De mai bine de 7 ani și 69 de termene a fost nevoie pentru ca Tribunalul Bihor să ia o hotărâre într-un dosar de evaziune fiscală și constituire de grup infracțional organizat, instrumentat de DIICOT Oradea. Vineri, cinci din cei șase inculpați au fost achitați, în timp ce față de altul s-a dispus încetarea procesului. Instanța a constatat fie că faptele nu există, fie că nu sunt prevăzute de legea penală. Și două din cele trei firme inculpate au fost achitate. Sentința poate fi atacată cu apel.
Printre inculpați s-a aflat Istvan Balla, cel care l-a denunțat la DNA pe fostul judecător Mircea Pușcaș, de la Tribunalul Bihor, pe motiv că i-ar fi cerut 50.000 de euro pentru soluționarea favorabilă a unui dosar penal. În 2021, magistratul a fost achitat de Curtea de Apel Cluj, pe motiv că fapta de care a fost acuzat nu există. Hotărârea a rămas definitivă prin neapelare.
În procesul în care Tribunalul Bihor s-a pronunțat azi, Istvan Balla a fost acuzat că a instigat alți patru inculpați să comită o evaziune fiscală cu un prejudiciu total de 2,9 milioane de lei. În plus, a fost anchetat și pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, întrucât la percheziţia domiciliară făcută la el acasă au fost găsite înscrisuri care privesc firmele implicate în circuitul evazionist, precum şi ştampila unei firme din Ungaria ”împrejurare care dovedeşte implicarea nemijlocită în emiterea documentelor falsificate”, se arăta în rechizitoriul DIICOT, potrivit portalului instanțelor.
Balla a fost achitat pentru acuzațiile aduse, pe motiv că faptele nu există.
Acuzațiile aduse celorlalți inculpați
Potrivit anchetatorilor, o altă inculpată în acest dosar – Maria Mirabela Cuc – a fost acuzată de evaziune fiscală pentru că, în calitate de administrator de fapt al Miraflores Plant SRL Oradea, a efectuat în perioada septembrie 2007- februarie 2008, achiziții intracomunitare de grâu și porumb din Slovacia și Ungaria în valoare de peste 300.000 de lei. Asta deşi firma era deja declarată inactivă începând din august 2007. Marfa cumpărată și veniturile de 244.000 de lei nu ar fi fost evidențiate în contabilitate, ceea ce, susțineau procurorii, ar fi dus la un prejudiciu adus bugetului de stat în valoare de aproape 70.000 de lei.
Doi ani mai târziu, în ultima parte a lui 2010, de această dată administrator la altă firmă, femeia ar fi declarat livrări de cereale si floarea soarelui în valoare de circa 580.000 lei către trei firme din Ungaria care nu aveau cod valid pentru TVA.
În cazul său, Tribunalul Bihor a decis achitarea pe motiv că faptele nu sunt prevăzute de legea penală.
Istvan Zsolt Czaholi, și el administrator de firmă, a fost acuzat că, în perioada decembrie 2010 – ianuarie 2011, ar fi înregistrat în fals achiziţia unei cantităţi de porumb în valoare de 980.000 lei de la o firmă din Oradea declarată inactivă din iunie 2009. În ajutor i-ar fi venit Claudiu Petru Postoveanu, care i-ar fi pus la dispoziție facturi fiscale fictive pentru suma menționată Astfel ar fi dedus, în mod nelegal, TVA de 235.000 de lei şi nu ar plătit impozitul pe profit de 26.000 de lei.
O altă acuzație se referă la faptul că nu a declarat venituri de aproape 178.000 de lei din achiziţia de cereale de la persoane fizice, neplătind astfel TVA și impozit pe profit în valoare de 71.000 de lei. În plus, nu ar fi înregistrat în evidenţa contabilă 300 de tone de porumb pe care a vândut-o în luna februarie 2011 către o firmă maghiară.
Atât Czaholi, cât și Postoveanu au fost achitați. Primul, pentru că faptele de care este acuzat ori nu au existat, ori nu sunt prevăzute de legea penală – acest din urmă motiv fiind reținut și în cazul achitării lui Claudiu Postoveanu.
Ultimii doi inculpați – Doru Nicolae Dascălu și Janos Toth – au fost acuzați că nu ar fi declarat achiziţii intracomunitare din Ungaria în valoare totală de aproape 4 milioane de lei, ceea ce ar fi cauzat un prejudiciu de 2 milioane de lei, prin neplata TVA și a impozitului pe profit.
Dascălu a fost achitat pentru că fapta nu este prevăzută de legea penală, în timp ce față de Toth s-a decis încetarea procesului penal – a intervenit amnistia sau prescripţia, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică.
De precizat că, potrivit bihon.ro,Doru Nicolae Dascălu și Istvan Balla au fost condamnați de Judecătoria Marghita sub acuzaţia că, în septembrie 2009, ar fi agresat şi lipsit de libertate un tânăr din Valea lui Mihai, care le-ar fi datorat 4.000 de euro. La rândul său, Claudiu Postoveanu a fost condamnat, în 2013, la 8 ani de închisoare pentru înșelăciune.
Instanța a lăsat nesoluţionată acţiunea civilă formulată de Statul Român privind recuperarea prejudiciului calculat de anchetatori la aproape 3 milioane de lei.
