Amânarea ratelor, dobânzilor și comisioanelor a fost prelungită cu încă 9 luni, au anunțat oficiali guvernamentali. La fel ca anul trecut, și în 2021 persoanele fizice sau firmele ale căror venituri s-au redus cu cel puţin 25% din cauza pandemiei pot cere suspendarea plății datoriilor. Băncile au acceptat, până în septembrie 2020, amânarea plății ratelor în cazul a peste o jumătate de milion de români.
Perioada de 9 luni de amânare a plății ratelor include și eventualele amânări din 2020, obținute în urma aplicării OUG 37/2020 sau a unei soluții direct oferită de bancă.
Persoanele care vor suspendarea ratelor trebuie să depună, până pe 15 martie 2021, o declarație pe propria răspundere în care să menționeze că au avut venituri mai mici cu cel puţin 25% în ultimele trei luni anterioare solicitării. Cererea va fi analizată și se va emite o decizie până cel târziu pe 31 martie 2021.
Pentru suspendarea plății ratelor pe o perioadă de maximum 9 luni sunt păstrate toate condițiile din OUG37/2020:
- Creditul să nu înregistreze restanțe
- Se suspendă întreaga rată (principal, dobânzi și comisioane)
- Dobânda se calculează și pe perioada suspendată și se plătește după perioada de suspendare (așadar, după suspendare, ratele vor fi mai mari)
- În cazul creditelor de nevoi personale, suma acumulată din dobânzi pe perioada suspendată se adună la soldul creditului (și astfel se aplică dobândă la o sumă mai mare – practic, se plătește dobândă la dobândă)
- În cazul creditelor ipotecare, suma acumulată din dobânzi pe perioada de suspendare se plătește separat de rata creditului (și nu se aplică dobânda suplimentară la aceasta sumă), iar plățile se eșalonează pe cel mult 5 ani.
Astfel, pentru o persoană care își amână rata cu 9 luni, după perioada de suspendare va avea de plătit pentru următorii 5 ani o rată cu 13% mai mare la un credit ipotecar și cu 6% mai mare pentru un credit de nevoi personale.
”Soldul total al creditelor pentru care au fost aprobate solicitări de amânare la plată până la finalul lunii septembrie 2020, în contextul epidemiei COVID-19, se ridică la 42,9 miliarde de lei și au fost acordate unui număr de aproximativ 558.000 de debitori, cuantumul acestor credite reprezentând 14,7% din totalul creditelor acordate de către sectorul bancar”, a transmis Ministerul Finanțelor.
DOCUMENT – Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr 37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori, publicată în Monitorul Oficial: