Un agent de poliție din cadrul Compartimentului Rutier al Poliției Abrud a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru două fapte de luare de mită. Bărbatul a fost acuzat că a primit 600 de lei de la un șofer și de la un investigator sub acoperire ca să nu-i amendeze pentru abateri rutiere. Într-o convorbire telefonică interceptată de anchetatori, polițistul a recunoscut că ”a pus botu’” o singură dată, în cazul banilor primiți de la investigatorul sub acoperire, negând prima faptă de care este acuzat. Pronunțată zilele trecute, sentința Tribunalului Alba nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
Agentul Mihai Vasile Amacsinoae, din cadrul Poliției orașului Abrud, a fost acuzat, pe 28 octombrie 2018, ar fi cerut șpagă de la un șofer pe care l-a prins cu o viteză de 64 km/h într-o zonă unde limita era de 50 km/h. L-a amendat cu 290 de lei, dar când au ajuns în fața sediului Poliției din Abrud, agentul a observat că mașina contravenientului avea defecțiuni la sistemul de frânare, iar becul de la faza de întâlnire nu funcționa. Șoferul l-ar fi rugat pe polițist să nu-i ia permisul și certificatul de înmatriculare, pentru că este conducător auto și îşi pierde serviciul. Pentru că insista că nu a depășit viteza legală, polițistul l-a chemat la mașina sa și i-a arătat pe aparatul radar înregistrarea. ”Cu acel prilej, agentul de poliție i-a pretins suma de 400 lei”, arată Tribunalul Alba, în hotărârea publicată pe portalul Rejust.
Șoferul s-ar fi împrumutat de la două persoane și l-ar fi sunat pe agentul Amacsinoae, care l-ar fi condus la subsolul blocului în care locuiește și i-ar fi indicat să pună banii într-o cutie.
Câteva luni mai târziu, în februarie 2019, la revenirea dintr-o cursă externă, șoferul susține că s-a întâlnit cu un comisar DGA care i-a spus că este vizat într-un dosar de dare de mită cu privire la agentul de circulație din Abrud şi poate scăpa de anchetă dacă depune un denunț împotriva polițistului. Ceea ce conducătorul auto a și făcut la scurt timp.
Flagrant delict cu bani lăsați la benzinărie
În urma denunțului, a fost pus la cale un flagrant delict. Astfel, pe 12 iunie 2019, o femeie investigator sub acoperire a fost oprită de agentul Mihai Vasile Amacsinoae, care i-ar fi cerut 200 de lei ca să nu o sancționeze pentru că a circulat cu viteză, fără a purta centura de siguranță și vorbea la telefon. În hotărârea Tribunalului Alba este redată și discuția dintre polițist și investigator.
Polițist: Agent principal ##########, Poliția Rutieră Abrud.
INVESTIGATOR: Vai!
Polițist: Păi, doamna: centura nu, vorbit la telefon, veniți cu o sută la oră… Păi ce faceți?
INVESTIGATOR: Mă scuzați!
Polițist: La ce vă uitați?
INVESTIGATOR: Vorbeam la telefon. îmi cer scuze!
Polițist: Lăsați vorbitul la telefon, doamnă, că vă urcați pe oameni.
INVESTIGATOR: îmi cer scuze, dar mă grăbeam…
Polițist: Documentele, vă rog frumos!… Nici măcar nu l-ați văzut pe colegul meu, acolo.
INVESTIGATOR: Așa este. Aveți dreptate.
Polițist: Ar trebui să vă rețin permisul, să învățați altă dată să mergeți.
INVESTIGATOR: Vai! Numai să nu-mi trimiteți ceva acasă, că mă omoară iubitul. Că am fost la o întâlnire și… Vai, deci toată… Stați puțin să dau cu spatele, că văd că vrea să intre cineva.
Polițist: Nu vrea să intre aici.
INVESTIGATOR: Nu?
Polițist: Nu.
INVESTIGATOR: Haideți, că mă pot revanșa. Vă rog să mă înțelegeți!
Polițist: Poftim?
INVESTIGATOR: Mă pot revanșa. Vă rog să mă înțelegeți!
Polițist: Cum vă revanșați? Vă ascult.
INVESTIGATOR: Nu știu. Spuneți dumneavoastră, numai să mă lăsați să plec. Vai! Ce…
Polițist: Sau vă trimit acasă, cum ați zis dumneavoastră? Cred că-i mai bine așa, nu?
