Prețurile alimentelor au scăzut, ușor, în luna iunie față de luna precedentă, arată datele Institutului Național de Statistică. În schimb, raportate la începutul acestui an, mărfurile alimentare sunt mai scumpe cu aproape 5 procente, arată statistica oficială.
Ieftinirea alimentelor vine pe fondul scăderii accentuate a prețurilor în cazul cartofilor (-16%) și al legumelor și conservelor de legume (-5%). În schimb, s-au scumpit ușor (în jur de 1%) produsele de panificație, untul, fructele și uleiul.
Totuși, prețurile produselor alimentare se mențin peste cele de la începutul anului. Fasolea este mai scumpă cu 12%, citricele au prețuri cu 13 procente mai mari, în timp ce fructele sunt acum cu 25% mai scumpe decât în luna ianuarie. Doar prețurile ouălor sunt cu 5 procente sub cele de la început de 2020.
Potrivit INS, în luna iunie prețurile produselor nealimentare sunt aproape la același nivel cu cele din luna mai și ușor mai crescute față de începutul anului. În schimb, s-au scumpit prețurile serviciilor, cu un maxim de 12% în cazul serviciilor poștale.
Mai multe detalii, în statistica pe luna iunie 2020 a INS: