Material de Ramona Pașcu și Adrian Laboș
Școala ”Avram Iancu” din Oradea pare să nu scape de tensiunile provocate de concursul cu probleme de anul trecut, pentru funcția de director, în urma căruia profesorul Ioan Sorin Cuc a fost inculpat într-un dosar penal al DNA Oradea. De această dată, e vorba despre alegerea unui candidat care să fie delegat de Inspectoratul Școlar Bihor la conducerea unității de învățământ. Potrivit unor surse ale BihorJust, votul din cadrul Consiliului Profesoral al școlii ar fi fost organizat în grabă de actualul director adjunct, profesorul Călin Serac, care ar fi impus un vot secret care numai secret nu ar fi fost. În schimb, numărătoarea opțiunilor exprimate de dascăli s-ar fi făcut netransparent, câștigător fiind chiar directorul adjunct, după o numărătoare făcută chiar de acesta. ”Ar trebui să încetăm cu astfel de acuze. Este o școală frumoasă, cu profesori foarte buni pentru o școală de cartier, hai să ne vedem de treabă”, a reacționat profesorul Serac, care a negat toate acuzațiile aduse.
IȘJ Bihor: trimiteți o propunere!
Pe 16 august 2022, în ședința Consiliului de Administrație a Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Bihor s-a stabilit ca membrii Consiliului Profesoral al școlii ”Avram Iancu” din Oradea să facă o propunere pentru desemnarea unui nou director. Profesorul Ioan Sorin Cuc (foto jos), numit anul trecut în urma concursului ajuns în atenția DNA Oradea, a fost demis în luna iulie, iar actualul director adjunct, profesorul Călin Serac, deține și atribuțiile funcției de director până pe 31 august.
”E o chestiune atipică pentru Inspectoratul Școlar să ceară unei școli să desemneze un candidat pentru funcția de director. De obicei, delegarea se făcea direct de IȘJ, fără consultări”, susțin sursele BihorJust. Că este așa o confirmă și actualul director adjunct al școlii ”Avram Iancu”, Călin Serac: ”Trebuia să își asume și IȘJ-ul să facă numirile așa cum le făceau și până acum. Nu înțeleg de ce ne-au cerut nouă părerea.”
Acuzații: ”votul secret numai secret nu a fost”
În urma solicitării Inspectoratului Școlar Județean, directorul adjunct al școlii a organizat a doua zi o ședință online a Consiliului Profesoral. Sursele BihorJust spun că au fost desemnați doi profesori – Călin Serac și Gheorghina Bîrlădeanu – dintre care urma să se aleagă candidatul ce urma să fie propus IȘJ.
S-a pus în discuție stabilirea modalității de votare – secretă sau la vedere. ”Domnul director adjunct a susținut cu fermitate varianta votului secret, însă secretizarea votului a lipsit, deoarece formularul construit de acesta solicita adresa de e-mail a votanților, astfel opțiunile cadrelor didactice fiind vizibile tocmai directorului adjunct, unul dintre candidați și unicul cu acces la formularul de vot și răspunsurile cadrelor didactice. Astfel, votanții au fost supuși unei presiuni cauzate de modalitatea de vot, cu adrese vizibile, care ar putea atrage repercusiuni în urma exprimării votului”, a explicat o sursă BihorJust. Cu alte cuvinte, dascălii s-ar fi temut că, votând într-un fel care să nu convină actualei conducerii, vor avea ulterior de suferit.
În opinia acesteia, procedura aplicată în timpul ședinței de Consiliu Profesională a fost netransparentă și a încălcat principiile democratice, cadrele didactice fiind informate despre modalitatea de vot impusă de către directorul adjunct, fără respectarea Regulamentului de Organizare și Funcționare a Unităților din Învățământul Primar – ROFUIP:
Art. 54 din ROFUIP: (4) Cvorumul necesar pentru întrunirea în ședință a consiliului profesoral este de 2/3 din numărul total al membrilor, cadre didactice de conducere, de predare și instruire practică, cu norma de bază în unitatea de învățământ.
(5) Hotărârile se adoptă prin vot deschis sau secret, cu cel puțin jumătate plus unu din numărul total al membrilor consiliului profesoral cu norma de bază în unitate, și sunt obligatorii pentru personalul unității de învățământ, precum și pentru copii, elevi, părinți reprezentanți legali. Modalitatea de vot se stabilește la începutul ședinței.
