Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, marți, încetarea suspendării din funcţia de procuror, începând cu data de 27 iulie, a magistratului Gligor Sabău. Decizia a fost luată ca urmare a achitării definitive a fostului șef al Parchetului Beiuș, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție pe 27 iulie.
Ca urmare a acestei situații, Secția pentru procurori a CSM a decis ca procurorul Gligor Sabău să îşi continue activitatea pe o funcţie de execuţie la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.
În acest fel, vom asista la o situație cel puțin interesantă. Procurorul Gligor Sabău va fi coleg, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, cu fostul său anchetator, procurorul Ciprian Man, care l-a trimis în judecată. După ce a fost dat afară de la DNA Oradea, Man, alături de un alt fost procuror anticorupție, Cristian Ardelean, este acum la aceeași unitate de parchet la care va activa Sabău. În plus, șeful celor trei este procurorul Alin Leucea, cel căruia DNA Oradea i-a deschis dosar penal și a cerut să fie supravegheat tehnic.
Magistratul, care a condus o perioadă Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș, a fost suspendat din funcție în decembrie 2015, printr-o decizie a Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, ca urmare a dispunerii față de acesta a măsurii arestării preventive.
“Hotărârea de suspendare din funcție a fost luată de Secția pentru procurori în temeiul dispozițiilor art. 40 lit. j) din Legea nr. 317/ 2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, conform cărora secțiile Consiliului dispun suspendarea din funcție a judecătorilor și procurorilor, și art. 62 alin. (1) lit. a1) din Legea nr. 303/ 2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, potrivit cărora procurorul este suspendat din funcție când față de acesta s-a dispus arestarea preventivă“, se arăta într-un comunicat al secției, la acea dată.
Procurorul Gligor Sabău a fost acuzat, într-un dosar al DNA Oradea, de luare de mită, șantaj, favorizarea suspectului, instigare la abuz în serviciu și fals în declarații. Luni, 27 iulie, Curtea Supremă l-a achitat definitiv, stabilind că faptele de care a fost acuzat nu există.