Mai multe persoane au fost amendate cu 300 de euro sau, alternativ, cu șase zile de închisoare, pentru că, deși au fost confirmate ca infectate cu SARS-CoV-2, au continuat să locuiască în aceeași casă cu partenerii de viață. Se întâmplă în Austria, unde situația a provocat un adevărat scandal după ce cazurile au ajuns în justiție și au devenit publice, relatează televiziunea publică ORF, citată de hotnews.ro.
Unul dintre cazuri este cel al unui tehnician ortoped care locuiește cu partenera sa de viață într-un apartament de 60 de metri pătrați. La mijlocul lunii noiembrie, bărbatul a fost confirmat pozitiv cu SARS-CoV-2 și a intrat în carantină la domiciliu: „Când am obținut rezultatul pozitiv, am spus că locuiesc în apartament cu partenera mea. Aceasta a fost sunată și întrebată când a fost ultima dată în contact cu mine. Ea a răspuns ca în această dimineață, locuind împreună“, a povestit tehnicianul ortoped.
Acesta a relatat că, ulterior, li s-a trimis o amendă penală de 300 de euro, dar nimeni nu a fost vreodată la domiciliul lor pentru a verifica dacă respectă cerințele izolării, iar partenera lui nu s-a infectat.
În aceeași situație au fost mai multe persoane din landul austriac Kärnten, care au primit amenzi de la autoritățile regionale, deoarece au continuat să locuiască în aceeași casă cu partenerii, deși erau confirmate ca bolnave de COVID-19.
Un avocat austriac a preluat aceste cazuri în mod gratuit, convins că pedepsele nu sunt legale.
„O condiție prealabilă pentru orice răspundere penală este un comportament alternativ legal. Trebuie să mă pot comporta în așa fel, încât să nu pot fi urmărit penal. Asta nu este posibil aici, pentru că, unde ar trebui să meargă partenera ? El nu o poate lăsa afară, iar ea nu poate merge la un hotel, căci acestea sunt închise. Nu poate merge nici la rude, acest lucru fiind interzis conform măsurilor anti-Corona“, a explicat avocatul Ulrich Salburg, pentru ORF.
În plus, datele personale la care au acces autoritățile provin din urmărirea contactelor și, prin urmare, de la persoanele în cauză, a observat avocatul Salburg. În opinia acestuia, utilizarea datelor din urmărirea contactelor, pentru proceduri penale, subminează dreptul învinuitului de a nu se autoincrimina.
Între timp, autoritățile federale și cele regionale se ceartă pe „cine este responsabil” pentru reglementări și amenzi.