Vicepreședintele CJ Bihor și directorul Bibliotecii Ancuța Șchiop spun că se gândesc să transforme Biblioteca Județeană într-un hub cultural, educațional și informațional, dar au în plan și modernizarea bibliotecilor din județ. Sediul central al Bibliotecii va intra în șantier, pentru a se transforma într-un spațiu modern, pe placul celor din generația digitală.Lucrările ar urma să dureze doi ani, dar biblioteca nu va fi închisă.
Proiectul prevede renovarea și dotarea sediului central al Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Bihor, în zonele de parter, etaj I și etaj II.
La parter va fi regândit accesul publicului, vor fi amenajate o cafenea și o terasă exterioară și va fi construit un amfiteatru deschis cu zone de expunere de carte și lift. Spațiile de la acest nivel vor fi dedicate activităților pentru copii, cu un auditorium special conceput, un atelier de creație și ludotecă (colecție de jucării și jocuri). La etajul I va fi amenajat un auditorium pentru adulți, săli de lectură, zone pentru training de competențe digitale și zone de expunere cărți. La etajul II proiectul prevede o sală de conferințe, o sală de lectură, mediateca și un studio pentru înregistrări, pentru podcasturi. Pe scări sau cu un lift panoramic, cititorii vor ajunge la primul etaj, unde cărțile nu vor fi disponibile doar în secțiile de împrumut, ci rafturi răspândite prin toată biblioteca. Astfel, cititorii vor putea intră în instituție să-și aleagă singuri o carte și să se așeze cu ea oriunde își găsește un loc pe plac, fie că este vorba de mesele de lucru, amfiteatru ori cafenea.
„Etichetarea cărților se va face cu un sistem magnetic și porțile vor fi, de asemenea, magnetice”, a explicat directoarea Ancuța Șchiop, astfel că nu va exista posibilitatea dispariției cărților, deoarece oamenii vor trece prin niște porți cu avertizări sonore.
Investiția ar urma să fie finanțată prin PNNR. Valoarea totală estimată a proiectului se ridică la de 4.133.848 euro, plus TVA, din care 2.585.000 euro reprezintă fonduri europene și 1.548.848 euro cofinanțare din bugetul județului.
„Vorbim despre un proiect în urma căruia să putem petrece, ca bihoreni și ca turiști ai județului nostru, un timp de calitate împreună cu cei dragi. Ne dorim ca o familie, de exemplu, să aleagă să vină aici pentru a-și petrece timpul liber. Copiii vor avea spații special amenajate, iar părinții vor putea sta fie să discute cu prietenii la o cafea, fie să citească o carte”, a explicat Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor.