Părțile dintr-un proces civil pot trimite actele de procedură prin fax sau e-mail, în ultima zi a termenului procedural chiar și după ora la care activitatea încetează la instanță. Indiferent de momentul din această zi în care este trimis, documentul este considerat a fi depus în termen, arată o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, obligatorie începând de marți, după publicarea în Monitorul Oficial.
„Actul de procedură care, potrivit legii, trebuie depus la instanță, înăuntrul unui termen care se socotește pe zile, transmis prin e-mail sau fax, chiar ulterior orei la care încetează programul de lucru al instanței, însă recepționat de faxul sau calculatorul instanței până la ora 24,00 a ultimei zile a termenului procedural, este prezumat de lege ca socotit a fi făcut în termen”, a reținut Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a instanței supreme prin decizia 45/2020.
Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au observat că dispozițiile art. 183 alin. (1) și (3) din Codul de procedură civilă nu fac nicio distincție între proba „depunerii“ în termen a actelor de procedură printr-un mijloc de comunicare electronic, reprezentată de memoria acestor mijloace de comunicare și atestarea datei și orei depunerii acestora la poștă, serviciul de curierat, administrația locului de deținere sau unitatea militară, realizată de aceste servicii sau instituții.
”Atât în cazul faxului, cât și în cazul poștei electronice operațiunile de transmitere se stochează în memoria acestor aparate aflate în dotarea instanței, fiind asigurată astfel reflectarea cu acuratețe atât a operațiunilor de transmitere și a datei și orei la care acestea au avut loc și, prin urmare, determinarea cu certitudine a acestora”, se precizează în decizia curții supreme.
„În contextul în care aceste modalități de trimitere a actelor de procedură sunt acceptate de lege și nu presupun un program de lucru, deoarece accesarea lor nu depinde de un orar, fiind funcționale și accesibile independent de programul de activitate al instanței, astfel că nu există o oră la care activitatea acestor servicii să înceteze, nu există niciun impediment pentru aplicarea regulii instituite prin art. 182 alin. (1) din Codul de procedură civilă și a se considera că actul de procedură transmis prin intermediul acestor mijloace de comunicare în ultima zi a termenului și recepționat de faxul sau calculatorul instanței, anterior orei 24,00 a acestei zile, este depus în termen.
În acest caz, potrivit actualei reglementări, data care produce consecințe juridice cu privire la depunerea în termen a actului de procedură este data și ora atestate de faxul sau de calculatorul instanței, iar nu data certă (…)”, au explicat magistrații ÎCCJ.
Regula stabilită de Codul de procedură civilă este că un termen care se socotește pe zile se împlinește la ora 24:00 a ultimei zile în care poate fi îndeplinit actul de procedură.
Foarte interesant. Cu alte cuvinte sa intelegem ca prin decizia 45/2020 se abroga cele stabilite prin decizia 34/2017 ICCJ?