitiilor cuprinse la capitolele V si VII. El sugerează demiterea lui Klaus Johannis și judecarea pentru înaltă trădare, după cum și demiterea lui Ludovic Orban prin moțiune de cenzură si judecarea pentru infracțiuni săvârșite în exercitarea funcției.
”Prin toate normele indicate supra, cuprinse in decretul privind instituirea starii de urgenta, Presedintele Romaniei si Primul-Ministru al Guvernului au uzurpat puterea legiuitoare (a Parlamentului sau, prin delegare, a Guvernului), au interzis practic functionarea justitiei si a Ministerului Public, au afectat grav drepturile omului, ceea ce juridic se cheama o lovitura de stat, care pentru Presedintele Romaniei trebuie sa atraga raspunderea constitutionala politica a demiterii din functie si raspunderea constitutionala penala a condamnarii pentru inalta tradare, iar pentru Primul-Ministru al Guvernului trebuie sa atraga raspunderea constitutionala politica a demiterii prin motiune de cenzura si raspunderea constitutionala penala pentru fapta savarsita in exercitiul functiei.”
Profesorul Corneliu-Liviu Popescu este doctor în Drept, a absolvit șef de promoție Facultatea de Drept din București, are o sumedenie de cursuri postuniversitare în Drept universitar, Drept internațional, Dreptul Afacerilor și Cooperare internațională, pregătire psiho-pedagogică și metodică și doctorand la Universitatea din Paris/Panteon-Sorbona.
Iată plângerea:
4