INVESTIGATOR: Nuu! Vă rog! Vă rog! Vă rog, că după aia mă strânge de gât. Vă rog, nu! Deci, nu pot să cred… M-ați zăpăcit cu totul.
Polițist: Eu sau dumneavoastră?
INVESTIGATOR: Eu sunt zăpăcită.
Polițist: Păi dumneavoastră sunteți.
INVESTIGATOR: Știu. Hai, spuneți cum să facem!
Polițist: Cum facem?
INVESTIGATOR: Spuneți dumneavoastră!
Polițist: Păi ziceți dumneavoastră!
INVESTIGATOR: Ne putem înțelege cumva?
Polițist: Mergeți și lăsați în peco.
INVESTIGATOR: în peco ăla care…
Polițist: Aici, în peco ăsta, pe dreapta. Imediat e un peco pe dreapta.
INVESTIGATOR: Și ce să-i spun?
Polițist: Vine cineva după ei.
INVESTIGATOR: Vine cineva. Bine!
Polițist: Cât îi dai? Ca să stiu.
INVESTIGATOR: Poftim?
Polițist: Cât lăsați? Ca să stiu.
INVESTIGATOR: Două sute. E ok?
Polițist: ###!
INVESTIGATOR: Vă mulțumesc frumos! Bine! Mulțumesc frumos!
Polițist: Uitați-vă la trafic. Lăsați vorbitul la telefon cu iubiții.
INVESTIGATOR: M-am zăpăcit cu iubiții. Da. Așa suntem noi, femeile.
Polițist: C-asta-i ca și aia: știi, viața ta era aseară la cafea cu viața altuia. Ceva de genul e asta.
INVESTIGATOR: Da! Așa este. îmi cer mii de scuze și vă mulțumesc din suflet.
Polițist: Cu dragă inimă!
INVESTIGATOR: Bine!
Polițist: Și acum gata, calmați-vă!
INVESTIGATOR: Bine! Mă calmez, că trebuie să ajung la Aiud.
Polițist: Calmați-vă, să ajungeți.. .nu vă vine nimic acasă.
INVESTIGATOR: Bine! Asta-i bucuria mea. Vă mulțumesc din suflet!
Polițist: Sărut mâna!
INVESTIGATOR: La revedere!
Ulterior, agentul s-a dus în stația de carburanți și a luat banii de la un angajat, folosindu-i pentru a alimenta cu motorină.
Într-o discuție cu tatăl său, polițistul din Abrud a recunoscut că a primit cei 200 de lei, dar nu și prima faptă de care a fost acuzat: ”Io l-am oprit pe ăla în octombrie și mi-ar fi dat ăla mie niște bani. Dar nu-i adevărat, nu mi-o dat mie nimic bani, știi? (…) În 12 iunie, io am oprit pe una! Vorbea la telefon și n-avea centura! I-am atras atenția să le poarte și ăsta, i-am zis că nu-i dau amendă! Ea, să se revanșeze față de mine și am zis că nu-i nevoie, (…) a zis, haideți că merg aicea, în PECO, dacă vreți și las aicea în PECO, ceva! Și am zis, treaba dumneavoastră! Și io m-am dus după aia, să văd dacă o lăsat ceva în PECO! No, și lăsase în PECO două milioane! Am pus botu, am pus botu!”
Tribunalul Alba a decis să îi aplice polițistului o pedeapsă de 3 ani de închisoare pentru fiecare din cele două fapte. Prin contopire, s-a stabilit ca agentul să execute 4 ani după gratii, ”pedeapsă care, în opinia instanței, este suficientă și de natură a-l face pe inculpat să realizeze efectiv că haina de polițist îl obliga la o conduită integră, ireproșabilă și că sancțiunea aplicată, chiar dacă este la minimul posibil, este de natură a sancţiona faptele de corupție comise cu bună știință și în mod repetat; prin executarea acesteia în regim de detenție, inculpatul va conștientiza gravitatea faptelor sale, necesitatea schimbării acestui comportament, iar perspectivele de reintegrare în acest context, vor crește efectiv.”
Condamnarea nu este definitivă, iar sentința poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la pronunțare.
Acest personaj mi-a ridicat permisul pentru o faptă inventată, dar eu am refuzat să-i dau mită. S-a făcut dreptate. Felicitări organelor.