Voturi numărate de directorul-candidat
Potrivit informațiilor BihorJust, unii dintre participanții la ședință au cerut monitorizarea procesului de votare de către liderul de sindicat și partajarea situației votării în timp real, pentru a asigura transparența și corectitudinea. Însă, în ciuda propunerilor celor prezenți, directorul adjunct ar fi insistat să aplice procedura pe care a propus-o, menționând că “nu vede nimeni numele vostru“, cu toate că toate răspunsurile i-au parvenit doar lui, spun sursele noastre.
Numărarea voturilor s-a realizat de către directorul adjunct cu camera video închisă, ceea ce, spun sursele BihorJust, i-ar fi putut oferi posibilitatea de a interveni în răspunsurile care nu îl favorizau (mai ales că era unul dintre candidații propuși), pentru că accesul la formular nu ar fi fost restricționat la utilizatorii din școală.
Interesant este că, deși votarea a avut loc în jurul amiezii, rezultatele le-au fost transmise participanților doar după câteva ore, având o parte vizibilă a adreselor de e-mail. Actualul director adjunct a strâns 19 voturi din cele 37, iar asta, susțin sursele noastre, nu ar duce la atingerea unei majorități simple (jumătate plus unu din numărul de voturi) pentru a fi considerat o propunere validă.
Directorul adjunct Călin Serac: ”Eu nici măcar nu am votat”
Chestionat de BihorJust pe tema situației de la ședința Consiliului Profesoral, directorul adjunct al școlii ”Avram Iancu” a explicat că solicitarea a fost ”imediată” din partea Inspectoratului Școlar și doar informativă. Profesorul Călin Serac (foto dreapta) a susținut că a ales modalitatea votului online pentru că ”rechemările din concediu costă. Nu ne puteam permite să chemăm din concediu pe toată lumea.”
Acesta a declarat că nici măcar nu a votat pentru că se afla în concendiu medical și nu i s-a părut corect să facă acest lucru: ”Am încercat să mă protejez de atâtea probleme câte au existat în școala respectivă.”
Profesorul Serac susține că le-a propus colegilor ca votul să fie secret, dar aceștia ”s-au supărat pe «votul meu secret » și m-au întrebat dacă cineva intră și votează cu mai multe adrese de Gmail. Formularele Google Forms doar așa pot fi înregistrate: persoana trebuie să își introducă datele și atunci se întâmplă ce s-a întâmplat acum, adică apare votul o singură dată. Dacă nu te înregistrezi cu adresa de mail, nu ai control asupra voturilor.”
Directorul adjunct neagă că au fost voturi în plus și spune că a postat rezultatele pe grupul școlii doar după ce au fost anonimizate adresele de e-mail: ”S-au anulat cele care erau cu doi de ”DA”, de exemplu, sau cele care nu aveau nici un răspuns, acelea au fost abțineri, bănuiesc.”
Profesorul Călin Serac susține că a trimis la Inspectoratul Școlar Bihor propunerea rezultată în urma votului, pentru că i s-a cerut să facă acest lucru în cel mai scurt timp posibil: ”Din punctul meu de vedere, trebuia să își asume și IȘJ să facă numirile așa cum le făceau și până acum. Nu înțeleg de ce ne-au cerut nouă părerea. Probabil au vrut să ia pulsul și să vadă dacă este dorită sau nu doamna Bîrlădeanu.”
Detașat ca director adjunct al școlii ”Avram Iancu” (fiind profesor de matematică la Colegiul ”Mihai Eminescu” din Oradea), Călin Serac susține că problemele și acuzele cu care se confruntă unitatea de învățământ afectează imaginea acesteia. În opinia sa, votul din Consiliul Profesoral reprezintă o lovitură pentru profesoara Gheorghina Bîrlădeanu (foto stânga): ”Eu mă bucuram dacă câștiga dânsa că măcar se închidea odată subiectul. Acum s-a terminat cu domnul Cuc (profesorul Ioan Sorin Cuc – n.n.), am înțeles , dar cu mine ce are? A fost un vot și atât, o lovitură împotriva dânsei. Dacă erau colegii interesați, votau toți cu ea. (…) Ar trebui să încetăm. Este o școală frumoasă cu profesori foarte buni pentru o școală de cartier, hai să ne vedem de treabă.”
Urmează ca Inspectoratul Școlar Bihor să stabilească dacă va ține cont de propunerea Consiliului Profesoral al școlii ”Avram Iancu” sau va delega la conducerea unității de învățământ o altă persoană. BihorJust a încercat să ia legătura cu conducerea IȘJ Bihor, dar nimeni nu a răspuns apelurilor noastre. Am adresat o solicitare scrisă pentru a obține informații despre situația de la unitatea orădeană de învățământ, iar când vom primi un răspuns îl vom prezenta pe site.
CITIȚI și: