Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat Ghidul de utilizare a aplicației e-Transport. Prin implementarea Sistemului RO e-Transport nu se impune nicio o taxă suplimentarăcontribuabililor, indiferent de modul de organizare sau cifra de afaceri a acestora.
Sistemul RO e-Transport are ca scop monitorizarea transporturilor de bunuri (inclusiv cele cu risc fiscal ridicat pe teritoriul național), permițând autorităților să determine punctele potențiale de deturnare din sau în lanțul de aprovizionare, inclusiv identificarea verigilor intermediare dintre producătorii și comercianții bunurilor.
Modulele informatice pentru declararea transporturilor de bunuri în Sistemul RO e-Transport precum și cele pentru monitorizarea transporturilor de bunuri sunt puse în mod gratuit la dispoziția mediului de afaceri;
Sistemul RO e-Transport a fost instituit în baza prevederilor OUG 41/2022 începând cu 1 iulie 2022. Obligația declarării în sistem a bunurilor cu risc fiscal ridicat (inclusiv fructe și legume), subzistă de la această dată pentru toate categoriile de contribuabili.
Nu se declară în Sistemul RO e-Transport bunurile care sunt transportate cu vehicule cu masa tehnică autorizată sub 2.5 tone sau a căror masă este sub 500 kg sau au o valoare sub 10.000 lei (fără TVA);
De asemenea precizăm că, în conformitate cu prevederile art. 8 alin (1) din Ordinul comun ANAF/AVR nr. 2545/6316/2022, transporturile bunurilor cu risc fiscal ridicat reprezentând produse agricole achiziționate de la producători agricoli pe baza carnetului de comercializare, precum și transporturile bunurilor cu risc fiscal ridicat efectuate de către producătorii agricoli persoane fizice de la locul de deținere la locul de comercializare, menționate la art. 11 alin. (1) și (2) din Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, nu fac obiectul declarării în Sistemul RO e-Transport.
Obligația declarării în Sistemul RO e-Transport a datelor referitoare la transportul internațional de bunuri revine următorilor utilizatori:
a) Destinatarului înscris în declarația vamală de import, respectiv
b) Expeditorului înscris în declarația vamală de export, în cazul bunurilor care fac obiectul operațiunilor de import sau export, după caz;
c) beneficiarului din România, în cazul achizițiilor intracomunitare de bunuri;
d) furnizorului din România, în cazul livrărilor intracomunitare de bunuri;
e) depozitarului, în cazul bunurilor care fac obiectul tranzacțiilor intracomunitare aflate în tranzit, atât pentru bunurile descărcate pe teritoriul României spre depozitare sau pentru formarea unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri, cât și pentru bunurile încărcate după depozitare sau după formarea unui nou transport pe teritoriul național din una sau mai multe partide de bunuri.