O polițistă din cadrul Poliției Municipiului Cluj-Napoca este acuzată de avocatul clujean Cristian Gîndac că i-ar fi tratat cu superioritate și ironii pe el și pe fratele său. Femeia-ofițer ar fi încercat să afle prin telefon detalii despre o situație în care fratele avocatului a ajuns fără voia lui, iar când acesta din urmă a refuzat să-i comunice CNP prin telefon, l-ar fi luat ”la bani mărunți”, transmițându-i că îi va trimite citație să se prezinte la secție. Contactată ulterior de avocatul Cristian Gîndac, polițista ar fi refuzat să discute cu el, închizându-i telefonul.
Toată situația a pornit de la achiziția, de către fratele avocatului Cristian Gîndac, a unei plăci video de pe un site de anunțuri. ”A primit factură și bon fiscal, cutia originală, și a plătit 9.000 de lei”, explică avocatul.
Însă, la puțin timp, cumpărătorul scoate la vânzare produsul pe același site, moment în care este contactat de vânzătorul inițial. ”L-a sfătuit să își dezactiveze anunțul pentru a nu pierde placa, pentru că a fost anunțat, la rândul său, că e o problemă cu proveniența plăcii și așa ar fi spre binele lui”, susține avocatul clujean.
În plus, fratele lui Cristian Gîndac a primit un mesaj de la un alt utilizator al site-ului de anunțuri, care, pe un ton amenințător, i-a transmis să-i predea placa, deoarece a fost înșelat. În caz contrar ar fi urmat să fie chemat la poliție.
Avocatul clujean susține că, la scurt timp, fratele său a fost sunat de o polițistă, Ioana Sîrca, din cadrul Poliției Municipiului Cluj-Napoca. Aceasta i-ar fi cerut informații despre adresa sa și despre CNP.
”Fratele meu a refuzat să furnizeze CNP-ul, pe motiv că nu dă nimănui astfel de informații la telefon. Foarte ironică, distinsa doamnă îl întreabă dacă nu se uită la numărul de telefon de pe care a fost sunat (un număr de fix) și începe „să îl ia la bani mărunți” că de ce nu își plătește comenzile de pe olx. Fratele meu i-a explicat frumos cum au decurs lucrurile. Doamna polițist îl repede și îi spune că știe ea cum stau lucrurile”, a relatat avocatul Cristian Gîndac. ”Fratele meu i-a spus că o <să vorbesc cu fratele meu care e avocat>. Foarte ironică, îi spune că <o să îți trimit citație și la secție poți să vii cu cine vrei>, ca și cum, scuzați expresia, <mi se rupe cu cine vii>”.
”Nu stă ea să-mi explice prin telefon”
Sunat de fratele său, avocatul a încercat să o contacteze pe Ioana Sîrca, mai ales că primise de la aceasta numărul de telefon ”când am fost de serviciu pe permanență și am fost desemnat avocat din oficiu într-un dosar”.
”Am sunat-o, să o întreb de când se audiază la telefon și de când solicită poliția CNP-ul prin telefon. Apelez, răspunde doamna, mă prezint, avocat Cristian Gîndac, de două ori încă, după care îi spun că a vorbit adineauri cu fratele meu, la care dânsa îmi spune: <da, am vorbit de pe fix, de unde aveți numărul meu?> Ca o paranteză, sunt avocat, nu inculpat, în caz că mulți au impresia că vorbesc cu inculpați. De ce preferăm un număr de mobil? Simplu. Nu dau de centrală, pot să folosesc whatsapp, pot trimite mesaj text, pentru a ne organiza cât mai eficient în organizarea atribuțiilor. Culmea, când au nevoie de avocat, din oficiu sau chiar personal, atunci nu mai sunt VIP-uri, atunci nu-i nimic greșit că vobesc cu un avocat de pe numărul personal”, a precizat Cristian Gîndac.
Acesta i-a transmis polițistei că mai întâi ar fi trebuit să vadă probele, după să aducă acuze. ”Îmi spune că nu stă ea la telefon să îmi explice mie (deși pe fratele meu l-a luat la bani mărunți), că ea a procedat așa cum trebuia și îmi închide telefonul în nas.”
Avocatul Cristian Gîndac consideră nepotrivită atitudinea polițistei și a formulat o sesizare în acest sens către Poliția Cluj, dar și în atenția IGP și a Ministerului de Interne.: Informați publicul să nu dezvăluie date personale la telefon sau pe internet, dar chiar voi le cereți. Nu cereți probe, nu întrebați omul ce are de spus, că pentru voi e clar un infractor.”
BihorJust a formulat o cerere către Poliția Cluj pentru a obține un punct de vedere referitor la această situație, dar până la ora publicării acestui material nu am primit niciun răspuns.
Avocatul Cristian Gîndac: Așa se procedează? Atât se poate?
”Vorbeam cu cineva acum un an despre avizul Procurorului General de la PÎCCJ, (aviz care se eliberează pentru ca un angajat MAI să poată efectua cercetări penale, adică să lucreze pe secția judiciară) și aflu din experiența unora care au trecut prin acest „filtru” că e un interviu simplu, unde nu prea te întreabă nimeni despre sănătate. Ce contează dacă ai sau nu studii de drept? Important e să ai avizul Procurorului General al României, care e o nimica toată”, a declarat avocatul Cristian Gîndac.
Acesta a dezvăluit că în urmă cu doi ani a fost amenințat de un polițist în cadrul unei audieri: ”în timp ce domnul subcomisar a mers la toaletă, persoana vătămată m-a întrebat ce trebuie să facă să nu mai fie chemată la poliție, pentru că și-a recuperat prejudiciul și îi creează o stare de tensiune maximă audierile. Intră polițistul și îi spun persoanei vătămate să îi aducă la cunoștință despre aceste aspecte domnului subcomisar, la care distinsul începe să mă facă nesimțit și nerușinat, că vin la audieri să conving oamenii să își retragă plângerile și că o să îmi facă sesizări la Barou și la maestru.”
Comments 1