Guvernul a adoptat, miercuri, proiectul de hotărâre prin care sunt stabilite o serie de detalii tehnice și organizatorice privind funcționarea, în sistem pilot, a Sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME). Monitorizarea electronică în sistem pilot se va aplica etapizat, în prima etapă, programată să înceapă anul acesta, fiind disponibilă doar în trei județe și în București, iar din 2025, la nivel național. Totodată, după implementarea sistemului în toată ţara, SIME va avea 497 de posturi de ofiţeri şi 5.637 de posturi de agenţi.
Concret, începând din acest an, monitorizarea electronică se va aplica, în sistem pilot, în cazul ordinelor de protecție provizorii, ordinului de protecție simplu și a celui european de protecție. Apoi, monitorizarea se va aplica etapizat, astfel:
- prima etapă – în perioada 2022 – 2023: la nivelul municipiului București și a județelor Iași, Mureș și Vrancea
- a doua etapă – în anul 2024: la nivelul județelor de mai sus, la care se adaugă și județelele Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Covasna, Galați, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu-Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea
- a treia etapă – în anul 2025: la nivelul județelor de mai sus, la care se adaugă județele Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timiș și Tulcea
Amenzi de până la 1.000 de lei
Potrivit proiectului, SIME este dezvoltat astfel încât să permită afișarea în sistemul informatic geografic din cadrul Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență (SNUAU) a datelor de localizare aferente dispozitivului electronic de supraveghere purtat de persoana supravegheată, respectiv ale celui purtat de persoana protejată, în momentul declanșării alertei.
Atât persoana supravegheată, cât și cea protejată vor avea obligația de a informa organul de supraveghere cu privire la intenția de părăsire a țării, precum și cu privire la întoarcerea în România.
”La intrarea în țară, persoana supravegheată este obligată să contacteze și să informeze, de îndată, organul de supraveghere, care stabilește locul sau unitatea de poliție la care aceasta este obligată să se prezinte în cel mai scurt timp în vederea montării dispozitivului electronic de supraveghere, după caz.”, se arată în document.
Constituie contravenții, dacă potrivit legii penale nu constituie infracțiuni, și se sancționează cu amendă între 500 lei și 1.000 lei următoarele fapte:
- nerespectarea de către persoana supravegheată a obligației de a informa în prealabil organul de supraveghere cu privire la data/momentul de părăsire a țării, potrivit art. 9 alin. (2);
- nerespectarea de către persoana supravegheată a obligației de a contacta și informa, de îndată, la intrarea în țară, organul de supraveghere potrivit art. 9 alin. (5).
DOCUMENT – Hotărâre pentru stabilirea aspectelor tehnice și organizatorice privind funcționarea în sistem pilot, precum și a celor privind operaționalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică: