Educația și formarea profesională și profesională este unul dintre domeniile în care Elveția susține România în cadrul celei de-a doua contribuții elvețiene. În acest scop, Elveția va aloca României 10 milioane CHF
Primăria Oradea, în parteneriat cu grupul educațional winsedswiss, au deschis în 2020 Oradea Hospitality Management Academy, prima școală din România care va organiza cursuri sub licența EHL
Ambasadorul Elveției, Excelența Sa Massimo Baggi a inclus în cadrul vizitei efectuate la Oradea în 6 septembrie, o întâlnire cu reprezentanți ai Academiei Ohma, o instituție care oferă cursuri de formare profesională în domeniul ospitalității oferită de Winsed.swiss România. Vizita de săptămâna trecută a Ambasadorului Massimo Baggi la Academia Ohma Oradea a oferit o nouă oportunitate de discuții constructive cu echipa Winsed.swiss asupra perspectivelor educației pentru ospitalitate și a subliniat importanța colaborării internaționale în domeniul educației duale. Dialogul cu Adrian Dumitriu, șeful Ohma de la Winsed.swiss Ohma România și Cheful și antrenorul Bogdan Vandici a evidențiat contribuția parteneriatului Winsed.swiss cu prestigioasa EHL Hospitality Business School (École hôtelière de Lausanne) la consolidarea relațiilor dintre România și Elveția și dezvoltarea inițiativelor educaționale inovatoare.
Academia licențiată pentru educație și pregătire vocațională susținută prin parteneriatul dintre Winsedswiss Education Group (WEG) și EHL Group, care include Ecole hôtelière de Lausanne, universitatea de ospitalitate cotată ca fiind numărul 1 la nivel mondial. Instituțiile de învățământ și-au unit forțele pentru a oferi un program de educație și formare profesională (VET) care conduce la o diplomă profesională licențiată de EHL.
Furnizat în România prin Academiile de Management Hotelier vocațional Ohma by winsedswiss, programul VET by EHL reprezintă o șansă pentru ca studenții să își adauge în CV o diplomă recunoscută la nivel internațional în domeniul ospitalității, fără a fi nevoiți să studieze în afara țării.
Oferta educațională Ohma constă într-un model mixt de formare a abilităților bazat pe cadrul elvețian de competențe. Acesta este considerat a fi unul dintre cele mai eficiente modele de educație din lume, caracterizat printr-o abordare concentrată pe rezultatele învățării și o structură orientată către competențele dezvoltate prin aplicarea curriculumului.Cum la nivelul Ministerului Educației nu au fost demarate mecanismele necesare adaptării la nevoile din piața muncii, prin transformarea unor unități de învățământ cu performanțe educaționale scăzute în unități care să pregătească forță de muncă specializată pentru industria ospitalității la nivelul necesarului din România, astfel de instituții, cum este Academia Ohma de la Oradea pot să acopere măcar o parte din nevoile acestei ramuri în expansiune pentru România.
În data de 6 septembrie 2024, Excelența Sa Massimo Baggi, Ambasadorul Elveției în România, a efectuat o vizită la Administrația Parcul Natural Apuseni in cadrul unei vizite de lucru mai ample în județul Bihor, informează Parcul Natural Apuseni.
Parcul Natural Apuseni este recunoscut pentru peisajele sale montane caracteristice, biodiversitatea bogată și valorile culturii locale, acestea fiind de altfel și subiectele discuțiilor în ceea ce privește inițiativele de protejare a mediului și valorificarea turistică responsabilă.
Cu această ocazie, Excelența Sa Massimo Baggi a vizitat Peștera Ursilor, s-a întalnit cu membrii comunităților locale din zona parcului ca păstratori ai tradițiilor, fiindu-i prezentate elemente de imbrăcăminte tradiționale locale,dar și binecunoscuta vioară cu goarnă, a vizitat compania Natural Timber ca unul din cei mai importanți producători de adăposturi pentru viața sălbatică (căsuțe pentru păsări, lilieci, insecte,etc) din tară și regiune și care utilizează cu preponderență tehnologie elvețiană. <Natural Timber este o companie romaneasca cu capital 100% privat. A inceput activitatea in anul 2009, avand o experienta in acest domeniu de peste 30 ani, datorita activitatii precedente inceputa intr-un atelier mic in casa parinteasca inainte de anul 1990.
Unul din obiective principalele stabilite de firma noastra de-a lungul timpului este de a satisface toate cerintele clientilor prin implementarea unor standarde inalte de calitate. Datorita calitatii produselor noastre firma noastra si-a facut un renume international fiind prezenti pe piata din Europa si America de Nord.
In anul 2014 am implementat un proiect de finantare europeana in urma careia ne-am dezvoltat capacitatea de productie si am redus timpii de prelucrare a materialului lemnos devenind astfel mult mai competitivi si eficienti.
In prezent detinem o platforma industriala pe o suprafata de 15000 mp, din care suprafata construita este de 1200 mp, si o platforma betonata de 2000 mp, iar o parte este folosita ca depozit pentru bustean, cherestea si alte produse din lemn. Linia de productie este dotata cu utilaje de inalta performanta destinate prelucrarii lemnului, incepand de la debitarea si uscarea lemnului pana la produse finite in cele mai mici detalii ale lemnului.
Planurile de viitor ale companiei noastre cuprind un nou proiect de finantare europeana pentru achizitia de utilaje de prelucrare a lemnului de ultima generatie necesare cresterii productiei cat si calitatii produselor>, se arată în prezentare.Inginerul Ilaș Adrian este fondatorul acestui brand și valorifică produsele obținute în proporție de 95% internațional.
La finalul programului a avut loc o scurtă vizită în zona centrală a Parcului Natural Apuseni, respectiv zona Padiș.
Excelența Sa a fost foarte plăcut impresionat de ceea ce a văzut, discutând cu noi posibilități viitoare de colaborare în domeniile care au făcut obiectul vizitei. Astfel, o delegație care va reprezenta Parcul Natural Apuseni va fi prezenta în octombrie la Ambasada Elveției la București, la un eveniment de celebrare a culturii montane.