Tribunalul Bihor a admis, marți, un acord de recunoaștere a vinovăției pe care un tânăr suspectat de implicare într-o rețea de trafic cu substanțe psihoactive inițiată de un jandarm orădean l-a încheiat cu procurorii DIICOT Oradea. Potrivit înțelegerii, Eduard Levente Scholler și-a recunoscut vina și a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, pe un termen de supraveghere de doi ani, sub acuzația de efectuare de operaţiuni cu substanţe susceptibile a avea efecte psihoactive, în formă continuată.
Scholler a fost acuzat că făcea parte dintr-o grupare de trafic de droguri care ar fi fost constituită la iniţiativa jandarmului orădean Dan Marius Mendea. ”Începând cu anul 2014 (Mendea – n.n.) a fost principalul furnizor de substanţe psihoactive, pe care le-a comercializat atât en-gross, sub formă de pulbere pentru stropit, cât şi en-detail, sub formă de materie vegetală gata preparată, către mai mulţi traficanţi de astfel de substanţe de pe raza municipiului Oradea”, se arăta într-un comunicat din martie 2018 al DIICOT Oradea.
Potrivit unor informații apărute în presa locală, care o cita pe șefa de atunci a DIICOT Oradea, procurorul Daciana Vidrean, printre persoanele de încredere ale jandarmului se afla și Eduard Levente Scholler, care ar fi primit substanțele psihoactive de la subofițer și le-ar fi dat altor persoane care, la rândul lor, le ofereau dealerilor – ”persoane cercetate în prezenta cauză sau în alte cauze aflate pe rolul unităţii noastre de parchet, care au o activitate laborioasă şi continuă în timp, de vânzare de psihoactive”.
Pe 27 martie 2018, unul dintre membrii grupului a fost prins în flagrant delict, în timp ce vindea 50 de pastile de ecstasy unui investigator sub acoperire, contra sumei de 3.000 lei.
A doua zi, procurorii DIICOT și polițiștii BCCO Oradea au efectuat 13 percheziții domiciliare, în urma cărora s-au descoperit substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, atât sub formă de pulbere, cât şi sub formă de materie vegetală. De asemenea, în urma descinderilor au fost ridicați peste 25.000 de lei, mai bine de 7.000 de euro, 2.700 de dolari americani, 41.500 de forinți și 80 de lire sterline.
16 persoane au fost duse la audieri. Potrivit portalului instanțelor, Eduard Levente Scholler a fost reținut, arestat și, ulterior, trimis în arest la domiciliu în perioada 28 martie – 25 iulie 2018.
Potrivit acordului de recunoaștere a vinovăției, Scholler este obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul Primăriei Municipiului Oradea sau la Mănăstirea Sfintei Cruci Oradea, pe o perioadă de 90 de zile. În plus, instanța a dispus confiscarea specială a 8.000 de lei, rămaşi la inculpat în urma vânzării de către acesta a substanțelor psihoactive.
Sentința Tribunalului Bihor poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.