Proiectul de Lege pentru acordarea unor facilităţi pentru contribuabilii operatori economici pe teritoriul României a fost adoptat vineri data de 03.04.2020, de către Camera Deputaţilor în calitate de Cameră decizională.
Proiectul de Lege prevede faptul că la cererea contribuabilului operator economic se amână virarea contribuțiilor de asigurări sociale calculate și reținute de angajator, aferente veniturilor din salarii și veniturilor asimilate salariilor, potrivit art.146 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, pentru o perioadă de 3 luni, începând cu luna martie 2020, dacă activitate contribuabilului operator economic, a fost oprită ori veniturile sau încasările s-au diminuat cu minim 15% în luna în curs, raportat la media celor 2 luni anterioare.
Virarea contribuției de asigurări sociale pentru aceste 3 luni se va face eșalonat, în următoarele 12 luni ulterioare încetării facilității privind amânarea virării contribuțiilor de asigurări sociale calculate și reținute de angajator, în proporție de 50% din volumul total scadent.
Această facilitate este condiționată de păstrarea valabilității contractelor de muncă existente la data de 1 martie 2020 pentru o perioadă de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentului Proiectului proiect de Lege.
Perioada de timp în care se oferă această facilitate constitue vechime în muncă, iar contribuțiile sociale obligatorii vor fi completate de la bugetul de stat.
Se amână la plată contribuția asiguratorie pentru muncă aferentă veniturilor din salarii și veniturile asimilate salariilor, așa cum se prevăzute la art.2201 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, la cererea contribuabilului operator economic, în cazul în care activitatea a fost oprită ori veniturile sau încasările s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs, raportat la media celor două luni anterioare, pentru o perioadă de 3 luni, începând cu luna martie 2020.
Un aspect important este reprezentat de faptul că nu se vor plăti dobânzi și penalități de întârziere pentru perioada de timp în care plata contribuțiilor este amânată de către contribuabilii operatori economici.
În baza unei cereri a beneficiarului persoana fizică, afectată direct sau indirect de măsurile impuse de autoritățile competente, pe perioada stării de urgență sau operatul economic, a cărui activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs, raportat la media celor 2 luni anterioare, se amână la plată, pentru o perioada de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, plata doar la următoarele servicii de utilități:
- apă-canal;
- energie;
- gaze;
- salubritate;
- servicii telefonice și de internet;
- cablu TV;
Fiind exceptate de la această facilitate serviciile de voce și date mobile.
La expirarea acestei perioade de 3 luni, beneficiarii de servicii de utilități vor plăti sumele scadente, eșalonat, pe o perioadă de 12 luni de la expirarea perioadei, fără a se percepe dobânzi sau penalități de întârziere.
Operatorii economici care suportă amânarea la plată vor eșalona debitele restante fără a depăși raportul de 1/12 lună.
Ministerul Finanțelor Publice pune la dispoziția furnizorilor de utilități credite de trezorerie cu dobândă zero pentru o perioadă de până la 18 luni.La expirarea perioadei de 3 luni furnizorii de utilități plătesc sumele scadente, eșalonat pe o perioadă de 12 luni de la expirarea perioadei, pe măsura încasării contravalorii facturilor de la beneficiari.
În termen de 10 zile de la adoptare, Ministerul Finanțelor Publice va elobarea normele metodologice de aplicare a acestei legi.
INGRID KOGLER , avocat colaborator la Societatea de avocati “DOSEANU&ASOCIATII”
5