Persoanele care obțin venituri din prestarea unor servicii de înfrumusețare/întreținere corporală au de plătit impozite și au obligația de a depune Declarația unică. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat recent un material informativ menit să ofere informații cu privire la tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obţinute în cazul acestor persoane.
Așadar, până pe 25 mai 2022, persoanele fizice ce intenţionează să obţină venituri lunare din asemenea activități au obligaţia înregistrării în registrul comerţului şi autorizării funcţionării şi îşi pot desfăşura activitatea în următoarele forme de organizare:
- individual şi independent, ca persoane fizice autorizate;
- ca întreprinzători titulari ai unei întreprinderi individuale;
- ca membri ai unei întreprinderi familiale.
Potrivit ANAF, după înregistrarea în registrul comerțului și primirea autorizației de funcționare, persoanele fizice au obligația de a depune la organul fiscal competent Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212).
În cazul în care încep activitatea în cursul anului fiscal, persoanele fizice vor depune Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul II – Date privind impozitul pe veniturile estimate/ norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate, în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
În situația în care persoana fizică începe activitatea în luna decembrie a anului de impunere, aceasta va depune Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul I. Date privind veniturile realizate, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de impunere.
DOCUMENT – Ghid privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute de persoanele fizice din prestarea unor activități de înfrumusețare/întreținere corporală: