Evenimentul va avea loc miercuri, 21 august, de la ora 20:00, în parcul Muzeului Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A). În deschiderea evenimentului, cu începere de la ora 18:00, va avea loc o degustare de vinuri a producătorilor locali din Bihor. Intrarea este liberă.
În cadrul Conferințelor Tipografiei de idei | #hailamuzeu se înscrie conferința „Meșteșugul vinului”, susținută de Adrian Păduraru – actor, inițiator și coordonator de programe educaționale și realizator TV, prof. Popa Dorin, președinte al Asociației pentru cultura și civilizația vinului Millésime și prof. univ. dr. Gabriel Moisa, istoric și manager al instituției muzeale.
Conferința va aborda tematica meșteșugului vinului, cu accent pe vinul artizanal realizat în gospodăriile rurale și rolul acestuia în dezvoltarea vinului românesc pe harta viticolă europeană. Vor fi prezentate tehnici de realizare și prelucrare a vinului, alături de obiecte de realizare a vinului aflate în gestiunea secției de Etnografie a Muzeului Țării Crișurilor.
Adrian Păduraru este un actor renumit, cunoscut pentru rolurile sale memorabile în teatru și film, dar și pentru implicarea sa activă în educație și cultură. În calitate de inițiator și coordonator de programe educaționale, precum și realizator al emisiunii „Frați de viță”, difuzat de Televiziunea Română, Adrian Păduraru promovează valorile culturale și tradițiile românești. Emisiunea „Frați de viță” reflectă pasiunea sa pentru vinul românesc și meșteșugul vinului, făcându-l un invitat ideal pentru conferința noastră dedicată acestui subiect.
Evenimentul de la Oradea este organizat de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal împreună cu Asociația pentru cultura și civilizația vinului Millésime, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Visit Oradea, Hotel Continental, Asociația „Prietenii Muzeului Țării Crișurilor” și Autogrand Oradea – Skoda.Actorul nu e la prima incursiune în lumea vinului în Bihor.
Încă de la primele ediţii a fost adusă în faţa telespectatorilor o zonă nouă, neexplorată până acum, dar cu o tradiţie serioasă şi rezultate uneori excepţionale în exploatarea culturii de viţă-de-vie – Bihorul. De la crame familiale de dimensiuni mici, aşa numitele crame boutique, deţinute de adevăraţi pasionaţi cum sunt cei din Alesd, la fascinantele pivniţe înşiruite la poalele castelului din Săcuieni (unele construite acum câteva veacuri) şi până la podgorii generoase şi crame moderne ori destinaţii turistice spectaculoase, a căror istorie se împleteşte cu cea a vinului, conacul Komaromi din satul Otomani sau Huta Slavia spre exemplu, sunt doar câteva dintre subiectele aduse în faţa sprctatorilor din periplul bihorean.