După aproape trei ani sub măsuri preventive – 684 de zile de arest preventiv și 411 zile de control judiciar, Curtea de Apel București a decis achitarea definitivă a lui Mihai Alexandru-Marius, acuzat de trafic internațional și intern de droguri de mare risc. Instanța a stabilit că probele aduse de DIICOT – Structura Centrală nu demonstrează implicarea acestuia în comiterea faptelor.
În decembrie 2021, DIICOT susținea că Mihai Alexandru-Marius a preluat, în parcarea unui magazin Lidl din Calafat, un kilogram de cocaină adus de un cetățean bulgar, Ivan Georgiev Yosifov, șofer de TIR. Momentul ar fi fost „surprins” de o înregistrare video folosită de anchetatori ca probă principală, alături de procese-verbale de supraveghere tehnică.
Potrivit avocatului SOARE ALEXANDRU imaginea difuzată în proces nu surprindea vreo tranzacție cu droguri, ci preluarea unei chei de cameră de hotel. „Clientul meu era filmat când se caza la ora 21:44, și nu când primea un pachet de droguri, cum s-a susținut”, a declarat avocatul.
Cheia de boltă a apărării a fost o a doua sursă de supraveghere video, independentă de cea furnizată de BCCO București – Serviciul Antidrog, obținută de la Biroul de Operațiuni Speciale Craiova. Înregistrările acestora au arătat clar că Mihai Alexandru-Marius nu a coborât din mașină în momentul predării pachetului, în contradicție cu procesele-verbale în care era menționat ca participant activ.
Mai mult, identificarea exactă a momentelor și locațiilor a scos la iveală o trunchiere intenționată a secvenței video prezentate de anchetatori.
În primă instanță, Tribunalul București l-a condamnat pe inculpat la 3 ani și 4 luni de închisoare pentru trafic intern de droguri, apreciind (eronat) că ar fi recunoscut faptele. În apel, această interpretare a fost desființată, instanța reținând că nu a existat nicio recunoaștere autentică.
Avocatul acuză că instanța de fond a făcut copy-paste din argumentația DIICOT, fără o minimă analiză critică a probelor.
„Este șocant că niciun magistrat nu a verificat cu adevărat probatoriul. Trei ani din viața acestui tânăr au fost furați, doar pentru că o filmare trunchiată a fost considerată o dovadă solidă.” – avocatul apărării.
Curtea de Apel: „Fapta nu a fost dovedită”
Instanța de apel a constatat că:
- nu există probe privind introducerea în țară a drogurilor de către inculpatul bulgar Yosifov,
- nu există dovezi că Mihai Alexandru-Marius a atins vreodată pachetul cu droguri,
- nu se poate stabili implicarea acestuia în nicio etapă a operațiunii de trafic, în afara faptului că a fost însoțitorul martorului principal.
Prin urmare, în baza art. 16 alin. (1) lit. c) Cod procedură penală, inculpatul a fost achitat definitiv, atât pentru trafic internațional, cât și pentru trafic intern.
„Astăzi, după ce clientul meu a fost ținut nelegal în arest preventiv o perioadă de 684 zile, plus alte 411 zile sub măsura controlului judiciar și condamnat de Tribunalul București în baza unor probe falsificate de DIICOT, Curtea de Apel Bucuresti a decis achitarea acestuia, pentru infracțiunile de trafic internațional de droguri de mare risc și trafic intern de droguri de mare risc.
Acesta a fost trimis în judecată de către DIICOT – Structura Centrală, care s-a folosit în argumentarea trimiterii în judecată, de o filmare trunchiată și procese verbale de supraveghere false, întocmite de către ofițeri BCCO Serviciul Antidrog București.
Mai exact, acuzația a fost aceea că, clientul meu ar fi preluat în parcarea unui magazin Lidl din Calafat 1 kg de cocaină, DIICOT prezentând în fals faptul că a fost filmată preluarea pachetului de droguri, existând si procese verbale de supraveghere redactate în fals, în același sens.
Însă, în urma demersurilor efectuate de mine, s-a stabilit situatia reală, clientul meu fiind în realitate filmat când se caza la un hotel din Calafat (ora 21:44) și preluarea cheii de la camera de hotel de către acesta din recepția hotelului, a fost filmată și prezentată în fals de către Brigada de Combatere a Criminalității Organizate, ca fiind preluarea unui pachet de droguri.
O simplă cazare la un hotel care l-a costat cam scump, în jur de 3 ani și câteva luni de măsuri preventive.

Am putut descoperi situația reală, deoarece mai exista, paralel, o altă supraveghere operativă, din partea Biroului de Operațiuni Speciale Craiova, iar din vizualizarea activităților acestora, a reieșit situația reală, în sensul că a fost vorba de la început despre o înscenare.
Tribunalul București l-a condamnat inițial în baza procedurii recunoașterii faptelor pe clientul meu, deși nu a recunoscut nicio acuzație, soluție pe care am reușit să o desființez pe rolul Curtii de Apel București, instanța motivând faptul că nu a existat nicio recunoaștere a faptelor, judecătorul fondului încălcând principiul aflării adevărului.
La rejudecare, completul din cadrul Tribunalului București s-a folosit de filmarea trunchiată și de procesele verbale false, fără a face vreo verificare concretă, preluând copy paste argumentele DIICOT.
În final, astăzi, Curtea de Apel București a dispus achitarea acestuia, constatând și faptul că probele au fost trumchiate și exactitatea informațiilor de mai sus, în sensul că a fost ținut în arest 684 zile pentru o înscenare, prezentându-se preluarea unei chei de la camera de hotel, din recepția unui hotel, ca fiind preluarea unui pachet de droguri.

Întregul dosar penal a fost o înscenare, o acuzație fictivă nesusținută de niciun mijloc de probă care să îl vizeze pe clientul meu. Însă, mie mi se pare șocantă perioada enormă în care această persoană a fost arestată preventiv, iar niciun magistrat în toți acești ani, până în faza de apel, nu a verificat probatoriul din dosarul penal, bazându-se pe mențiunile false din procesele verbale de supraveghere operativă.
Rechizitoriul și acuzația de mai sus, au fost întocmite de către doamna procuror Oana Schmidt Hăineală, procuror sef al Serviciului de combatere a traficului transfrontalier de droguri din cadrul DIICOT. O simplă cazare la un hotel l-a costat aproape trei ani din viață. Trei ani de tăcere, frică și neîncredere într-un sistem care ar fi trebuit să îl apere.” – transmite av. SOARE ALEXANDRU.