Sentință definitivă în procesul în care actrița Ioana Gajdó a atacat trimiterea în șomaj tehnic a angajaților Teatrului ”Regina Maria” din Oradea. Curtea de Apel Oradea a menținut, miercuri, hotărârea Tribunalului Bihor de anulare parțială a dispoziției prin care fostul președinte al Consiliului Județean Bihor, Sándor Pásztor, a dispus suspendarea, pe perioada stării de urgență din 2020, a contractelor de muncă ale angajaților din instituţiile de cultură subordonate administrației județene.
Pe 8 aprilie 2020, preşedintele din acea perioadă al Consiliului Județean (CJ) Bihor, Sándor Pásztor, a emis un act – dispoziția 96/2020 – prin care a cerut trimiterea în șomaj tehnic a peste 500 de angajaţi ai instituţiilor de cultură din subordinea CJ Bihor: Teatrul Regina Maria, Filarmonica, Muzeul Țării Crișurilor, Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai”, revistele Familia și Varad, Centrul de conservare si promovare a culturii tradiționale Bihor și Școala de Arte ”Francisc Hubic”. Potrivit dispoziției, managerii aveau la dispoziție 5 zile să suspende, pe perioada stării de urgență, contractele de muncă ale salariaților ”a căror activitate a fost redusă temporar ca urmare a efectelor produse de coronavirusului SARS-CoV-2”. Cei vizați urmau să primească o indemnizaţie de 75% din salariul de bază, în condițiile în care în alte teatre din țară angajații au fost trimiși în concediu, fără a le fi afectate veniturile.
O lună mai târziu, Ioana Gajdó a depus la Registratura CJ Bihor o plângere prealabilă împotriva preşedintelui Sándor Pásztor și s-a adresat și Tribunalului. Actrița a atacat dispoziția 96/2020, partea cu trimiterea în șomaj tehnic a angajaților Teatrului ”Regina Maria”, invocând faptul că o astfel de decizie nu putea fi luată de președintele CJ Bihor, ci, potrivit legii administrației publice locale, doar de Consiliul Județean Bihor.
”În plus, am demonstrat că prevederile ordonanței de urgență 30/2020 cu privire la șomajul tehnic nu se aplică instituțiilor publice, ci doar sectorului privat. Această măsură a fost prevăzută de legiuitor strict pentru sprijinirea sistemului economic privat, iar pentru sistemul public au fost prevăzute alte modalități de ajutor, precum telemunca sau reducerea programului de lucru”, a precizat avocata Ioana Țenț (foto stânga), avocat partener ”Doseanu și asociații”, cea care a reprezentat-o în instanță pe Ioana Gajdó.
Avocata a atras atenția că CJ Bihor avea aprobat bugetul pe 2020 înainte ca ordonanța de urgență 30 să fie emisă: ”Avea și excedent din 2019 pe care putea să îl utilizeze, avea și bugetul. Deci, existau resurse financiare pentru a susține activitatea și nu se impunea acordarea acestui șomaj tehnic personalului angajat al teatrului.”
Pe 13 mai 2021, Tribunalul Bihor i-a dat dreptate actriței Ioana Gajdó, dispunând anularea parțială a dispoziției Președintelui Consiliului Județean Bihor nr. 96/2020. Azi, Curtea de Apel Oradea a respins recursul CJ Bihor și al președintelui administrației bihorene, astfel că sentința a devenit definitivă.
Pe rolul Tribunalului Bihor se află și un alt proces, care vizează doar suspendarea contractului de muncă al Ioanei Gajdó. În privința acestuia a fost formulată o cerere de repunere pe rol, după sentința definitivă de azi a Curții de Apel Oradea.