Extrase din minuta Tribunalului Bihor
I. În baza art. 396 alin. (1) şi (5) raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I-a C. proc. pen. (fapta nu este prevăzută de legea penală), achită pe inculpata CUC (fostă BALLA) MARIA MIRABELA sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
– evaziune fiscală (în calitate de administrator de fapt al societăţii Miraflores Plant SRL, perioada septembrie 2007-februarie 2008) şi – evaziune fiscală (în calitate de administrator al societăţii Alex&Pistike Trans SRL, perioada septembrie 2010-noiembrie 2010);
– grup infracţional organizat,
II. În baza art. 396 alin. (1) şi (5) raportat la art. 16 alin. (1) lit. f) C. proc. pen. (s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoană juridică), dispune încetarea procesului penal faţă de inculpata SC ALEX&PISTIKE TRANS SRL Săcueni, radiată din data de 18.01.2018, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală și grup infracţional organizat,
III. În baza art. 396 alin. (1) şi (5) raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I-a C. proc. pen. (fapta nu este prevăzută de legea penală), achită pe inculpatul CZAHOLI ISTVAN ZSOLT recidivist, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
– evaziune fiscală (în calitate de administrator al societăţii Motor Control SRL, perioada decembrie 2010-ianuarie 2011)
– grup infracţional organizat
În baza art. 396 alin. (1) şi (5) raportat la art. 16 alin. (1) lit. a) C. proc. pen. (fapta nu există), achită pe inculpatul CZAHOLI ISTVAN ZSOLT, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de delapidare şi folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii
IV. În baza art. 396 alin. (1) şi (5) raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I-a C. proc. pen. (fapta nu este prevăzută de legea penală), achită pe inculpatul POSTOVEANU PETRU CLAUDIU, recidivist, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
– complicitate la evaziune fiscală (în raport de infracţiunea de evaziune fiscală privind societatea Motor Control SRL)
– grup infracţional organizat
V. În baza art. 396 alin. (1) şi (5) raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I-a C. proc. pen. (fapta nu este prevăzută de legea penală), achită pe inculpatul DASCĂLU DORU NICOLAE cunoscut cu antecedente penale, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
– evaziune fiscală (în calitate de administrator de fapt al societăţii Agradias SRL, perioada trim. III 2009-trim. IV 2010);
– grup infracţional organizat
VI. În baza art. 396 alin. (1) şi (5) raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I-a C. proc. pen. (fapta nu este prevăzută de legea penală), achită inculpata AGRADIAS SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi grup infracţional organizat.
VII. În baza art. 396 alin. (1) şi (5) raportat la art. 16 alin. (1) lit. f) C. proc. pen. (a intervenit amnistia sau prescripţia, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică), dispune încetarea procesului penal faţă de inculpatul TOTH JANOS sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi grup infracţional organizat,
VIII. În baza art. 396 alin. (1) şi (5) raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I-a C. proc. pen. (fapta nu este prevăzută de legea penală), achită inculpata ECHINOX SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi grup infracţional organizat
IX. În baza art. 396 alin. (1) şi (5) raportat la art. 16 alin. (1) lit. a) C. proc. pen. (fapta nu există), achită pe inculpatul BALLA ISTVAN recidivist, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
– instigare la evaziune fiscală (în relaţie cu Miraflores Plant SRL); – instigare la evaziune fiscală (în relaţie cu Motor Control SRL);
– instigare la evaziune fiscală (în relaţie cu Alex &Pistike Trans SRL);
– instigare la evaziune fiscală. (în relaţie cu Agradias SRL);
– instigare la evaziune fiscală (în relaţie cu Echinox SRL);
– instigare la delapidare şi instigare la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii, (în raport de administrarea societăţii SC Motor Control SRL)
– grup infracţional organizat
Respinge ca rămasă fără obiect cererea inculpatului Balla Istvan din data 09.06.2022 de repunere a cauzei pe rol raportat la Deciziile Curţii Constituţionale nr. 297/2018 şi nr. 358/2022.
*** În temeiul art. 397 raportat la art. 25 alin. (5) C.pr.pen., lasă nesoluţionată acţiunea civilă formulată de partea civilă Statul Român privind plata sumelor de: – 46.444 lei (TVA) şi accesorii fiscale aferente; – 577.864 lei (TVA şi impozit pe profit) şi accesorii fiscale aferente; – 185.875 lei (TVA) şi accesorii fiscale aferente; – 879.644 lei (513.694 lei – TVA, 74.248 lei – impozit pe profit şi 291.702 lei – majorări şi penalităţi) şi încontinuare accesorii fiscale; – 1.224.749 lei ( 497.935 lei – TVA + majorări – 345.465 lei şi penalităţi întârziere – 74.690 lei şi 172.270 lei şi în continuare accesorii fiscale.
Ridică măsura asiguratorie a sechestrului instituit prin ordonanța Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Oradea din data de 23.02.2011 emisă în dosarul nr. (…)/2011 asupra sumelor 74.600 lei şi 2.55.0.000 HUF (echivalentul sumei de 39.525 lei) ridicate de la inculpatul Balla Istvan
Cu drept de apel, în 10 zile de la comunicarea hotărârii. Pronunţată prin punerea hotărârii la dispoziţia părţilor şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 10.06.2022.
Comments 1