Un aer misterios, mereu parcă trist, de o sensibilitate extremă. Misterul l-a însoțit pe marele actor Adrian Pintea și dincolo de moarte, deoarece condiții în care a decedat nu au fost elucidate nici până în ziua de azi. A murit la 53 de ani pe 8 iunie 2007. Soția spune că a murit în urma unui implant dentar. Familia o consideră vinovată deoarece el suferea de ciroză și nu l-a lăsat să facă transplant de ficat deși suferea de ciroză.
Ziarul Metropolis scria că Adrian Pintea este un actor cu o picătură de geniu, cum puțini au existat în teatrul românesc, un actor scriitor și un mare pedagog.A debutat în teatru la 23 de ani. „La examenul de admitere i-am pus o «pilă» mare spunându-le lui Octavian Cotescu şi Dem Rădulescu: «e pregătit de mine, dacă nu este cu o clasă peste toţi ceilalţi candidaţi, vă rog să-l picaţi». A intrat primul, după el, Marcel Iureş“, rememora regizorul Ioan Ieremia. A trăit mai multe povești de dragoste: una cu actriță Irina Petrescu, mai în vârstă cu 13 ani. Silvia Mihaela, de profesie arhitect, l-a ajutat pe actor să depășească momentele mai grele din viața sa. Cei doi s-au căsătorit în anul 1984. Au divorțat după ce, în anul 1993, Laura Jianu, o studentă se îndrăgostește nebunește de el și, de dragul lui, face eforturi pentru a-i fi mereu mai aproape. Iubirea lor s-a încheiat după ce Laura a absolvit facultatea și a plecat în Anglia.
Adrian Pintea o întâlnește pe Lavinia Tatomir. El avea 43 de ani, ea 16. Lavinia era fiica medicului actorilor Teatrului National din Craiova. Pe 25 decembrie 2000, Lavinia Tatomir, proaspată studentă la Medicină, a devenit doamna Pintea.După o viață zbuciumată, părea că și-a găsit liniștea.
Oficial, Adrian Pintea a încetat din viață ,la Spitalul Fundeni, suferind de ciroză. Văduva artistului, Lavinia, a afirmat că actorul a murit de septicemie, în urma unui implant dentar, fiind slăbit deja o îndelungată perioadă în care a suferit de ciroză hepatică
Tatăl actorului avea să spună, citat de Mediafax, că „eu cred că ea a fost una din cauzele care i-au produs moartea. Adrian putea să facă operație de schimbarea ficatului…, l-a dus cu vorba, că ea prin palpare… până l-a băgat în mormânt”.
„Un bolnav cronic, cum era Adrian, a ales să aibă încredere în puterile energoterapeutei (soția Lavinia). În anul 2001, Lavinia Tatomir a declarat că l-a vindecat pe Adrian de ciroză. În alte interviuri pretinde că știa că Adrian va muri, dar că s-a căsătorit cu el din dragoste.După moarte, familia și văduva s-au judecat pentru averea pe care actorul o dobândise înaintea căsătoriei.
Adrian Virgil Pintea s-a născut la 9 octombrie 1954, la Beiuș și a copilărit în localitatea natală, apoi la Oradea. A avut o singură soră. De mic, a scris versuri şi proză, desena şi iubea animalele, în mod special caii, apoi în adolescenţă cânta la chitară şi iubea rock-ul.
Adrian Pintea descria Oradea ca fiind formată din două jumătăţi: una în care se putea respira ca la Viena, iar cealaltă ca „într-o Românie civilizată“. Tatăl său natural, medic originar din Lugoj, s-a stins la scurt timp de la naşterea sa, locul său fiind luat de George Pintea, un om sever, care ascundea, conform actorului, o „tandreţe excepţională“, sub „o mască de militar convins“.
Într-un interviu pentru „Adevărul“, din 2007, anul în care s-a stins Adrian Pintea, sora acestuia, Rodica Austin, povestea că după moartea tatălui-medic, mama lor a fost nevoită să îl dea „la casa de copii“, pentru o perioadă scurtă, dar extrem de dureroasă pentru aceasta.Probabil că acea perioadă l-a urmărit toată viața
„Adrian. Ochi. Suflet. Multe cărţi. Super sensibilitate. Enorm talent. Melancolie cât încape. Cultură la fel. Şi iar talent, şi iar o tristeţe dincolo de lumea aceasta. Cred că a greşit ţara în care s-a născut. A greşit şi timpul în care s-a născut. Era romantic, structură enciclopedică, ştia să iubească dureros şi chiar trăia dureros tot, ca orice mare conştiinţă. Era asumat pierzător prin alegerea de umanitate într-un secol tehnic şi rece. Cred că a fost în altă viaţă cal. Poate şi în următoarea… pe lumea asta s-a înţeles cel mai bine cu caii şi nu cu oamenii. Caii l-au cunoscut cine e în adevărul lui, în esenţa lui, oamenii nu.
L-am iubit, admirat, i-am recunoscut valoarea şi m-a durut melancolia lui superbă după o lume frumoasă. Îmi spunea «mama» pentru că am fost mama lui în «Hamlet», la Craiova. Când i-a murit mama, m-a sunat noaptea şi m-a întrebat cum am rezistat eu când a murit mama mea. I-am răspuns că tot mama m-a ajutat de dincolo să trec peste pierderea ei pământească. I-am spus să aibă încredere în măicuţa lui plecată, căci tot ea îl va ajuta. Aşa fost. De atunci îmi spunea «mama». De când a plecat mi-e dor de el, dar ştiu că dă roată cerului ăsta mare călărind un cal superb şi că se simte liber în sfârşit şi fericit. Nu-i aşa, Adi?”, mărturisea Oana Pellea.
În anul 1973 a absolvit Liceul nr. 2 din Oradea, iar în anul 1979 a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București – secţia actorie, la clasa profesorului Petre Vasilescu. În anul 1977, a debutat în teatru în „Oedip salvat” de Radu Stanca, la studioul Cassandra şi în rolul lui Treplev în „Pescărușul” de A. P. Cehov, regia Liviu Ciulei, la Teatrul Bulandra. Debutul în film s-a produs un an mai târziu, în drama de război „Între oglinzi paralele”, regia Mircea Veroiu, alături de nume mari ca Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan.
Mormântul lui Adrian Pintea de la Cimitirul Bellu face notă discordantă fața de celelalte locuri de veci, prin simplul motiv că pe el nu se regăsește nicaieri crucea creștină clasica. In schimb, peste cavou, este sculptată o cruce dubla, iar la căpâtai se află un monument cu două fotografii ale actorului.
Crucea este un simbol al Cavalerilor Templieri, din care Pintea a facut parte. Spre deosebire de masonerie (care foloseste si ea acest simbol), Templierii sunt recunoscuti in istorie ca aparatori ai crestinismului, iar Pintea a aderat la acest ordin si a ajuns pana la gradul de Mare Gardian al Marelui Priorat Magistral al Romaniei.