Grefierii din cadrul Sindicatului Dicasterial o acuză pe Raluca Turca, ministrul Muncii, că dezinformează, după ce aceasta a afirmat că în Justiție se acordă sporuri de 85%. ”Ori doamna ministru nu cunoaște prevederile din legea salarizării, ori se află în eroare gravă, ori intenționat și deliberat dorește dezinformarea opiniei publice, ori este prost consiliată de consilierii din minister”, se arată într-un material postat pe pagina sindicatului. La rândul său, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție cere ca reprezentanții tuturor puterilor statului, în pozițiile publice legate de Justiție, să se bazeze pe informații reale, verificate.
”Organizația noastră sindicală ștampilează cu “fake news” declarațiile Ralucăi Turcan din timpul emisiunii din data de 17.02.2021, la postul de televiziune Antena 3, unde am aflat, cu stupoare, că în Justiție se plătesc sporuri de 85%, fără ca noi, salariații din sistem, să nu știm acest lucru”, se arată într-o postare publicată pe pagina Sindicatului Dicasterial.
Deși cuantumul total al sporurilor este de până la 45%, acestea sunt limitate, prin art. 25 din Legea 153/2017, la maximum 30% pe fiecare ordonator de credite, se arată în material.
”Teoretic, personalul din Justiție are în plată următoarele sporuri, calculate la salariul de încadrare/indemnizaţia brut/brută lunară: 10% pentru suprasolicitare neuropsihică, 15% pentru condiții de munca grele, vătămătoare și periculoase și 5% pentru păstrarea confidențialității. În realitate, însă, sporurile de mai sus au devenit sume fixe, acestea fiind plafonate la nivelul lunii decembrie 2018, calculate la nivelul salariului de la acea dată”, transmit cei din Sindicatul Dicasterial. ”Prin urmare, doamna ministru, suntem de acord să tăiaţi 40% din totalul de 85% sporuri şi să ne rămână în plată sporurile specifice sistemului în care lucrăm, în procent de 45%!”
Și președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, judecătoarea Corina Alina Corbu, arată într-un comunicat că judecătorii, magistrații-asistenți și personalul auxiliar de specialitate care își desfășoară activitatea în cadrul Curții Supreme au sporuri plafonate la 30% din salariul de bază/indemnizația de încadrare.
”Caracterul totalmente eronat al informațiilor vehiculate în spațiul public de către ministrul muncii și protecției sociale sub aceste aspecte demonstrează necesitatea ca reprezentanții tuturor puterilor statului, în poziționările publice legate de serviciul public al justiției, să se bazeze pe informații reale, verificate și să adopte o poziție de minim echilibru și de cooperare loială cu autoritatea judecătorească. Toate indemnizațiile și salariile din cadrul autorității judecătorești sunt stabilite în baza legii, ale cărei dispoziții sunt general disponibile, se reflectă în declarațiile de avere ale judecătorilor, magistraților-asistenți și grefierilor, sunt publicate în condițiile legii, neexistând niciun fel de elemente care să împiedice o documentare corectă și completă pe această temă, astfel că asemenea erori nu pot fi considerate acceptabile”, a arătat președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Document – Comunicatul ÎCCJ cu referire la afirmațiile Ralucăi Turcan, ministrul Muncii și Protecției Sociale, privind cuantumul sporurilor din sistemul judiciar:
Și CSM a criticat declarațiile ministrului Muncii, Raluca Turcan.
”Consiliul Superior al Magistraturii a luat act cu indignare de declarația doamnei ministru al muncii şi protecției sociale, Raluca Turcan, în sensul că în sistemul de justiție nivelul sporurilor reprezintă 85% din veniturile salariale.
Această afirmație este total neadevărată.
Pentru corecta informare a opiniei publice, reamintim că potrivit art.25 alin.1 din Legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, nr.153/2017, suma sporurilor acordate cumulat pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăși 30% din suma salariilor de bază. Subliniem că această prevedere legală este respectată cu strictețe în cadrul întregului sistem judiciar. Astfel, spre exemplu, în luna ianuarie 2021 ponderea sporurilor din totalul salariilor la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii a fost de 23.83%.
Totodată, alăturarea în aceeași declarație a drepturilor de care beneficiază două categorii profesionale, cu specific diferit al muncii dar cu responsabilități enorme față de cetățeni, nu face nimic altceva decât să adâncească în mod nepermis falii, fără a ține seama de specificul fiecărei profesii.
Din păcate, declarațiile doamnei ministru al muncii şi protecției sociale, Raluca Turcan, se mențin în aceeași linie cu declarațiile inadecvate ale domnului ministru al justiției, Stelian Ion, cu privire la pensiile magistraților şi nu fac nimic altceva decât să acutizeze presiunea asupra judecătorilor şi procurorilor, de natură să încurajeze plecarea acestora din sistemul judiciar. Aşa cum am mai arătat, consecințele negative ale lipsei de personal vor fi resimțite de justițiabili, deşi acestora ar trebui să li se garanteze dreptul la un proces echitabil, într-un termen optim și previzibil, la cele mai înalte standarde.
Consiliul respinge acest tip de atitudini, total neconstructive şi face apel la responsabilitate din partea reprezentanților puterii executive.
Principiul cooperării loiale presupune înainte de toate onestitate atât față de partenerii instituționali, cât şi față de opinia publică, iar inducerea publicului în eroare, prin astfel de declarații publice, este cu adevărat regretabilă.”