Judecătoria Oradea s-a pronunțat într-o cauză de săvârșire a infracțiunii de punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare, faptă prevăzută și pedepsită de art. 102 alin.(1) lit. b) coroborat cu art. 102 alin.(3) din Legea nr. 84/1998 republicată.
În 29.01.2021, în baza unor informații deținute la nivelul Inspectoratului de Poliție Bihor privind comerțul cu articole de parfumerie purtând însemnele unor mărci consacrate, susceptibile a fi contrafăcute, organele de urmărire penală din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice s-au deplasat la punctul de lucru al societății anchetate.
Conform portalului rejust în incinta punctului de lucru au fost identificate 596 buc. apă de parfum de diferite gramaje care purtau însemne și inscripții similare, iar unele dintre ele identice cu cele ale mărcilor înregistrate precum Rabanne, Gaultier, Lancome, Lacoste, și după cum urmează: doisprezece (12) buc. apă de parfum cu inscripția „Gio” de 35 ml fiecare, această denumire fiind identică cu cea înregistrată sub nr. 000505636, de către titularul mărcii la nivelul Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală. Totodată, au fost identificate 6 buc. apă de parfum cu inscripția „IS” și 2 buc. apă de parfum cu inscripția „IS Passione”, denumirea lor fiind similară cu cea înregistrată pe cale comunitară („SI!”) sub nr. 011771532, de către același titular, pentru aceeași categorie de bunuri. Pe lângă produsele ante-menționate au fost identificate și 22 buc. spray a câte 30 ml/fiecare având designul identic cu cel înregistrat la EUIPO.
Caracterul contrafăcut al produselor ridicate de la punctul de lucru al societății Paniale S.R.L. a fost relevat de răspunsurile comunicate de către titularii mărcilor înregistrate și de rezultatul verificărilor întreprinse în mediul online, conform proceselor-verbale din data de 18.03.2022 și 25.10.2022.
Suspectul a declarat că parfumurile identificate la punctul de lucru au fost achiziționate pe considerentul că nu aveau niciun semn distinctiv care să sugereze că erau contrafăcute susținând că nu a încercat niciodată să vândă parfumuri originale și prin urmare nu a putut preciza care sunt prețurile lor în magazine specializate, dovadă în facturile de achiziție ale produselor de parfumerie în care nu au fost evidențiate denumirile vreunor mărci înregistrate.
Pe parcursul cercetărilor efectuate a fost luată măsura aplicării sechestrului asigurător asupra bunurilor ridicate întrucât acestea pot face obiectul confiscării speciale.
Constatând vinovăţia inculpatului instanţa, în baza art. 102 alin.(1) lit. b) coroborat cu art. 102 alin.(3) din Legea nr. 84/1998 rep., cu aplic. art. 61 alin. 4 lit. b) Cod penal cu aplic.art.396 al.10 Cod procedură penală îl va condamna sub aspectul săvârșirii infracțiunii de punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare, la pedeapsa de 180 zile-amendă.
Instanța a respins ca nedovedite pretenţiile civile formulate L`oreal (Lancome) și Lacoste.