Un bărbat din comuna Vadu Crișului a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de furt constând în sustragerea din lada de scule a camionului pe care îl folosea ca angajat al unui SRL a unor bunuri şi anume un furtun de umflat, cabluri electrice ajutătoare pentru pornire, cască şi o trusă scule. Prin încheierea din 01.02.2023, Curtea a schimbat încadrarea juridică din infracţiunea de furt prevăzută de art. 228 alin.1 Cod penal în infracţiunea de delapidare prevăzută de art. 295 Cod penal cu aplicarea art. 308 Cod penal. Distincţia dintre infracţiunea de furt şi cea de delapidare (în varianta însuşirii) constă doar în calitatea subiectului activ.
În cazul furtului, legea nu cere ca subiectul activ să aibă o anume calitate, în cazul delapidării, subiectul activ este calificat şi anume, gestionar sau administrator. Or, inculpatul avea calitatea de gestionar al bunurilor reclamate ca sustrase deoarece i-au fost încredinţate pentru a le folosi în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi care urmau a fi restituite la încetarea contractului de muncă. Subiect activ al infracţiunii de delapidare este unul calificat şi poate fi funcţionarul public, dar şi funcţionarul privat (art. 308 Cod penal) care au în gestiune sau administrare bani, valori sau alte bunuri. Inculpatul are calitatea cerută de textul de incriminare pentru a fi subiect activ al infracţiunii. Astfel, inculpatul este funcţionar privat, având calitatea de gestionar şi se afla în raporturi de serviciu cu persoana vătămată.
Sub aspectul elementului material, acuzaţia adusă inculpatului este aceea că a săvârşit fapta în modalitatea însușirii bunurilor care i-au fost încredinţate, respectiv un furtun de umflat, cabluri electrice ajutătoare pentru pornire, cască şi o trusă scule. Pr
in însuşire se înţelege scoaterea unui bun din posesia sau detenţia persoanei vătămate şi trecerea sa cu caracter definitiv în stăpânirea făptuitorului care poate dispune de el, adică poate să-l consume, să-l utilizeze ori să-l înstrăineze. Însușirea înseamnă o activitate concretă de luare în stăpânire a bunului şi crearea posibilității de a se comporta faţă de acesta ca de un bun propriu. În acord cu prima instanţă, Curtea apreciază că în cauză nu s-a dovedit dincolo de orice dubiu că inculpatul a săvârşit acţiunea de însuşire.
Așadar în baza art. 421 pct. 2 lit. a Cod procedură penală, Curtea de Apel Oradea a admis apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea împotriva Sentinţei penale nr. 300/11.03.2022 a Judecătoriei Oradea. Desfiinţează în parte hotărârea atacată şi rejudecând cauza: Înlătură dispoziţia de achitare a inculpatului pentru infracţiunea de furt prevăzută de art. 228 alin.1 Cod penal. Constată că prin încheierea din 01.02.2023 s-a dispus schimbarea încadrării juridice din infracţiunea de furt prevăzută de art. 228 alin. 1 Cod penal în infracţiunea de delapidare prevăzută de art. 295 Cod penal cu aplicarea art. 308 Cod penal. În baza art. 396 alin. 5 Cod procedură penală cu referire la art. 16 alin. 1 lit. a Cod procedură penală, achită pe inculpatul sub aspectul săvârşirii infracțiunii de delapidare prevăzută de art. 295 Cod penal cu aplicarea art. 308 Cod penal.
https://portal.just.ro/35/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=27100000000315330&id_inst=35