Mare atenție la cantitatea de spirt și la substanțele pe care le folosiți ca să vă dezinfectați. O verificare cu etilotestul poate indica un anumit grad de alcoolemie, deși nu ați consumat deloc alcool. O demonstrează experimentul făcut de subcomisarul Octavian Perțea, de la Poliția Rutieră Oradea, devenit cunoscut datorită vlogurilor pe care le realizează despre munca sa și situațiile cu care se confruntă.
Mai întâi, subcomisarul Perțea a suflat în etilotest înainte de a se urca în autoturism, pentru a demonstra că nu a consumat alcool – aparatul a și arătat, de altfel, valoarea ”0”.
Apoi, polițistul s-a urcat în mașină și și-a dezinfectat cu spirt mâinile, documentele și volanul. După ce în habitaclu s-au strâns vapori de alcool, Octavian Perțea a făcut un test pasiv (a suflat spre etilotest) și unul activ (a suflat în aparatul alcooltest).
În mod interesant, aparatul a indicat o alcoolemie atât în testul pasiv, cât și în cel activ. Mai precis, după ce a suflat în etilotest, polițistul a aflat că acesta arată o alcoolemie de 0,26 mg/l. Subcomisarul a mai suflat o dată în etilotestul care a indicat o alcoolemie de 0,16 mg/l.
“Mare grijă cât spirt consumați, cu ce dezinfectanți vă dați, pentru că riscați să faceți câteva drumuri la Poliție. Vă recomand să solicitați recoltarea de mostre biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei din sânge, dacă e în sânge sau alcoolul a provenit din altă sursă decât din organism. Mare atenție, noi suntem oricum obligați să luăm în calcul această valoare, chiar dacă ne convine sau nu ne convine. Chiar dacă ne arătați sticluța cu spirt, că tocmai v-ați dezinfectat, noi suntem obligați să ținem cont de această valoare indicată de aparatul alcooltest. Dacă voi sunteți siguri că nu ați consumat alcool, vă conducem la cea mai apropiată unitate spitalicească pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei”, a precizat subcomisarul Octavian Perțea.