Agenția Națională de Administrare Fiscală a anunțat că, în vederea implementării pachetului TVA privind comerțul electronic, a devenit operațional sistemul electronic One Stop Shop (Regimul special de TVA). Sistemul facilitează companiilor înregistrarea și declararea electronică, precum și plata taxei pe valoarea adăugată aferentă anumitor categorii de bunuri și servicii, în comerțul transfrontalier Business-to-Consumer (B2C).
Potrivit unui comunicat al ANAF, Ghidul One Stop Shop Guide to the VAT One Stop Shopeste disponibil în limba engleză pe site-ul Comisiei Europene: https://ec.europa.eu/taxation_customs/business/vat/ressources_en . În perioada următoare documentul va fi disponibil și în limba română.
De la 1 iulie au intrat în vigoare noi reglementări care privesc vânzările online, cuprinse în cadrul unei ordonanțe de urgență care modifică și completează Codul Fiscal, pentru a transpune în legislația română o directivă europeană. Potrivit acestora, persoanele care vând prin intermediul platformelor online vor fi responsabile pentru plata TVA atunci când facilitează vânzări de bunuri din partea unor furnizori non-UE până la un plafon de 150 euro.
O altă schimbare o reprezintă eliminarea plafonului de 10 euro până la care clienții puteau să importe colete comandate online din afara UE fără să plătească TVA în România. Principalele caracteristici ale mecanismului special care este aplicat din 1 iulie sunt:
- Poate fi aplicat de persoana care prezintă bunurile în vamă în contul persoanei căreia îi sunt destinate acestea pe teritoriul Comunității, pe baza autorizației emise de autoritatea vamală competentă și sub rezerva constituirii unei garanții, în cazul acelor bunuri pentru care expedierea sau transportul se încheie în România;
- Persoana care prezintă bunurile în vamă trebuie să depună la autoritatea vamală competentă, o declarație specială de TVA și să plătească TVA încasată până cel târziu în a șaisprezecea zi a lunii următoare lunii calendaristice de raportare;
- Persoanele care utilizează mecanismul special trebuie să țină registre ale operațiunilor, care se pun la dispoziţie electronic autorităților fiscale sau vamale și se păstrează pe o perioadă de 10 ani.