Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a constatat nulitatea unei acțiuni disciplinare pe care Inspecția Judiciară a formulat-o împotriva procurorului militar Bogdan Pîrlog. Adjunctul șefului Parchetului Militar București era acuzat că ar fi desfășurat activități publice cu caracter politic și că ar fi adus atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției . În schimb, a fost amânată pronunțarea în alte două dosare disciplinare care îl vizează pe procurorul Pîrlog.
Hotărârea Secției pentru procurori a CSM în dosarul 3/P/2022 care îl vizează pe procurorul militar Bogdan Pîrlog:
Admite excepția nulității absolute a rezoluției de exercitare a acțiunii disciplinare nr. 21-3759/a1 din data de 28 aprilie 2022.
Constată nulitatea acțiunii disciplinare formulată de Inspecția Judiciară împotriva pârâtului Pîrlog Bogdan Ciprian, prim-procuror militar adjunct al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București, cercetat sub aspectul săvârșirtii abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) și d) teza I din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Abaterile de care a fost acuzat procurorul militar Bogdan Pîrlog:
Art. 99 lit. a) din Legea 303/2002 – manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu
Art. 99 lit. d) teza I din Legea 303/2002 – desfășurarea de activități publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice în exercitarea atribuțiilor de serviciu.
În alte două dosare disciplinare deschise pe numele lui Bogdan Pîrlog a fost amânată pronunțarea pentru 5 octombrie 2022. Într-unul dintre acestea, magistratul militar este acuzat de manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu, și de încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilități și interdicții privind judecătorii și procurorii.
Obiectul celui de-al doilea dosar disciplinar îl constituie abaterile prevăzute de art. 99 lit. g) și m) din Legea 303/2002:
- nerespectarea de către procuror a dispozițiilor procurorului ierarhic superior, date în scris și în conformitate cu legea, respectiv
- nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanței sau al parchetului ori a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente.
DOCUMENT – Ordinea de zi soluționată a ședinței Secției pentru procurori în materie disciplinară a CSM: